Difference between revisions of "Hu/Átigazolások"

From Hattrick
Jump to navigationJump to search
Line 1: Line 1:
 
{{Interwiki/Transfers}}
 
{{Interwiki/Transfers}}
  
== Játékosok eladása és megvásárlása ==
 
  
=== Eladás ===
+
== Eladás ==
  
Ahhoz, hogy eladhass egy játékost, az átadólistára kell helyezned. Hogy ezt megtehesd, meg kell határoznod a kikiáltási árat. Megjegyzendő, hogy a legtöbb felhasználó [[Hu/Képességek|képességek]] alapján keres.
+
Ahhoz, hogy eladhass egy játékost, az átadólistára kell helyezned. Hogy ezt megtehesd, meg kell határoznod a kikiáltási árat (ami nulla is lehet). Ez a legkisebb összeg, amiért hajlandó vagy megválni tőle. Három napig lesz az átadólistán, mielőtt ahhoz a csapathoz kerülne, amely a legtöbbet ajánlotta érte. Több elmélet is létezik a kikiáltási árat illetően, egyesek úgy gondolják, hogy minden játékost nulláért kell kitenni, míg mások inkább a számukra minimálisan elfogadható ár mellett döntenek.
Meg kell határoznod a kikiáltási árat. Ez a legkisebb összeg, amiért hajlandó vagy megválni tőle. Három napig lesz az átadólistán, mielőtt ahhoz a csapathoz kerülne, amely a legtöbbet ajánlotta érte. Több elmélet is létezik a kikiáltási árat illetően, egyesek úgy gondolják, hogy minden játékost nulláért kell kitenni, míg mások inkább a számukra minimálisan elfogadható ár mellett döntenek.
 
  
Az eladott játékos azonnal megjelenik az új klubjánál a licit lejárta után, bár ez némi időt igénybe vehet, különösen abban az esetben, ha a [[Hu/Szerver|szerverek]] elfoglaltak. Ha nem talál vevőre, a játékos a [[Hu/A klub|klubjánál]] marad. Ha az átadólistára helyeztél egy játékost, később már nem gondolhatod meg magad, három napig mindenképpen ott marad. Azt is érdemes észben tartani, hogy a játékos [[Hu/Képességek|képességei]] mindenki számára láthatóak, amíg a piacon van.
+
Ahhoz, hogy egy játékost eladhass, egy [[Hu/Mérkőzés|mérkőzésen]] pályára kell lépnie a csapatodban, és nem teheted többször átadólistára, mint ahány mérkőzést a csapatodban játszott. Ez a korlátozás azonban nem vonatkozik az általad húzott [[Hu/Ifi|ifijátékosokra]], illetve az alapcsapatod (a regisztráláskor kapott csapatod) játékosaira.
 +
== Vétel==
  
Olyan játékosnak is adhatsz utasításokat egy mérkőzésre, aki épp az átadólistán van, azonban ha elkel a meccs megkezdése előtt, a helyére kijelölt cserejátékos lép pályára. Ha mérkőzés közben adsz el egy játékost, végigjátssza a meccset, és csak utána hagyja el a csapatot.
+
A licitet legalább 200 eFt-tal vagy 2%-kal kell emelned, attól függően, melyik összeg a magasabb. A játékos ára és (az átigazoláskor levonásra kerülő) egy heti fizetése nem vihet 40 000 eFt-nál nagyobb [[Hu/Adósság|adósságba]].  
  
Minden megkötött üzlet után a játékos ügynöke, a [[Hu/Nevelőegyesület|nevelőegyesület]] és az előző tulajdonos részesedést kap a vételárból. A maximum, amit megkapsz, 93%. ([[Hu/Ifi|Saját nevelésű játékos]] esetén 95%, mivel a [[Hu/Nevelőegyesületi díj|nevelőegyesület részesedése]] is neked jár ilyenkor) A játékos piacra helyezése 200 [[Hu/Pénznemek|eFt]]-odba kerül, amit nem kapsz vissza, ha nem kel el. Megjegyzés: Ha egy [[Hu/Ifi|saját nevelésű játékost]] adsz el, nem számítasz előző tulajdonosnak, de amikor következő alkalommal eladásra kerül, megkapod az előző tulajdonosnak járó pénzt, ha játszott a csapatban legalább egy [[Hu/Mérkőzés|mérkőzést]], csakúgy, mint az anyaegyesület részesedését. (Ami minden további átigazolásakor is jár neked) Ha egy játékost több mint hat nappal (=144 óra) az után adsz el, hogy felhoztad az ificsapatból, eshet a csapatszellem.
+
Előfordulhat, hogy a határidő lejártakor a szerver épp nem elérhető. Ennek a kockázatát vállalod akkor, amikor az utolsó percig vársz a licited megtételével. Ha a szerver nem elérhető, csakis magadat okolhatod, amiért nem léptél korábban.  
  
=== Vásárlás ===
+
Ügyelj rá, hogy bár az aktuális forma nincs komoly hatással a piaci értékre, ez a tényező viszont nagyon is számít majd a következő néhány meccsen. Egy drága játékos nem feltétlenül fogja megmenteni a csapatodat a szorult helyzetben.
  
Más klubtól úgy tudsz játékosokat venni, ha ellátogatsz a Hattrick játékospiacára az '''Átigazolások''' menüpontban. Itt megtalálhatod az eladásra kínált játékosokat. Arra nincs lehetőség, hogy egy játékost közvetlenül a [[Hu/A klub|klubjától]] megvásárolj, vagy elcseréld. Ha a helyi piacon nincs számodra megfelelő játékos, kereshetsz más [[Hu/Országok|országban]] is, illetve választhatsz a nyolc régió közül is, melyek az átigazolásos oldal keresőjének legördülő menüjében találhatók.
+
==Díjak==
 +
A játékos piacra helyezése 200 [[Hu/Pénznemek|eFt]]-odba kerül, amit nem kapsz vissza, ha nem kel el. Vásárláskor azonnal ki kell fizetni a játékos egy heti bérét.
  
Ha kiszemeltél egy játékost, kattints a nevére, így eljutsz a játékos adatlapjára. Itt teheted meg a vételi ajánlatot. A licitet legalább 200 eFt összeggel vagy 2%-kal kell emelned, akármelyik is a nagyobb.
+
Az alábbi díjakat kell megfizetni a vételárból:
 +
*Ügynöki díj, ami annál kevesebb, minél régebb óta van a csapatban a játékos, minimum 2% (16 hét).
 +
*Az előző tulajdonosnak fizetendő díj, mely annál több, minél több meccset játszott előző csapatában, maximum 4% (40 meccs).
 +
*A [[Hu/Nevelőegyesület|nevelőegyesületnek]] fizetett díj 2%.
  
Mindig figyelj arra, hogy a licitálással nem verheted magad 40 000 eFt-nál nagyobb [[Hu/Adósság|adósságba]]. Ebbe a játékos első heti fizetése is beleszámít!
+
Az aktuális ügynöki és előző tulajdonosi díjak mértéke: [http://www.hattrick.org/Help/Rules/AppTransferFees.aspx].
 +
==Tudnivalók==
 +
*Egy licit 3 napig tart.
 +
*Ha a licit lejárta előtti 3 percben megemelik a tétet, a lejárati idő 3 perccel meghosszabbodik.
 +
*A játékos [[Hu/Képességek|képességei]] mindenki számára láthatóak, amíg a piacon van.
 +
*Egyszerre legfeljebb 50 játékosod lehet.
 +
*Az eladott játékos pár perc késleltetéssel jelenik meg új csapatánál (utazik).
 +
*Ha a játékos mérkőzést játszik, miközben lejár a licit, még végig játssza a mérkőzést.
 +
*Tévesen átadólistára tett játékos nem vonható vissza, azonban lehet saját játékosra licitálni (az ügynöki díj saját játékos esetén is levonásra kerül).
 +
*Ha egy játékosodra licit érkezett, akkor azt az összeget azonnal felhasználhatod játékos vásárlásra, nem kell megvárni a licit végét.
 +
*Ifijátékosnál csak akkor számítasz előző tulajdonosnak, ha legalább egy alkalommal (minimum 1 percet) játszott a csapatodban.
 +
== Automatikus licit==
 +
Az automatikus licitálási rendszer (2012 végén lett bevezetve) a hagyományos licitáláshoz hasonlóan működik. Ha beállítasz egy maximális licitértéket, a rendszer automatikusan licitálni fog helyetted, amikor szükséges, mindig a lehetséges legkisebb értékkel (2%, minimum 200 eFt) emelve a licitet.
  
A túllicitálás legalacsonyabb összege 200 eFt! Ajánlatokat tenni a vételi határidőig lehet. Ha egy licit a határidő lejárta előtt kevesebb, mint 3 perccel érkezik, akkor a határidő onnan számítva 3 perccel kitolódik, így lehetővé téve a versenyfutást a licitálók között, amely akkor ér véget, ha egy kivételével mindenki más feladja. Ha megnyerted a licitet, előfordulhat, hogy ha a régi csapattagok új társukat nem fogadják szívesen, a csapatszellemre is negatív hatást gyakorol érkezése. Vásárláskor azonnal ki kell fizetni a fizetését is, így ez extra költséget jelent.
+
Egyszerre egy automatikus licit lehet beállítva.
  
Előfordulhat, hogy a határidő lejártakor a szerver épp nem elérhető. Ennek a kockázatát vállalod akkor, amikor az utolsó percig vársz a licited megtételével. Ha a szerver nem elérhető, csakis magadat okolhatod, amiért nem léptél korábban.
+
További részletek a vezércikkben: [http://www.hattrick.org/MyHattrick/Editorials/default.aspx?EditorialID=5441 5441]
 
+
==Optimális időpont a kereskedésre==
Játékosok vásárlásánál nagy segítség a képességeit, személyiségét stb. ismertető adatlap. Ezen kívül a [[Hu/TSI|TSI]] is fel van tüntetve, bár a piaci érték ettől jelenősen eltérhet. A játékos legmagasabb képességei esnek leginkább latba - a fő képességében [[Hu/Képességek|"világklasszis"]], míg a többiben [[Hu/Képességek|"gyenge"]] játékos magasabb piaci értéket képvisel, mint egy minden tulajdonságában [[Hu/Képességek|"jó"]] képességű. Ügyelj rá, hogy bár az aktuális forma nincs komoly hatással a piaci értékre, ez a tényező viszont nagyon is számít majd a következő néhány meccsen. Egy drága játékos nem feltétlenül fogja megmenteni a csapatodat a szorult helyzetben. Az [[Hu/Árbecslés|árbecslés]] oldalon összehasonlíthatod az utóbbi időkben átigazolt, hozzá hasonló játékosokkal.
+
Az alábbiak csak tippek, nem szabályok:
 
 
=== A játékospiacon elvárt viselkedés ===
 
 
 
A jó játékosok és pénz a Hattrick kulcsfontosságú összetevői, ami nagyon fontossá teszi, hogy ne lehessen igazságtalan módon előnyre szert tenni a kereskedelemmel. Ez azt jelenti, hogy a liciteknek arányban kell lenniük az adott játékos értékével. Tudnod kell, hogy nemcsak több csapat birtoklása tilos, de barátok vagy családtagok "segítése" is a reálisnál jóval nagyobb összegű vásárlásokkal. A [[Hu/Játékmester|játékmestereknek]] (GM) joguk van az abnormális árak törlésére, adásvételek semmissé tételére, sőt az érintett csapatok megbírságolására vagy kitiltására is.
 
  
 +
*A szezon 1-4. hetén a legmagasabbak az árak.
 +
*A szezon 11–14. hetén vannak az árak a legalacsonyabban.
 +
*Hétvégén lejáró licitekre kicsit nagyobb az érdeklődés, mint hétköznap.
 
== A csapatszellem esése ==
 
== A csapatszellem esése ==
 
Játékosvásárláskor vagy –eladáskor a [[Hu/Csapatszellem|csapatszellem]] eshet a játékos [[Hu/Személyiség#Egy.C3.BCttm.C5.B1k.C3.B6d.C5.91k.C3.A9szs.C3.A9g|együttműködőkészsége]] függvényében. Ez lehet látható vagy nem látható, annak köszönhetően, hogy nem eshet egy teljes szintet, de ha ez történik, mindig kapsz róla üzenetet a "A Klub" oldalon.
 
Játékosvásárláskor vagy –eladáskor a [[Hu/Csapatszellem|csapatszellem]] eshet a játékos [[Hu/Személyiség#Egy.C3.BCttm.C5.B1k.C3.B6d.C5.91k.C3.A9szs.C3.A9g|együttműködőkészsége]] függvényében. Ez lehet látható vagy nem látható, annak köszönhetően, hogy nem eshet egy teljes szintet, de ha ez történik, mindig kapsz róla üzenetet a "A Klub" oldalon.
 +
 +
Saját nevelésű ifijátékos eladása miatt nem eshet a csapatszellem, ha a felhozást követő 6 napon belül eladod.
  
 
{{Based on research_hu}}
 
{{Based on research_hu}}
Line 58: Line 74:
 
*Öntörvényű 6,5%
 
*Öntörvényű 6,5%
 
*Kedves 5%
 
*Kedves 5%
 +
 +
== A játékospiacon elvárt viselkedés ==
 +
Ha egy játékos irreálisan magas áron kelt el (ami nem feltétlenül jelent csalást: vannak, akik úgy hagyják abba a Hattrick-et, hogy a játékospiacon elszórják a pénzüket), akkor a [[Hu/Játékmester|játékmestereknek]] joguk van a többletet visszautalni a vevőnek (vagy egyéb szankciókat hozni).
 +
 +
Ha ugyanarról a gépről vagy hálózatról (azaz egy IP címről) többen is játszotok, ne vegyetek egymástól játékosokat, mert a játékmesterek számára ez úgy tűnhet, mintha egy játékosnak több csapata lenne, ami szigorúan tilos!
 +
 +
==Eszközök==
 +
*[http://www.foxtrick.org/ FoxTrick böngésző (Firefox, Chrome, Opera, Safari) bővítmény]
 +
*[http://www.lokesoftware.dk/ham/index.htm HAM Transfer Price Evaluation (HTPE)]
 +
==Lásd még==
 +
*[[Hu/Árbecslés|Árbecslés]]
 +
*[[Hu/Támogatoói csomag]]
 +
 
==Referenciák==
 
==Referenciák==
 
*{{Hu/Fórum|t=15172393|p=370}}
 
*{{Hu/Fórum|t=15172393|p=370}}
 +
*{{Press|id=8655|author=csajszi|title=Trédertippek}}
 +
 
[[Category: Hu/Pénzügyek|Atigazolasok]]
 
[[Category: Hu/Pénzügyek|Atigazolasok]]

Revision as of 04:59, 26 December 2012


Eladás

Ahhoz, hogy eladhass egy játékost, az átadólistára kell helyezned. Hogy ezt megtehesd, meg kell határoznod a kikiáltási árat (ami nulla is lehet). Ez a legkisebb összeg, amiért hajlandó vagy megválni tőle. Három napig lesz az átadólistán, mielőtt ahhoz a csapathoz kerülne, amely a legtöbbet ajánlotta érte. Több elmélet is létezik a kikiáltási árat illetően, egyesek úgy gondolják, hogy minden játékost nulláért kell kitenni, míg mások inkább a számukra minimálisan elfogadható ár mellett döntenek.

Ahhoz, hogy egy játékost eladhass, egy mérkőzésen pályára kell lépnie a csapatodban, és nem teheted többször átadólistára, mint ahány mérkőzést a csapatodban játszott. Ez a korlátozás azonban nem vonatkozik az általad húzott ifijátékosokra, illetve az alapcsapatod (a regisztráláskor kapott csapatod) játékosaira.

Vétel

A licitet legalább 200 eFt-tal vagy 2%-kal kell emelned, attól függően, melyik összeg a magasabb. A játékos ára és (az átigazoláskor levonásra kerülő) egy heti fizetése nem vihet 40 000 eFt-nál nagyobb adósságba.

Előfordulhat, hogy a határidő lejártakor a szerver épp nem elérhető. Ennek a kockázatát vállalod akkor, amikor az utolsó percig vársz a licited megtételével. Ha a szerver nem elérhető, csakis magadat okolhatod, amiért nem léptél korábban.

Ügyelj rá, hogy bár az aktuális forma nincs komoly hatással a piaci értékre, ez a tényező viszont nagyon is számít majd a következő néhány meccsen. Egy drága játékos nem feltétlenül fogja megmenteni a csapatodat a szorult helyzetben.

Díjak

A játékos piacra helyezése 200 eFt-odba kerül, amit nem kapsz vissza, ha nem kel el. Vásárláskor azonnal ki kell fizetni a játékos egy heti bérét.

Az alábbi díjakat kell megfizetni a vételárból:

 • Ügynöki díj, ami annál kevesebb, minél régebb óta van a csapatban a játékos, minimum 2% (16 hét).
 • Az előző tulajdonosnak fizetendő díj, mely annál több, minél több meccset játszott előző csapatában, maximum 4% (40 meccs).
 • A nevelőegyesületnek fizetett díj 2%.

Az aktuális ügynöki és előző tulajdonosi díjak mértéke: [1].

Tudnivalók

 • Egy licit 3 napig tart.
 • Ha a licit lejárta előtti 3 percben megemelik a tétet, a lejárati idő 3 perccel meghosszabbodik.
 • A játékos képességei mindenki számára láthatóak, amíg a piacon van.
 • Egyszerre legfeljebb 50 játékosod lehet.
 • Az eladott játékos pár perc késleltetéssel jelenik meg új csapatánál (utazik).
 • Ha a játékos mérkőzést játszik, miközben lejár a licit, még végig játssza a mérkőzést.
 • Tévesen átadólistára tett játékos nem vonható vissza, azonban lehet saját játékosra licitálni (az ügynöki díj saját játékos esetén is levonásra kerül).
 • Ha egy játékosodra licit érkezett, akkor azt az összeget azonnal felhasználhatod játékos vásárlásra, nem kell megvárni a licit végét.
 • Ifijátékosnál csak akkor számítasz előző tulajdonosnak, ha legalább egy alkalommal (minimum 1 percet) játszott a csapatodban.

Automatikus licit

Az automatikus licitálási rendszer (2012 végén lett bevezetve) a hagyományos licitáláshoz hasonlóan működik. Ha beállítasz egy maximális licitértéket, a rendszer automatikusan licitálni fog helyetted, amikor szükséges, mindig a lehetséges legkisebb értékkel (2%, minimum 200 eFt) emelve a licitet.

Egyszerre egy automatikus licit lehet beállítva.

További részletek a vezércikkben: 5441

Optimális időpont a kereskedésre

Az alábbiak csak tippek, nem szabályok:

 • A szezon 1-4. hetén a legmagasabbak az árak.
 • A szezon 11–14. hetén vannak az árak a legalacsonyabban.
 • Hétvégén lejáró licitekre kicsit nagyobb az érdeklődés, mint hétköznap.

A csapatszellem esése

Játékosvásárláskor vagy –eladáskor a csapatszellem eshet a játékos együttműködőkészsége függvényében. Ez lehet látható vagy nem látható, annak köszönhetően, hogy nem eshet egy teljes szintet, de ha ez történik, mindig kapsz róla üzenetet a "A Klub" oldalon.

Saját nevelésű ifijátékos eladása miatt nem eshet a csapatszellem, ha a felhozást követő 6 napon belül eladod.

Az alábbi tartalmak Hattrick felhasználók által végzett kutatáson és/vagy tapasztalatain alapulnak — ami azt jelenti, hogy azok valódiságát és pontosságát még nem erősítette meg semmilyen hivatalos közlemény, ezért nem feltétlenül fedik a játék valós működését. Kérlek ezt vedd figyelembe!Csapatszellem esésének valószínűsége

Együttműködőkészség Vásárlás Eladás
Népszerű fickó 0% 27%
Szimpatikus fickó 0% 22%
Kedves fickó 30% 12%
Öntörvényű ember 47% 0%
Bajkeverő alak 69% 0%

Csapatszellem esésének mértéke

 • Bajkeveró 8,5%
 • Öntörvényű 6,5%
 • Kedves 5%

A játékospiacon elvárt viselkedés

Ha egy játékos irreálisan magas áron kelt el (ami nem feltétlenül jelent csalást: vannak, akik úgy hagyják abba a Hattrick-et, hogy a játékospiacon elszórják a pénzüket), akkor a játékmestereknek joguk van a többletet visszautalni a vevőnek (vagy egyéb szankciókat hozni).

Ha ugyanarról a gépről vagy hálózatról (azaz egy IP címről) többen is játszotok, ne vegyetek egymástól játékosokat, mert a játékmesterek számára ez úgy tűnhet, mintha egy játékosnak több csapata lenne, ami szigorúan tilos!

Eszközök

Lásd még

Referenciák