Hu/Átigazolások

From Hattrick
Revision as of 22:35, 25 October 2008 by Covy (talk | contribs) (→‎Eladás)
Jump to navigationJump to search

Játékosok eladása és megvásárlása

Eladás

Ahhoz, hogy eladhass egy játékost, az átadólistára kell helyezned. Hogy ezt megtehesd ki kell választanod a posztját a megadott kategóriák közül (kapustól csatárig), és meg kell határoznod a kikiáltási árat. Megjegyzendő, hogy a legtöbb felhasználó képességek alapján keres, így nem sokat számít, milyen kategóriát választasz a játékos számára.

Meg kell határoznod a kikiáltási árat. Ez a legkisebb összeg, amiért hajlandó vagy megválni tőle. Három napig lesz az átadólistán, mielőtt ahhoz a csapathoz kerülne, amely a legtöbbet ajánlotta érte. Több elmélet is létezik a kikiáltási árat illetően, egyesek úgy gondolják, hogy minden játékost nulláért kell kitenni, míg mások inkább a számukra minimálisan elfogadható ár mellett döntenek.

Az eladott játékos azonnal megjelenik az új klubjánál a licit lejárta után, bár ez némi időt igénybe vehet, különösen abban az esetben, ha a szerverek elfoglaltak. Ha nem talál vevőre, a játékos a klubjánál marad. Ha az átadólistára helyeztél egy játékost, később már nem gondolhatod meg magad, három napig mindenképpen ott marad. Azt is érdemes észben tartani, hogy a játékos képességei mindenki számára láthatóak, amíg a piacon van.

Olyan játékosnak is adhatsz utasításokat egy mérkőzésre, aki épp az átadólistán van, azonban ha elkel a meccs megkezdése előtt, a helyére kijelölt cserejátékos lép pályára. Ha mérkőzés közben adsz el egy játékost, végigjátssza a meccset, és csak utána hagyja el a csapatot.

Minden megkötött üzlet után a játékos ügynöke, az nevelőegyesület és az előző tulajdonos részesedést kap a vételárból. A maximum, amit megkapsz, 93%. (Saját nevelésű játékos esetén 95%, mivel a nevelőegyesület részesedése is neked jár ilyenkor) A játékos piacra helyezése 200 eFt-odba kerül, amit nem kapsz vissza, ha nem kel el. Megjegyzés: Ha egy saját nevelésű játékost adsz el, nem számítasz előző tulajdonosnak, de amikor következő alkalommal eladásra kerül, megkapod az előző tulajdonosnak járó pénzt, ha játszott a csapatban legalább egy mérkőzést, csakúgy, mint az anyaegyesület részesedését. (Ami minden további átigazolásakor is jár neked) Ha egy játékost több mint hat nappal (=144 óra) az után adsz el, hogy felhoztad az ificsapatból, eshet a csapatszellem.

Vásárlás

Más klubtól úgy tudsz játékosokat venni, ha ellátogatsz a Hattrick játékospiacára az Átigazolások menüpontban. Itt megtalálhatod az eladásra kínált játékosokat. Arra nincs lehetőség, hogy egy játékost közvetlenül a klubjától megvásárolj, vagy elcseréld. Ha a helyi piacon nincs számodra megfelelő játékos, kereshetsz más országban is, illetve választhatsz a nyolc régió közül is, melyek az átigazolásos oldal keresőjének legördülő menüjében találhatók.

Ha kiszemeltél egy játékost, kattints a nevére, így eljutsz a játékos adatlapjára. Itt teheted meg a vételi ajánlatot. A licitet legalább 200 eFt összeggel vagy 2%-kal kell emelned, akármelyik is a nagyobb.

Mindig figyelj arra, hogy a licitálással nem verheted magad 40 000 eFt-nál nagyobb adósságba. Ebbe a játékos első heti fizetése is beleszámít!

A túllicitálás legalacsonyabb összege 200 eFt! Ajánlatokat tenni a vételi határidőig lehet. Ha egy licit a határidő lejárta előtt kevesebb, mint 3 perccel érkezik, akkor a határidő onnan számítva 3 perccel kitolódik, így lehetővé téve a versenyfutást a licitálók között, amely akkor ér véget, ha egy kivételével mindenki más feladja. Ha megnyerted a licitet, előfordulhat, hogy ha a régi csapattagok új társukat nem fogadják szívesen, a csapatszellemre is negatív hatást gyakorol érkezése. Vásárláskor azonnal ki kell fizetni a fizetését is, így ez extra költséget jelent.

Előfordulhat, hogy a határidő lejártakor a szerver épp nem elérhető. Ennek a kockázatát vállalod akkor, amikor az utolsó percig vársz a licited megtételével. Ha a szerver nem elérhető, csakis magadat okolhatod, amiért nem léptél korábban.

Játékosok vásárlásánál nagy segítség a képességeit, személyiségét stb. ismertető adatlap. Ezen kívül a TSI is fel van tüntetve, bár a piaci érték ettől jelenősen eltérhet. A játékos legmagasabb képességei esnek leginkább latba - a fő képességében "világklasszis", míg a többiben "gyenge" játékos magasabb piaci értéket képvisel, mint egy minden tulajdonságában "jó" képességű. Ügyelj rá, hogy bár az aktuális forma nincs komoly hatással a piaci értékre, ez a tényező viszont nagyon is számít majd a következő néhány meccsen. Egy drága játékos nem feltétlenül fogja megmenteni a csapatodat a szorult helyzetben. Az árbecslés oldalon összehasonlíthatod az utóbbi időkben átigazolt, hozzá hasonló játékosokkal.

A játékospiacon elvárt viselkedés

A jó játékosok és pénz a Hattrick kulcsfontosságú összetevői, ami nagyon fontossá teszi, hogy ne lehessen igazságtalan módon előnyre szert tenni a kereskedelemmel. Ez azt jelenti, hogy a liciteknek arányban kell lenniük az adott játékos értékével. Tudnod kell, hogy nemcsak több csapat birtoklása tilos, de barátok vagy családtagok "segítése" is a reálisnál jóval nagyobb összegű vásárlásokkal. A játékmestereknek (GM) joguk van az abnormális árak törlésére, adásvételek semmissé tételére, sőt az érintett csapatok megbírságolására vagy kitiltására is.

A csapatszellem esése

Játékosvásárláskor vagy –eladáskor előfordulhat, hogy a csapatszellem esik. Ez lehet látható vagy nem látható, annak köszönhetően, hogy nem eshet egy teljes szintet, de ha ez történik, mindig kapsz róla üzenetet a "A Klub" oldalon.

Az alábbi tartalmak Hattrick felhasználók által végzett kutatáson és/vagy tapasztalatain alapulnak — ami azt jelenti, hogy azok valódiságát és pontosságát még nem erősítette meg semmilyen hivatalos közlemény, ezért nem feltétlenül fedik a játék valós működését. Kérlek ezt vedd figyelembe!


A PFO (AllianceID: 23565) több, mint 650 átigazolás adatait felhasználva megvizsgálta a csapatszellem esésének valószínűségét. Úgy tűnik, ezt csakis a játékos együttműködőkészsége befolyásolja. A kutatásból az alábbi adatok derültek ki:

Csapatszellem esésének valószínűsége

Együttműködőkészség
Vásárlás
Eladás
Népszerű fickó
0%
26%
Szimpatikus fickó
0%
18%
Kedves fickó
25%
15%
Öntörvényű ember
55%
0%
Bajkeverő alak
79%
0%

Összességében akkor van a legkisebb esélyed a csapatszellem esésére, ha csak szimpatikus fickókat adsz és veszel.