Hu/3-4-3

From Hattrick
Redirect page
Jump to navigationJump to search
INTERWIKI

· English · Magyar ·

Ezt a formációt tartják általában a Hattrickben a második legerősebbnek, melyet csak a 3-5-2 előz meg.

A 3-4-3-at általában a gólszerzést edzők részesítik előnyben, hiszen ezzel maximalizálhatják a középpályájukat, és közben nem vesztenek edzéshelyet.

Példák a 3-4-3 felállásra

1 középhátvéd, 3 középpályás, 1 középre irányított szélső
Kapus
Szélsőhátvéd Középhátvéd Extra kp. Szélsőhátvéd
Középre irányított szélső Középpályás Középpályás Extra csatár
Csatár Csatár


A leggyakoribb csatáredző-felállás, erős középpályával (a három belső kp, és a szinte negyediknek számító, középre irányított szélső miatt). A 3 csatár miatt a középső támadás is nagyon erős. A felállás tovább variálható, ha az extra csatárt a másik oldalra állítjuk, illetve ha a szélsőhátvédeket Védekező, a középpályásokat Támadó vagy Védekező, illetve ha a középhátvédet (középpálya erősítése céljából) Támadó egyéni beállítással küldjük pályára.1 középhátvéd, 2 középpályás, 2 támadó szélső
Kapus
Szélsőhátvéd Középhátvéd Extra csatár Szélsőhátvéd
Támadó szélső Középpályás Középpályás Támadó szélső
Csatár Csatár


Ez egy ritkábban használt 3-4-3-as felállás; a középpálya itt gyengébb, (amit persze jobb középpályásokkal pótolhatunk) viszont a támadásértékelések kifejezetten jók, főleg a középpályások Támadó beállítása esetén.

Taktikák csatáredzőknek

A csatáredzők taktikai kelléktára behatárolt, ha mind a 3 edzéshelyet ki akarják használni; a három csatár mellé erős középpályára is szükségük van. Emiatt gyakori a három belső középpályás, míg a maradék szélső Támadó, vagy Közép felé-utasítást kap. Gyakori variációk még a 3-4-3 felállásra:


„A” formáció
Kapus
Védekező szélsőhátvéd Középhátvéd Extra kp. Védekező szélsőhátvéd
Extra csatár Támadó kp. Védekező kp. Középre irányított szélső vagy Támadó szélső
Csatár Csatár„B” formáció
Kapus
Extra csatár Középhátvéd Középhátvéd Extra kp.
Extra középhátvéd Támadó kp. Támadó kp. Középre irányított szélső vagy Támadó szélső
Csatár CsatárAz első felállás hasznos lehet (az erősebb szélső védelmek miatt) szélsőedzők, szélre tolt csatárok, és bármilyen eredetű szélső támadás ellen... kivéve, ha azt próbáljuk kitalálni, hogy ellenfelünk a két szél közül hol támad; ez esetben lehet, hogy az egyik szélső védelmünk feleslegesen lesz erős, a másik pedig nem eléggé. Egyébként a fenti egy jó „általános” 3-4-3 felállás.

A második verzió az erős középső támadások ellen lehet hasznos, pl. más csatáredzők ellen; a szélek sajnos eléggé védtelenül maradnak. A Középen támadás, és Széleken támadás taktika beállításáról vagy elhagyásáról, illetve a döntés előnyeiről és hátrányairól még folyik a vita.

Általános tanácsok: Tanulmányozd ellenfeledet a meccs előtt. Ha erős a középpályája, de gyenge a támadása, segíthet ellene egy Támadó középhátvéd, vagy, ha akad használható védősorod, akkor az ellentámadás, esetleg (az ilyen szempontból igen hatékony) 4-3-3 vagy 5-3-2 felállással. Ha ellenfeled támadása erős, adj Védekező utasítást a középpályásaidnak, ha a védekezése, akkor Támadót. Általában igaz, hogy minden csapatnak van gyenge pontja; ha megtaláltad, akkor használd ki a tudást; ha például a szélső védelme gyenge, törj ott be Támadó szélső és/vagy Szél fele irányított csatár segítségével. Ha pedig úgy érzed, hogy egy vagy több pályarészen biztosan felülmúlod ellenfeledet, és úgy tűnik, ez ellen semmit sem tehet, akkor gondolj arra, fordított helyzetben te mit találnál ki „saját magad” ellen. Ha például sokkal jobb a középpályád, lehet, hogy kontrázni fog, és akkor szükséged lehet védelemre, vagy még jobb támadásra.