Hu/5-5-0

From Hattrick
Redirect page
Jump to navigationJump to search
INTERWIKI

· English · Magyar ·

Ritkán használják, általában barátságos mérkőzéseken, mert ezzel a formációval edzhető a legtöbb játékos támadásépítés vagy területvédekezés esetén.

Meglepőnek tűnhet a felállás, és általában nem nyerünk vele mérkőzést, viszont (nem úgy, mint például 2-6-2 esetén) edzést sem vesztünk, amíg nem állítunk be háromnál több középső védőt és/vagy belső középpályást. Az előbbiek miatt, ha eltekintünk az eredményességtől, edzéshely-vesztés és edzésvesztés nélkül alkalmazhatjuk védekezés, játékszervezés, szélsőjáték és védés edzése esetén is. A zavarodottsággal persze számolnunk kell.

Ha valami miatt döntetlenre hajtunk, vagy veszíteni szeretnénk, érdemes az 5-5-0 felálláson elgondolkodnunk.

Döntetlen 5-5-0 felállással

Ha minden játékost védekező utasítással küldünk pályára, mindhárom támadásunk nagy eséllyel katasztrofális lesz, tehát minimális annak az esélye, hogy rendes helyzetből rendes gólt rúgunk.

Ha például mindkét csapat ezt a felállást választja, mellőzi az esetleg eseménygólt eredményező különleges képességekkel rendelkező játékosait, és katasztrofális pontrúgót bíz meg a szögletek és büntetők elvégzésével, a 0-0 szinte garantált. Nehéz ilyen élethelyzetet elképzelni, de ilyen lehet például, ha egy barátságos kupa csoportköréből óhajtanak mindketten továbbjutni, és ehhez döntetlen, 1-1 pont kell.5-5-0, játéktördelés
Kapus
Szélsőhátvéd Középhátvéd Középhátvéd Szélsőhátvéd
Védekező szélső Védekező középpályás Védekező középpályás Védekező szélső
Extra középpályás Extra középhátvéd


5-5-0, ha veszteni akarunk

Sok képzés nem kell egy meccs tudatos elvesztéséhez, arról nem is szólva, hogy az ilyen döntés eléggé ütközik a fair play szellemével, még egy játékban is. Ugyanakkor, hogy súlyosabb példával ne éljünk, előfordulhat, hogy egy kupaszabályokkal lekötött barátságos meccs esetében akarjuk elkerülni (sérülésveszély miatt) az esetleges döntetlen miatti hosszabbítást. Ilyenkor az edzett pozíciókon szereplő játékosainknak adjuk olyan egyéni utasítást, amivel biztosan rontjuk a teljesítményüket (például játékszervezés nélküli védőinknek támadó utasítás). A többi játékosnál (akik csak azért játszanak, hogy ne adjunk esélyt a formaesésnek) keressünk olyan pozíciót és beállítást, amire tökéletesen alkalmatlanok (alacsony játékszervezés és erőnlét esetén „ideális” hely a középpálya, szélsőjáték nélküli emberünk mehet szélsőnek, és az amúgy is oda nem illő alkalmi középpályásainkat, ha például védekezésünk sincs, megfejelhetjük a Védekező egyéni utasítással, mert így még az átadásuk is kevésbé számít a támadóértékelésbe). A fentiekkel tragikus értékelésekkel produkálhatunk anélkül, hogy edzést vesztenénk, vagy magas labdát adnánk a formaesésnek.

5-5-0-val nyerni valahogy

Előfordulhat, hogy úgy találjuk, játéktördelés nélkül biztos a vereség. Ekkor kétségbeesett próbaként felállhatunk 10 legjobb védőnkkel, vagy legalábbis a 10 legjobb védekezéssel bíró játékossal. Ha például védőket edzünk, és jó az alapanyagunk, életünk legjobb játéktördelés-értékelését hozhatjuk, és esetleg egy-két támadó szélsővel, szélsővédővel gólt is szerezhetünk, vagy bízhatunk különleges eseményben (SE), pontrúgóban, csodában. Nem célszerű persze túl gyakran a fentiekre hagyatkozni, mert a siker egyáltalán nem garantált.