Hu/Első lépések

From Hattrick
INTERWIKI

· English · Français · Italiano · Magyar ·

Help section Question.png
The Start
Further help and reading

Üdvözlünk a Hattrick Wiki csodálatos világában, a Hattrick magyar nyelvű útikönyvében, amelyet bárki módosíthat. A Hattrick Wiki tulajdonképpen majdnem úgy működik, mint a Wikipédia. Ha még sohasem látogattad meg a Wikipédiát, itt az alkalom: ez a Wikipedia oldala.

A Hattrick Wiki használata[edit]

A Hattrick Wiki a Hattrick közösségéről, szabályairól, valamint gazdaságáról szóló közös tudáshalmaz, ám mielőtt elkezdenél cikkeket írni, nem árt, ha megtanulod kezelni az oldalt.

A főoldal a Hattrick Wiki központja. Itt linkeket találsz, amelyeken keresztül eljuthatsz a Hattrick alapjaihoz. Ha csak most kezdted el a játékot, talán el akarod olvasni őket, mielőtt a jelen útikalauz további részeire mennél.

Ha egy bizonyos cikket szeretnél megtalálni, használd a keresőmezőt, ami közvetlenül a linkek alatt található, a bal oldalon. Ha úgy gondolod, hogy a cím eléggé nyilvánvaló, gépeld be a címsorba, a „.org/” után. Például: ahhoz, hogy a saját országod Wiki-oldalára juss, gépeld a nevét a címsorba így: http://wiki.hattrick.org/Magyarország. Az országod oldalán érdekes linkeket találhatsz az országgal kapcsolatban. Minden régiónak minden országban külön oldala van.

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Wiki egy folyamatban lévő munka, így bizonyos összetevői egy-egy ország oldalán még hiányozhatnak. Te is segíthetsz, ha ilyen összetevőket adsz a meglévőkhöz. Most, hogy már tudod a legfontosabbakat a Wikiben való navigálásáról, nézzük a szerkesztést!

A Hattrick Wiki szerkesztése[edit]

A szerkesztés a Wikin ijesztőnek tűnhet. Ha valamit elmentesz, mindenki látni fogja a munkádat, aki meglátogatja az oldalt. Természetesen nem várjuk el Tőled, hogy tökéletes munkát végezz. A szerkesztés tanulható folyamat, és ha több jót csinálsz, mint rosszat, akkor máris segítettél a Wikinek.

Jegyezd meg: a szerkesztésed akkor jelenik meg, ha elmented. Ha csak az „edit” („szerkesztés”) gombra kattintasz, anélkül nézheted meg az oldal formázását, hogy módosítanád. Ez hasznos lehet, ha nem tudod, hogy jelenik meg valami egy bizonyos oldalon.

Mielőtt szerkeszteni kezdenél[edit]

Mielőtt rendszeresen elkezdesz oldalakat szerkeszteni, erősen ajánlott, hogy létrehozz egy felhasználónevet. Felhasználónév nélkül is tudsz módosítani, de szükséged lesz rá, ha szócikket akarsz magadról, a csapatodról, vagy bármi másról, és ha kapcsolatba akarsz lépni emberekkel. Ez az IP-címedet is elrejti. A felhasználónevek nekünk is segítenek, hogy tudjuk, ki hajtotta végre a módosításokat, így, ha egynél többször tervezel szerkeszteni, megkérnénk, hogy hozz létre magadnak egyet. Ahhoz, hogy ezt megtedd, kattints a kis linkre a jobb felső sarokban, ami a következő: „create an account or log in” („felhasználói profil létrehozása vagy bejelentkezés”). Mikor a bejelentkező oldalon vagy, töltsd ki a kért adatokat (felhasználónév, jelszó, és ha akarod, az e-mail címed, valamint a valódi neved). Aztán kattints a „create new account” („új felhasználói profil létrehozása”) lehetőségre. Egyszerűen ennyi. Most már a Hattrick Wiki tagja vagy, és jogod van minden gondolatodhoz, amelyet a szerkesztéseidben közölsz, amíg minden szerkesztés előtt bejelentkezel (vagy válaszd a felhasználói neved tárolását cookie-ként).

Hogyan szerkessz egy lapot?[edit]

Ahhoz, hogy módosíts egy oldalt, kattints az „edit” („szerkesztés”) feliratra az oldal tetején. Ezután látni fogod a szerkesztőmezőt, ami hasonlít arra, amikor a fórumokon hozzászólást írsz. A szerkesztéshez gépeld be az általad kívánt tartalmat, majd kattints a lap alján a „show prewiev” („előnézet”) lehetőségre. Ha jól néz ki, mentsd el. Ha nem, változtass rajta. Győződj meg róla, hogy fő változtatások esetén összegezted a változtatásokat az oldal alján, az összegző dobozban; ez egy jó szokás, és mások számára is könnyebbé teheti a dolgokat. Ha nyelvtani javítást hajtottál végre, vagy valamilyen rossz formázást javítottál, pipáld be a „This is a minor edit” („Kis javítás”) jelölőnégyzetet, hogy mindenki lássa, semmilyen nagyobb változtatást nem hajtottál végre. Egyébként, amikor csak hozzáadsz valamilyen tartalmat, elmentheted normál szerkesztésként.

Szövegformázás[edit]

A Wiki más formázójeleket használ, mint amelyek a fórumban vannak. Ha formázni szeretnéd a szöveget, a következő jeleket használd:

''Szöveg'' 

Dőlt betűs szöveg (két aposztróf a szöveg előtt és után is)


'''Szöveg''' 

Félkövér szöveg (három aposztróf a szöveg előtt és után is)


[[Hivatkozás|Alternatív megnevezés]] 

Belső hivatkozás egy másik, a Wikin lévő cikkre (két szögletes zárójel előtte és utána is)

  • Ha azt szeretnéd elérni, hogy a hivatkozás más néven jelenjen meg, akkor kell használnod az "|Alternatív megnevezés" paramétert (ekkor a hivatkozás "Alternatív megnevezés" néven fog megjelenni, de a "Hivatkozás"-ra fog mutatni). The technical term for this is piping.


[http://www.webaddress.com Hivatkozás címe] 

Külső hivatkozás a http://www.webaddress.com oldalra, ami "Hivatkozás címe" néven jelenik meg (egy szögletes zárójel)


== Főcím == 

Ezzel tudsz létrehozni főcímet, ami az oldal elején lévő tartalomjegyzékben is automatikusan megjelenik (akkora méretben, mint ezen az oldalon "A Hattrick Wiki szerkesztése")


=== Alcím === 

Ezzel alcímet tudsz létrehozni (mint például a "Szöveg formázása" ezen az oldalon), ami szinten megjelenik a tartalomjegyzékben. Használhatsz egy egyenlőségjelet is, ha még nagyobb főcímet szeretnél létrehozni, vagy négyet, ha még kisebbet.


[[Image:KépNeve.jpg|Thumb|Képaláírás]] 

Beszúrja a KépNeve.jpg képet az oldalra lekicsinyítve "Képaláírás" néven (a képaláírás és a Thumb opciók szabadon választottak, de erősen ajánlottak, ha 300 pixelnél nagyobb képet szeretnénk beszúrni)


--~~~~ 

Ezzel aláírást tudsz készíteni a neveddel, a szerkesztés dátumával és időpontjával (akkor érdemes használni, ha egy vitaoldalon hozzászólsz valamihez)


<nowiki>Szöveg</nowiki> 

Ez azt jelzi a wikinek, hogy figyelmen kívül szeretnéd hagyni a wiki által használt formázási jeleket, minden szövegre ami a tagek között van.


<br>

Ezzel sortörést tudsz csinálni (a Return/Enter billentyűk helyett inkább ezt használd)


* 

Ezzel tudsz egy felsorolásjelet elhelyezni (mint amilyet a belső hivatkozás paraméter alatt láthatsz itt nem sokkal feljebb) - ha kettőt vagy többet használsz egymásután azzal különöző szintű felsorolásokat tudsz készíteni.


A szerkesztőmező fölötti gombokat is használhatod ezen formázások előhozására, de sokkal gyorsabb ha egyszerűen csak begépeled ezeket a formázási jeleket miközben írod a szöveget.


Ezen az oldalon tudod gyakorolni a szerkesztési ismereteidet: Sandbox

Az etikett szerkesztése[edit]

1. Amikor általános leíró szöveget szöveget írsz (másnéven bevezetést), emeld ki a cikk címét. Pl.:ha az USA-ról írsz cikket, kezdd így: 'Az USA egy ország a Hattrickban' Ez a formátum az általános a Wikipediában és a Hattrick Wikiben is, szóval használd.

2. Használj sok belső linket, de a cikken belül csak a szó első elhangzásakor rendelj hozzá linket.A linkek lényegesek, de ne használd többször őket egy cikken belül egy szóhoz. For example:
New York is a region in the USA. In Hattrick New York has been a region since the USA was established.
Notice that I only linked region and USA the first time they appeared. Links are good, so use them when they're relevant, but don't have multiple links to the same article.

3. Mielőtt új cikket írsz, győződj meg róla, hogy a cikk témájáról még nincs leírás különböző címmel.Például: Az U.S.A. talán nem szerepel a cikkek között ,de az USA igen. Ha elkészítessz egy cikket és később jössz rá, hogy már van hasonló témájú, akkor használj átirányítást (a haladó szerkesztésben leírjuk, hogyan tedd ezt).

4. Ne vidd túlzásba a külső hivatkozások alkalmazását az oldal tartalmi részében. Legtöbb esetben a külső hivatkozásokat jobb vagy egy-egy fejezet végén elhelyezni vagy az oldal legalján egy Külső hivatkozások részben összegyűjteni. Igyekezz nem használni külső hivatkozásokat a bekezdések közepén, hacsak nem feltétlenül szükséges.

5. Ne szignáld az általad készített oldalakat. Bocs, de a Hattrick Wiki szerkesztőinek szerénynek kell lenniük. Kérlek, ne írd alá a szerkesztéseidet sem, amit egyszer feltettél az oldalra, az onnantól már minden wiki-felhasználóé. Következésképpen, ha nem szeretnéd, hogy az általad közzé tett tartalom másolva vagy szerkesztve legyen, akkor ne tedd fel az oldalra. A szerkesztés a folyamat része. Úgy tekints a wikire, mint egy nyílt forráskódú programra. Bárki megváltoztathatja vagy másolhatja, hogy jobbá vagy rosszabbá tegye.

6. Ne rombolj! A rombolás vagy trollkodás azt jelenti, hogy úgy módosítasz oldalakat a wikin, hogy az kevésbé lesz hasznos az olvasóinak mint előtte. Bárki, aki szándékosan rombolja a wiki bármelyik cikkét eltiltható a wiki szerkesztésétől, tehát ne tegyétek! Ez rosszul esik mindenkinek, aki részt vesz a szerkesztésben.

7. Ne szerkeszd a User:(név) oldalakat, hacsak nem a sajátodról van szó, vagy nem kaptál rá külön engedélyt a tulajdonosától. Kivétel ez alól, ha valami egyértelmű formázási hiba szorul javításra, vagy ha a felhasználó hosszú ideje inaktív.

8. Pontosan nevezd el a cikkeidet. For information on naming conventions, please refer to the Naming Conventions page.

9. Igyekezd kerülni olyan színek, vagy formázások használatát a saját oldaladon kívül, amit még nem láttál máshol a wikin. Jó ötlet lehet megkérdezni valakit ha nem tudod, hogyan kellene megjelenítened egy információt.

10. Tarts magad kordában. A káromkodás használata a wikin teljesen szükségtelen, és a káromkodást tartalmazó oldalak amúgy is szerkesztve lesznek. Szóval tégy egy szivességet és itt se engedd el magad jobban, mint a global (nemzetközi) fórumon, vagy még annyira sem :-).

11. Ne vállalj többet, mint amennyire képes vagy. Nem kell napi 10 cikket írnod. Sokkal hasznosabb ha írsz egy hasznos cikket, mint ha 10 rövidet. Vagy ha csak egy rövidre van időd, az is jó. De ha nem vagy biztos benne, hogyan is kéne csinálni valamit, vagy csak nem akarod, akkor jelöld meg a csonk jelzéssel ({{stub}}) és mentsd el a cikket (olvass tovább, hogy többet megtudj róla).

Haladó szerkesztés[edit]

Ha már az alapokat elsajátítottad készenállsz, hogy megírj egy sima cikket. Na de mi van a csinos táblázatokkal, amiket például a kezdőoldalon láthatsz, vagy a kategória tagekkel?

__FORCETOC__

Ez ott jeleníti meg a tartalomjegyzéket az oldalon belül, ahová beírod. Ha pedig a NOTOC szót használod, akkor a tartalomjegyzék egyáltalán nem fog megjelenni. Egyéb esetekben a wiki automatikusan elkészíti a tartalomjegyzéket az oldal elejére, ha az oldalon van már egy adott számú kategória.

{{sablon}} 

Beszúrja a sablon nevű 'sablon'-t az oldalra. A leggyakoribb sablon a wikiben a {{stub}}, amivel a nem teljes cikkeket szokták jelölni. Így jelenik meg:

Football.png This article is a stub. You can help Hattrick Wiki by expanding it.

Tedd ezt a jelölést egy félkész fejezet elejére vagy egy félkész cikk végére.

[[Category: Név|Megjelenített név]]

A cikket hozzáfűzi a 'Név' megnevezésű kategóriához. Ezen a kategórián belül a cikk 'Megjelenített név' címmel fog szerepelni (tetszőleges paraméter), though the name of the link in the category appears the same as the actual article name.


{| border=1 cellspacing=0 cellpadding=2 style="border-collapse:collapse"
|- bgcolor=#eeeeee
! Cat1 !! Cat2 !! Cat3
|-
|Entry 1-1 || Entry 1-2 || Entry 1-3
|-
|Entry 2-1 || Entry 2-2 || Entry 2-3
|-
|}

Így tudsz egy átlagos wiki táblázatot készíteni, ami a következőképpen fog kinézni:

Cat1 Cat2 Cat3
Entry 1-1 Entry 1-2 Entry 1-3
Entry 2-1 Entry 2-2 Entry 2-3
  • A táblázatok a wiki kódjai közül talán a legnehezebbek, de gyakorolj szorgalmasan és menni fog.
  • Ha új oszlopot szeretnél beszúrni, adj hozzá mégegy  !! a Cat3 után, és írd utána a kívánt címet. Majd, hogy értékeket írj be ebbe az oszlopba, használd a || jelet minden sorban az utolsó értékek után.
  • Ha új sort szeretnél beszúrni, adj hozzá mégegy |- jelet afölé a sor fölé, ami fölé be szeretnéd szúrni az új sort, majd írd be az értékeket a következő módon | Column 1 Value || Column 2 Value || stb.
#REDIRECT[[Cikk címe]] 

Ezzel tudsz automatikus átirányítást létrehozni egy másik cikkhez.

---- 

Ezzel egy vonalat tudsz húzni az oldalon. Mérsékelten használd - leginkább csak vitalapokon vagy adathalmazok esetén.

[[Media:Példa.ogg]] 

Ezzel tudsz média fájlt beszúrni. Azt hiszem erre nincs túl sok szükség itt a wikin.

<math>Ide írd a képletet</math> 

Ezzel tudsz matematikai képletet beszúrni. Ez sem túl gyakran használt.

*SPACE*Szöveg1
*SPACE*Szöveg2

Így egy dobozba teszed a szöveget (pont olyanokba, mint amilyenben a formázási jelek vannak), ami így fog kinézni:

Szöveg1
Szöveg2

Tippek a haladó szerkesztéshez[edit]

1. Ne nagyon használd az átirányítást (#REDIRECT), mivel ezek zavaróak lesznek, ha nincs értelmük. Csak akkor használd ha egy gyakori elírást javítasz vele vagy ha más szót használsz valamire (például Bjorn a HT-Bjorn helyett), vagy ha már van egy másik cikk, aminek nagyon hasonló a témája.

2. Használd a táblázatokat, de csak ha pontosan tudod formázni őket. Egy rosszul formázott táblázat épp olyan rendetlen, mint egy szénakazal. A színválasztásodat igazítsd az oldal többi részéhez, és ügyelj arra is, hogy a táblázatod megfelelő méretű legyen.

3. Jelölj meg minden félkész cikket a csonk (stub) sablonnal. Ezáltal, amikor a megszállott szerkesztők tennivaló után kutakodnak, elég ha csak megnézik a csonk oldalak listáját. Minden félkész cikket csonknak kell jelölni.

4. Használd a sablonokat. Ők a legjobb barátaid. Megtanulhatod, hogyan használj egy adott sablont, ha ellátogatsz a "Template:'Sablon_neve'" oldalra. Kell, hogy legyen egy útmutató a használatához a vitalapján, mint ahogy egy példa is, ami bemutatja, hogyan is néz ki használat közben. Kivétel ezalól, ha a sablon egysoros, mint például a csonk sablonja.

5. Használj kategóriákat. Egy kategória megtekintéséhez látogass el a 'Category:Kategória_neve' oldalra, itt láthatod, hogy mely cikkek tartoznak a kategória alá. A kategóriák sokkal hasznosabbak és könnyebben használhatóak, mint egy egyszerű lista, szóval ha egy cikksorozatot csinálsz, akkor használd a kategóriát.

Mostanra már vérbeli szerkesztő kell, hogy legyél. És talán ki szeretnéd próbálni magad egy cikk megírásával. Vagy ha még további funkciókról szeretnél tanulni, olvass tovább!

Különleges funkciók[edit]

A wiki szerkesztésén és használatán túl van még pár további funkció is, ami talán hasznodra válhat egy cikk megírása vagy a wiki kezelése kapcsán.

Fájlok feltöltése[edit]

Fájl feltöltéséhez menj az 'Upload File' oldalra a toolbox menüben (a keresés mező alatt találod). Feltölthetsz képeket, adatfájlokat vagy akár zenét is, egészen addig amíg csak a wikin van használva és kapcsolódik a Hattrickhez. A képek szinte elengedhetetlen részei egy cikknek, azok teszik igazán teljessé, tehát többnyire ilyenek töltenek fel az emberek. A méretre vonatkozó követelmények meglehetősen lazák, szóval ez nem lehet probléma. A feltöltéssel kapcsolatos további információkért keresd fel az Upload File oldalt.

Vitalap[edit]

Minden cikkhez automatikusan tartozik egy vitalap. Itt tudod megvitatni a cikkel kapcsolatos ötleteket, vagy ha esetleg kétségeid vannak, de nem mered szerkeszteni anélkül, hogy megkérdeznéd valakitől. Ha használod a vitalapot, akkor mindenképpen ügyelj arra, hogy elválasztod a hozzászólásodat egy főcim jelzéssel vagy vonallal (hacsak nem válaszolsz valakinek, ilyen esetben vagy felsorolásjelet or a tab break használj). És ne felejts el aláírni a kommentedet az aláírás jel (--~~~~) használatával. Soha ne töröld mások kommentjeit. Ha egy felhasználó vitalapjára írsz kommentet, akkor azt fogja látni, hogy "új üzenete" van, amikor legközelebb bejelentkezik a wiki oldalra. Ez remek módja annak, hogy kapcsolatba lépj más wiki használókkal, ha kérdésed van valamivel kapcsolatban.

Oldalak mozgatása[edit]

Használd a 'Move' funkciót a cikk tetején lévő fülre kattintva. Hogy egy oldalt át tudj helyezni, olyan címet kell megadnod címnek, ami még nem létezik (nem elég ha csak üres). Akkor mozgass oldalakat, ha úgy veszed észre, hogy a címük pontatlanul van megadva. Ha manuálisan átmozgatsz egy oldalt (vagyi kimásolod és beilleszted egy új cím alá), akkor győződj meg róla, hogy az eredeti oldalon elhelyezel egy átirányítást (Redirect), ami az új oldalra mutat, és törölj minden tartalmat a régi oldalról. Ha egy cikket áthelyezel, akkor az átirányítás automatikusan elkészül.

Köszönjük, hogy elolvastad ezt az útmutatót a Hattrick Wikihez, és sikeres szerkesztést kívánunk!