Hu/Ifijátékos

From Hattrick
(Redirected from Hu/Ifi)

Az ificsapat

Minden héten lehetőséged van felhozni a felnőtt csapatba egy ifjúsági korú focistát. Minél jobb az ificsapatod, annál nagyobb az esélye, hogy tehetséges ifit hozol fel. Nincs semmilyen ráhatásod arra, hogy milyen játékost kapj, csak azt döntheted el, hogy kapust vagy mezőnyjátékost szeretnél. Ne számíts arra, hogy minden héten sztárjátékost húzol. A legtöbb általad felhozott ifi nem lesz elég jó ahhoz, hogy bekerüljön a csapatba. Ha sikerül felhoznod egy-két jó játékost, már elégedett lehetsz – gondolj csak bele, hogy működik ez a valóságban!

A legtöbb tulajdonos sok pénzt fektet az ificsapatba, de akad, aki kevesebbet – vagy éppenséggel semmit – és a csapaterősítés tekintetében inkább a játékospiacot részesíti előnyben. Ha úgy döntesz, hogy magad biztosítod a klubod utánpótlását, számíts arra, hogy elég sok időbe fog telni, mire a befektetés megtérül. Nincs sok értelme például olyankor ifit húzni, amikor az ificsapat szintje még csak „csapnivaló”, például. Másfelől azonban, jelentősebb összeg befektetése után, egy, a szezon első hetében húzott (ún. „nulladik hetes”) 17 éves, legalább egy „remek” fő képességgel rendelkező ifi igen értékes lehet, mivel esélyes arra, hogy bekerüljön hazája U20-as válogatottjába.

Minden héten választhatsz a nagy (4 000 eFt), a közepes (2 000 eFt) és a kicsi (1 000 eFt) befektetés között. Sok kis befektetés sokkal hatékonyabb, mint néhány nagy. Más szóval, bölcsebb dolog hosszú távú befektetésben gondolkodni – ha minél több pénzt szeretnél befektetni a klubutánpótlásba, akkor a nagy összegű befektetések hozzák meg a gyors eredményeket. Ha azonban fokozatosan szeretnél elfogadható ificsapatot felépíteni, anélkül, hogy túl sok pénzt kellene erre elköltened, akkor minden héten fektess be egy kisebb összeget. Az ificsapat fenntartása külön nem kerül semmibe, de ha nem biztosítod a rendszeres pénzügyi támogatást, elég hamar romlásnak indul. Márpedig, ha egyszer lecsökkent az ificsapat értéke, akkor sok időbe telik, míg ismét el tudod érni a korábbi szintet. Az ificsapat fejlődéséhez szükséges idővel kapcsolatos elképzelésekről az ificsapat támogatásáról szóló oldalon olvashatsz.

Hetente csak egy játékost hozhatsz fel. Ha nem változtatsz az összegen, a rendszer az előző héten befektetett összeget veszi alapul.

Egy játékos felhozatala 400 eFt-ba kerül.

Ificsapatodról „A klub” menüpont alatt találsz információkat. Minden héten itt állíthatod be a támogatás összegének nagyságát, és itt hozhatsz fel új játékosokat is.

Egy elmélet szerint a húzott ifik egyes képességeinek eloszlása exponenciális (illetve diszkrét esetben Poisson), ahol az exponenciális eloszlás paraméterét az ificsapat szintje befolyásolja.

Egy másik elmélet szerint az ificsapat jó szintjének eléréséig csak kapusokat szabad húzni. Ennek oka, hogy mindig csak egy képességük számít, nem pedig hét. Egy megfelelő kapus általában elkel, míg egy megfelelő pontrúgással rendelkező mezőnyjátékos, akinek ezen felül 6 csapnivaló képessége van, jó eséllyel nem fog.

Golfozók és pingpongozók

Megdöbbentő módon olykor még a remek szintű ificsapatokból is meglepően szánalmas ifik kerülnek fel. Sok menedzser panaszkodik az ificsapata támogatása miatt; az ifihúzást pedig idő-, pénz- és energiapazarlásnak, hiábavaló reménykedésnek tartja. A legtöbb középszerű ifi (a 17 éves kapusok és a többdimenziós játékosok kivételével) is a pingpong-, golf- vagy egyéb szakosztályban, illetve a helyi kocsmában végzi, és egész felnőtt életét szerencsétlen lúzerként tengeti. A szerencsésebbeket időnként egy fiatal szőke lánnyal látják az említett kocsmában.

Azonban nem minden kirúgott ifi lesz munkakerülő. Igen sok katasztrofális játékos előre látja a várható bukást, és alternatív szakmát is választ. Az ilyen ifik TSI-je nemigen (sőt, többnyire egyáltalán nem) haladja meg a 40-et, és a legtöbb képességük legfeljebb „pocsék”. A Hattrickezők a választott szakmájuk nevén – vízvezeték-szerelőkként, ácsokként, politikusokként stb. – emlegetik őket.

Az Ifiakadémia

Minden héten lesz lehetőséged rá, hogy játékost szerezz – vagy úgy, hogy megbízol egy megfigyelőt azzal, hogy felfedezzen számodra egy új tehetséget (ez az új rendszer), vagy úgy, hogy felhozol az ificsapatodból egy játékost a nagycsapatba (a régi rendszer szerint). Ezen felül felhozhatsz egy ifijátékost a nagycsapatodba (az új rendszer szerint), ha már elég időt töltött az ificsapatban. Mindkét rendszer fenntartható egymás mellett, de hetente csak egy ifihúzás lehetséges. Hetente válthatsz a két rendszer használata között, és mindez attól függ, melyik rendszer szerint hozol fel ifijátékost. Az ifijátékosok nem kapnak fizetést, de az ifimeccsekből sem származik majd semmilyen anyagi haszon. Az ificsapat nagyrészt független lesz a nagycsapattól: a csapatszellem, a zászlógyűjtés és hasonlók különválnak majd a nagycsapattól, amennyiben egyáltalán bevezetésre kerülnek – ez még korántsem bizonyos.

Játékosmegfigyelők

Az ificsapatba a játékosmegfigyelők (scoutok) hoznak új játékosokat. Legföljebb 3 megfigyelőt alkalmazhatsz. Amikor jelentést kérsz tőlük, mindegyikük saját jelentéssel fog előállni. Minden bemutatott játékos esetén választhatsz: elfogadod, vagy megnézed a következő jelentést, hátha jobb játékos szerepel benne. Fontold meg a választást – az elutasított játékosokat már nem kérheted vissza. Ha a megfigyelői jelentések megtekintését választod, már nem húzhatsz ifit az adott héten a régi rendszer szerint – akkor sem, ha az összes ajánlott játékost elutasítod. Nem muszáj 3 megfigyelőt alkalmaznod. Ha 3-nál kevesebbet veszel fel, a bérköltség alacsonyabb lesz, de egyúttal csökken az esélye annak, hogy megfelelő ifijátékoshoz juss. 3 megfigyelő egyidejű alkalmazásának költsége körülbelül megegyezik majd a mostani ificsapat fenntartási költségeivel.

A szomszéd gyerekek

A csapatod csak 11 hét (azaz 11 játékosmegfigyelői jelentés) után töltődik fel saját ifijátékosokkal. Egészen odáig a csapatodban szereplő játékosok csak afféle „kissrácok” lesznek, vagyis többnyire nem különösebben tehetséges futballisták.

Ifibajnokságok

Ezentúl lehetőséged lesz rá, hogy az ificsapatod egy ifibajnokságban játsszon, a barátaid csapataival együtt. Ezeket a bajnokságokat Ti hozzátok létre, az egyes bajnokságokban szereplő csapatok száma pedig 4 és 16 között lehet. A legnagyobb bajnokságokat a „Hattrick-támogatók” alakíthatják csak meg, de minden felhasználó részt vehet bennük. Zártkörű bajnokságokat is alakíthattok, itt csak meghívott csapatok játszhatnak. A bajnoki mérkőzések kezdésének időpontját is meghatározhatjátok, akár 5 percnyi pontossággal. Minden héten sor kerül egy bajnoki találkozóra, és ezen felül háromhetente egyszer egy barátságos meccset is leköthetsz.

Ifiedzés és szerződésajánlat

Csak bizonyos idő elteltével hozhatsz fel ifijátékost a nagycsapatodba, mivel ehhez a játékosoknak be kell tölteniük legalább a 17. életévüket, és legalább egy szezont (= 16 hetet, 112 napot) el kell tölteniük az ificsapatban. A legjobb megoldás feltehetően az, hogy megvárod, míg az ifid teljesen kifejlődik, mivel akkor már valószínűleg elég idős lesz ehhez. De az „új” ifijátékosnak megvannak a maga előnye is: egyszerre több képessége is fejleszthető, így ügyesebb lesz, mint egy „sima” húzással a meglévő ificsapatodból felkerült ifijátékos. Másfelől viszont nem jutsz ilyen ifihez minden héten. Hosszú távon ez annyit tesz, hogy kevesebb, de jobb képességű ifijátékosod lesz. Az ifijátékosok képességeinek van határa: egy bizonyos idő elteltével a játékos nem fejlődik tovább, mivel mindent megtanult már, amit tudnia kell egy adott képességhez. Mivel az ifijátékosok képességei nem látszanak, figyelned kell őket, hogy eldöntsd, továbbedzed-e őket vagy sem. Az ificsapatban szereplő játékosokat nem lehet adni-venni. Hasonlóképpen, az ificsapat és a nagycsapat közötti átigazolások is egyirányúak – pl. egy játékost sem tudsz a nagycsapatból az ificsapatba irányítani. Az ificsapat és a nagycsapat más-más edzést kap. A nagyobb játékosokhoz hasonlóan az ifik is megsérülhetnek vagy lapot kaphatnak egy-egy mérkőzésen.

Lásd még

Hasznos oldalak