Hu/Kupa

From Hattrick
INTERWIKI

· English · Español · Français · Italiano · Magyar · Русский ·
Minden ligában, a magasabb osztályokban játszó csapatok automatikusan megkapják a jogot, hogy a nemzeti kupában induljanak. A kupában résztvevő csapatok száma 128-32,768 lehet. Ennek értelmében minden ligában lesznek olyan, alacsonyan rangsorolt csapatok, akik ebből sajnos kimaradnak. Például, ha egy országban 680 csapat van, akkor ebből csak 512 vesz részt a nemzeti kupában; 10,920-ból pedig csak 8,192. A kupameccsek hét közben zajlanak, a barátságos mérkőzések időpontjában, azok helyett. A konkrét időpontokat a ligád főoldalán, az „Ezen liga soron következő eseményei:” címszó alatt találod meg.

A Kupa menete

Az első forduló a szezon első bajnoki tétmeccsét megelőző héten kerül megrendezésre, de már egy héttel előtte lehet tudni, hogy kinek ki lesz az ellenfele. A következő kör párosításaira a mérkőzések után derül fény.

A magasabban rangsorolt csapat mindig idegenben játszik. Az elődöntők két mérkőzése és a döntő semleges pályán kerül megrendezésre.

A legmagasabban rangsorolt csapat minden kupafordulóban a legalacsonyabb besorolásúval mérkőzik. A besorolás alapja az előző szezonban elért bajnokságbeli pozíció, mely a Kupa közben nem változik.

Bevétel

Az otthon játszó csapat kapja a jegybevétel kétharmadát, a vendégcsapat a többit. Ez minden kupameccsre igaz, kivéve az elődöntőket és a döntőt, ahol fele-fele az elosztás. Egy alsóbb osztályú csapat szurkolói természetesen örömmel veszik, ha kedvenceik igazi nagyágyúk ellen játszanak, de ez fordítva már nem igaz. Ezért tűnhet úgy, hogy a Kupa első néhány köre nem igazán izgatja a szurkolókat, de később egyre többen teszik majd tiszteletüket a nézőtéren. Emiatt, ha egy alsóbb osztálybeli csapat sokáig eljut, az nagy pénzt hozhat neki a konyhára.

Bár a győztes, a második helyezett, továbbá az elő-, negyed-, és nyolcaddöntők vesztesei pénzjutalmat is kapnak, az igazi bevételt mégis a jegyeladás jelenti.

Döntetlen esetén

Ha a rendes játékidő végén a mérkőzés döntetlenre áll 2 X 15 perc hosszabbítás következik, ha ezután sem születik döntés, akkor büntetőpárbaj vár a csapatokra. A hosszabbításban az erőnlét még fontosabb szerepet kap, mint a második félidőben, és a tapasztalatlan csapatok még könnyebben elidegeskedhetik a dolgokat. A hosszabbításban gólt szerző csapat rögtön megnyeri a mérkőzést, nem játszák végig a 2 X 15 percet.

Ha a hosszabbításban sem dől el a továbbjutó személye, akkor következnek az idegborzoló tizenegyesek. Minden büntetőnél (ez nem vonatkozik a rendes játékidő esetleges büntetőire) nagy súllyal esik latba az adott játékos tapasztalata: ilyenkor nem célszerű a remegő térdű, 17 éves zöldfülűt elsőként a büntetőponthoz állítani! A büntetőpárbajnál az alábbi képességek számítanak: gólszerzés, pontrúgás, a Technikás különleges képesség (és tapasztalat), és a szembenálló kapus védése (és tapasztalata). A bűntetőpárbajra már a mérkőzés előtt ki kell jelölnöd a játékosokat. Először mindkét csapat 5 - 5 játékosa végzi el a bűntetőket, ha ezután is döntetlen az állás akkor páronként lövik a tizenegyeseket, amely csapat játékosa hibázik vesztesként távozik a pályáról.

Kupameccsek

A nemzeted Kupáját a ligádon belül, a „Kupa” hivatkozásnál találod. Itt megtalálod, hanyadik forduló fut éppen, és melyik fordulóban milyen mérkőzéseket játszottak. A legelső fordulók viszont, a túl sok lejátszott meccs miatt nem látszanak.

A nemzeti kupában induló csapatok

Minden ligának van nemzeti kupája. A résztvevők száma az adott liga méretétől függ, de maximum 32,768.


A liga mérete (meglévő osztályok) Kuparésztvevők száma
168 III 128
680 IV 512
2728 V 2048
10920 VI 8192
19112 VII 16384
27304 VIII 16384
35496 VIII 32768

Kockázat és jutalom

Ne feledd, a játékosaid kupameccsen is megsérülhetnek. Akárcsak az életben, egy egész szezonnyi folyamatos játék megkéri az árát. Néha jó ötletnek tűnhet a legjobb játékosokat pihentetni, laza meccset beállítani, és a tartalékokat a pályára küldeni. A kupa, persze, jó alkalom az extra pénzszerzésre, főleg a törekvő alacsonyabb osztálybeli csapatoknak. Az így megszerezhető pénz általában megéri a kockázatot, a dicsőségről nem is beszélve. A legmagasabb osztályok bajnokait és a kupagyőzteseket nem felejti el az utókor: a menedzserek neveit felvésik a Hírességek Csarnokába. Emellett a kupa jó lehetőség, hogy a játékosok tapasztalatot szerezzenek; egy kupameccsen nagyjából kétszer annyit, mint egy sima bajnokin.

Lásd még