Hu/Normál helyzetek

From Hattrick
Revision as of 00:14, 21 May 2013 by -Blackfire (talk | contribs) (→‎Helyzeteloszlás)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigationJump to search
INTERWIKI

· English · Magyar ·

A csapatok a mérkőzés alatt bizonyos számú helyzetet szerezhetnek, melyből aztán támadást indíthatnak. A labdabirtokláson múlik, hogy az egyes helyzeteket melyik csapat kapja.

Idézet a Hattrick Súgóból

Az erősebb középpályával (azaz a nagyobb birtoklással) rendelkező csapat valószínűleg több támadást tud vezetni. Amikor egy csapat támadáshoz jut, akkor egyben a támadás típusa is eldől. A támadások három csapatrészben – a jobbszélen, a balszélen és középen – zajlanak, de ide tartoznak a pontrúgások – a szabadrúgás és a büntető – is. A támadásban lévő csapat adott csapatrésze pedig megpróbál átjutni a védekező csapat megfelelő csapatrészén.

Mindig valamelyik oldal támadóértékelése a vele szemben álló oldal védekezés értékelésével küzd meg (jobb oldali támadás a bal oldali védelemmel stb.) és minél nagyobb a támadás a védelemnél, annál nagyobb az esély a gólszerzésre. (Viszont 100% és 0% esély sosincs, a leggyengébb támadás is szerezhet néha gólt egy beton védelemnek, és bármilyen erős támadás is képes lehet néha kihagyni egy helyzetet.)

Ha a támadás sikerült, a mérkőzésmotor kiírja a gólszerző nevét, a mezőnyjátékosok közül véletlenszerűen választva (de a magas Gólszerzés képességgel rendelkező játékosok közül nagyobb eséllyel választ).

A különleges helyzetek (események) és járulékos események a normál helyzeteken felül kaphatók meg, azok működése eltér az itt leírtaktól.

Az alábbi tartalmak Hattrick felhasználók által végzett kutatáson és/vagy tapasztalatain alapulnak — ami azt jelenti, hogy azok valódiságát és pontosságát még nem erősítette meg semmilyen hivatalos közlemény, ezért nem feltétlenül fedik a játék valós működését. Kérlek ezt vedd figyelembe!Normál helyzetek

Maximum 15 normál helyzet lehet egy mérkőzésen. A normál helyzeteknek két típusa van:

 • Kizárólagos (exkluzív) helyzet

Mindkét csapat 5-5 kizárólagos helyzetet szerezhet meg a labdabirtoklás függvényében. Ha egy kizárólagos helyzetet nem sikerül megszerezni, az elvész, a másik csapat nem kapja meg.

 • Szabad helyzet

Összesen 5 szabad helyzetet lehet megszerezni, amin osztozik a két csapat, és ha egy szabad helyzetet nem sikerül megszerezni, akkor az a másik csapaté lesz.

A normál helyzetek megszerzése és a belőlük indított támadások általában bekerülnek a mérkőzésriportba, de azok, amelyeknek nagyon kicsi a gólra váltás esélye, nem.

Pontrúgás

A normál helyzetek egy kis része pontrúgással kapcsolatos helyzet.

Közvetlen pontrúgás

Idézet a Hattrick Súgóból

A közvetlen pontrúgások büntetők és közvetlen szabadrúgások. Ahhoz, hogy gól szülessen belőlük, a kijelölt pontrúgódnak túl kell járnia az ellenfél kapusának eszén. A kapusod is használja a Pontrúgás képességét (a Védés képességével együtt) a közvetlen pontrúgások kivédése közben, de többé nem adhatod meg pontrúgónak.

Itt nem csapatrészek állnak egymással szemben, hanem a pontrúgó (Pontrúgás) és a kapus (Pontrúgás és Védés) képességei. Ebben az esetben csak a játékos Tapasztalat számít, a Formának és Erőnlétnek itt nincs hatása.

Nemzetközi rövidítés: DFK (direct free kick).

Közvetett pontrúgás

Idézet a Hattrick Súgóból

A pontrúgások 1/3 része közvetett lesz. A közvetett pontrúgások közvetett szabadrúgások, amelyek kimenetele a csapatmunkától függ.

A támadó pontrúgás értékelése:

 1. (TG) Mezőnyjátékosok Gólszerzése (átlag)
 2. (TP) Mezőnyjátékosok Pontrúgása (átlag)
 3. (P) Pontrúgó játékos Pontrúgása

Értékelés = 0,5 * TG + 0,3 * TP + 0,09 * P

A védekező pontrúgás értékelése:

 1. (VV) Mezőnyjátékosok Védekezése (átlag)
 2. (VP) Mezőnyjátékosok Pontrúgása (átlag)
 3. (V) Kapus Védése
 4. (P) Kapus Pontrúgása

Értékelés = 0,4 * VV + 0,3 * VP + 0,1 * P + 0,08 * V

Nemzetközi rövidítése: IFK (indirect free kick).

Helyzeteloszlás

A normál helyzetek a következőképpen oszlanak meg:

 • Középső támadás 35%
 • Szélső támadás 50% (25% jobb, 25% bal)
 • Közvetlen pontrúgás 10% (5% 11-es, 5% szabadrúgás)
 • Közvetett pontrúgás 5%

A 45. és 90. percben nem lehet helyzetet kapni (a Hattrick régebbi verziójában akár több gól is születhetett az utolsó percben). A legtöbb helyzetre a 25. és 37. perc között lehet számítani.

Az alábbi képlettel lehet megbecsülni, mekkora labdabirtoklással, milyen eséllyel szerezzük meg a normál helyzeteket:

KP12,72 / (KP12,72 + KP22,72) * 100%

KP1 és KP2 a két csapat középpálya (átlag) értékelése, az alábbiak alapján számszerűsítve:

 • éppen: 0,125
 • átlag alatt: 0,375
 • átlagos: 0,625
 • átlag felett: 0,875

katasztrofális = 1, pocsék = 2, csapnivaló = 3 stb. Pl.: remek (átlag alatt) = 8,375.

Gólszerzés esélye

0,875 * T3,14 / (T3,14 + V3,14) * 100%

T: támadó értékelés, V: védekezés értékelés. A kitevő valahol 3,1 és 3,6 között lehet.

Lásd még

Referencia