Hu/Stadion

From Hattrick
Revision as of 17:53, 27 July 2012 by -Blackfire (talk | contribs) (Major update)
Stadion szerkesztő támogatóknak

Áttekintés

Minden csapatnak szüksége van stadionra, ahol a hazai mérkőzésieket játsszák. A feladatod az, hogy szükséges méretűre építsd, de ne túl nagyra, mivel a fenntartási költségeket minden héten fizetned kell.

A stadionnak nevet is adhatunk, támogatók pedig a stadion kinézetét is kialakíthatják. (Az ificsapatnak is van stadionja, de annak csak nevet adhatunk és nem származik belőle bevétel.)

Bevételek és költségek

A stadion költséges, hosszú távú befektetés, legjobb esetben is két szezon, mire megtérül. Általánosságban igaz, hogy jobb kis lépésekben (2000-4000) bővíteni, és csakis akkor, ha az új helyek többségét szezononként legalább kétszer el tudod adni. A legtöbb esetben a stadion kapacitását nem célszerű a szurkolói klub létszámának 25-szöröse fölé tervezni, általában szerepléstől függően 20-25 között mozog az ideális szorzó.

Hattrick Súgó idézet

Jegyeladas.gif

A hazai meccsek utáni jelentésben láthatod, hogy mennyit sikerült eladnod a különböző típusú jegyekből. A meccs bevétele a két klub között különbözőképpen oszlik el, attól függően, hogy milyen típusú meccset játszottak.

Bajnoki mérkőzések: a teljes bevétel a hazai csapaté.

Kupamérkőzések: a bevételből a hazai csapat 67%-ban, az idegenben játszó pedig 33%-ban részesül.

Barátságos és osztályozó mérkőzések: a bevételből mindkét csapat egyenlő arányban részesedik.

Ülőhely Jegyár Heti fenntartás ülőhelyenként
Állóhely 1,4 eFt 0,1 eFt
Ülőhely 2 eFt 0,14 eFt
Fedett ülőhely 3,8 eFt 0,2 eFt
VIP-ülőhely 7 eFt 0,5 eFt

A meccsbevételt a klub oldal áttekintő lapján találjuk, a csapateseményeknél.

Nézőszám

Napos és részben felhős időben arányaiban többen vesznek jegyet az álló- és ülőhelyekre, míg borult és esős időben a fedett ülőhelyekre.

Hattrick Súgó idézet

A stadionba látogató nézősereg létszáma nagyban függ a szurkolóktól. A szurkolói klub két legfontosabb ismérve a szurkolók hangulata, illetve a szurkolói klub létszáma. Emellett (a bajnoki meccseken) fontos még a csapat helyezése a bajnokságban, illetve a csapat és az ellenfél csapata közötti helyezésbeli különbség is.

Bizonyos mértékig az ellenfél szurkolói (a hangulatuk és a szurkolói klub létszáma) is számítanak, mivel ők is szeretnének kilátogatni a meccsre. Jó, ha tudod: a nézők a szezon előrehaladtával egyre jobban szeretnek kijönni a mérkőzésekre. A szezon végén általában több szurkolóra számíthatsz a meccseken, mint az elején.

Természetesen az időjárás is fontos tényező. Rossz időben kevesebb nézőre számíthatsz; akik azonban mégis eljönnek, több pénzt fizetnek a belépőkért, hogy fedett helyen ülhessenek. Így előfordulhat, hogy az összesített bevételed mindenféle időjárás esetén kb. azonos lesz – feltéve, hogy megfelelő ülőhelyekkel rendelkezel.

Stadion átépítése

Az átépítés alapköltsége: 2 000 eFt

Ülőhely Hozzáépítés darabonként
Állóhely 9 eFt
Ülőhely 15 eFt
Fedett ülőhely 18 eFt
VIP-ülőhely 60 eFt

Bármilyen ülőhely elbontása: 1,2 eFt / darab.

Az átépítés kb. 7-10 napig tart (természetesen az átépítés alatt is lehet mérkőzéseket játszani).

A stadion nevének megváltoztatása 800 eFt-ba, az ifistadioné 400 eFt-ba kerül.

Eszközök

Ülőhelykalkulátorok:

Referenciák