Hu/Stadion

From Hattrick
Revision as of 21:27, 29 September 2007 by Covy (talk | contribs)

Áttekintés

Minden csapatnak szüksége van stadionra, ahol a hazai mérkőzésieket játsszák. A feladatod az, hogy szükséges méretűre építsd, de ne túl nagyra, mivel a fenntartási költségeket minden héten fizetned kell. Négyféle típusú helyet építhetsz:

  • Állóhelyek (A legtöbb néző ide vált jegyet, többre lesz belőlük szükséged, mint ülőhelyekből)
  • Ülőhelyek (Azok a nézők váltanak ide jegyet, akik kényelmesen szeretnék nézni a meccset, a második legnépszerűbb típus, ebből is sokra lesz szükséged)
  • Fedett ülőhelyek (Azon nézők számára, akik a lehető legkényelmesebb körülmények között szeretnének meccset nézni. Viszonylag sokan veszik ezt is)
  • VIP-páholy (Csak a legfontosabb nézők - mint például a szponzorok - nézik innen a mérkőzést, így ebből csak keveset kell építened)

A kezdeti stadion

Befogadóképesség: 12000
Állóhelyek: 8000
Ülőhelyek: 3000
Fedett ülőhelyek: 1000
VIP-páholy: 0

Bevétel eladott jegyenként

Állóhelyek: 6.5
Ülőhelyek: 9.5
Fedett ülőhelyek: 13
VIP-páholy: 32.5

Heti fenntartási költségek

Állóhelyek: 0.5
Ülőhelyek: 0.7
Fedett ülőhelyek: 1
VIP-páholy: 2.5

Bővítés

A bővítés költségei

Állóhelyek: 45
Ülőhelyek: 75
Fedett ülőhelyek: 90
VIP-páholy: 300

Ezen kívül minden építkezésnek vagy bontásnak 2000 eFt alapköltsége van, függetlenül annak mértékétől.

Heti nyereség eladott helyenként (becslés*)

8 meccs 7 meccs
Állóhelyek: 2.75 2.34
Ülőhelyek: 4.05 3.46
Fedett ülőhelyek: 5.5 4.69
VIP-páholy: 13.75 11.72

(*) Becslés, feltételezve, hogy a 16 mérkőzésből álló szezon minden (8 vagy 7) mérkőzése teltházas.

Stadionbővítési elméletek

The following contents are based on the opinion of Hattrick users — which means that their veracity and accuracy have not been confirmed by any official statement, and consequently they do not necessarily reflect the game reality. Please take this into consideration!


Stadionbővítéskor használhatod a segédprogramok egyikét, hogy a megfelelő mennyiségű új hely készüljön el. Vagy használhatod a következő elosztást is:

Állóhelyek: 62.5%
Ülőhelyek: 25%
Fedett ülőhelyek: 10%
VIP-páholy: 2.5%

Kezdetnek megteszik ezek a számok, mivel jó közelítést adnak. A további bővítéseknél magad is kiszámolhatod ezen arányokat, de légy óvatos, ne a támogatói statisztikáknál található átlagra alapozd a bővítést. Ha rendszeresen telt házad van, ez az átlag a stadionod jelenlegi arányai felé húz. Olyan mérkőzésekre alapozd a számításaidat, ahol egyik típusú helyből sem adtad el mindet, így olyan eloszlást fogsz kapni, ami a szurkolóidnak a legjobb az adott osztályban. Légy körültekintő, mivel ezek az értékek az időjárással változhatnak, ezért célszerű valamivel több álló- és ülőhelyet építeni. Ahhoz, hogy egy hely nyereséges legyen, tíz héten legalább egyszer el kell, hogy foglalják. Természetesen hagyhatod a számolást, és maradhatsz a jó öreg 62.5-25-10-2.5-nél, ami nagyjából pontos.

A stadion költséges, hosszú távú befektetés, legjobb esetben is két szezon, mire megtérül. Általánosságban igaz, hogy jobb kis lépésekben (2000-4000) bővíteni, és csakis akkor, ha az új helyek többségét el tudod adni.

Rossz formában lévő csapatok nem mindig találhatják pontosnak a nézőszámot a szurkolói klub hússzorosával számoló útmutatókat. Bajnoki/kupameccsen előfordulhat, hogy a nézőszám mindössze a szurkolói klub méretének tíz-tizenötszöröse, ha a csapat és az ellenfél is rosszul áll a bajnokságban, sok mérkőzést veszít és az idő is rossz. Ez az eset gyakran fordul elő a legalsó osztályokban, ahol sok az inaktív csapat. A szintén gyakran említett felső, harmincszoros szorzó jóval pontosabb a felsőbb osztályokban szereplő, sikeres csapatok esetében, mivel valószínűleg az ellenfelek szurkolói klubja is népes, így a nézőtérnek az idegenbeli csapat számára fenntartott része is teli van.