Hu/Zavarodottság

From Hattrick
INTERWIKI

· English · Français · Italiano · Magyar ·

Idézet a Hattrick Súgóból

Ha a játékosaid nem rendelkeznek elég tapasztalattal egy felállásban, annak használatával a zavarodottságot kockáztatod, ami negatívan érinti a teljesítményüket. Ha egy felállás tapasztalata remek (vagy magasabb) szintű, azzal elkerülheted a zavarodottságot. A zavarodottság esélye annál nagyobb, minél alacsonyabb az adott felállásban a csapat tapasztalata. Azonban minél magasabb a játékosaid össztapasztalata (lásd lejjebb), annál kisebb a kockázat.

Zavarodottság esetén is a felállás tapasztalata határozza meg a zavarodottság mértékét, minél alacsonyabb a felállás tapasztalata, annál nagyobb lesz a zavarodottság. A mérkőzésriportban külön szöveg tájékoztat arról, hogy milyen szintre csökkent a csapatod szervezettsége. Ha a szöveg azt mondja, hogy a szervezettség „pocsék” szintre esett vissza, az nagyon rosszat jelent, ugyanakkor egy „jó” szintre történő esésnek csak nagyon kis hatása van. Ha a játékosaid zavarodottak a szünetben (vagy a hosszabbítás előtt), az edződ külön eligazítással tud a helyzeten egy kicsit javítani.

Részletezés

Minél ritkábban játszol egy adott formációt, annál kisebb a csapat formáció tapasztalata abban a formációban és annál nagyobb az esély, hogy a játékosok összezavarodnak, mikor ebben a formációban játszanak egy mérkőzésen. Ezt ellensúlyozza a játékosok tapasztalata.

A zavarodottság megjelenik a mérkőzés leírásában:

  • Az időről időre elbizonytalanodó [csapatnév] képtelen volt az edzői utasításoknak megfelelően játszani; a begyakorolt taktikának a pályán nyoma sem volt. A csapat szervezettsége [formáció szintje] szintre esett vissza.
  • [csapatnév] úgy tűnt, kísérletezget a felállással, nem csoda hát, hogy szervezettségük [formáció szintje] szintre esett vissza.
  • Egy kis kavarodás volt a pályán, mivel több [csapatnév]-játékos nem a begyakorolt poszton játszott. A csapat szervezettsége [formáció szintje] szintre esett vissza.
  • A taktikailag kissé felkészítetlennek tűnő [csapatnév] játékosai néha tanácstalanul mozogtak, egy-egy hibánál egymással veszekedtek. A csapat szervezettsége [formáció szintje] szintre esett vissza.

Zavarodottság bekövetkezésének esélye

Legmagasabb formációszint, ahol még előjöhet (bár nagyon ritkán) a zavarodottság: remek (8).

Zavarodottság hatása

Az alábbi tartalmak Hattrick felhasználók által végzett kutatáson és/vagy tapasztalatain alapulnak — ami azt jelenti, hogy azok valódiságát és pontosságát még nem erősítette meg semmilyen hivatalos közlemény, ezért nem feltétlenül fedik a játék valós működését. Kérlek ezt vedd figyelembe!


A zavarodottság bekövetkezésekor minden csapatrész értékelés romlik, minél rosszabb a formáció tapasztalat szintje, annál inkább, az alábbi (becsült értékek) szerint:

Szervezettség szint Csapat teljesítmény
8 remek 99%
7 jó 95-98%
6 megfelelő 89-94%
5 középszerű 83-88%
4 gyenge 76-82%
3 csapnivaló 66-75%
2 pocsék <=65%

Amikor a kiírás szerint adott szintről ugyanarra a szintre esik vagy emelkedik a szervezettség, pl. megfelelőről megfelelőre, akkor kismértékű, szinten belüli változás történt.

Egy képlet is van erre, a tört szám a szinten belüli értéket jelzi:

Zavar utáni értékelés = É * (1 - (0,55 * (8,5 - SZ)2 + 3 * (8,5 - SZ)) / 100)

SZ = a szervezettség szintje a zavar után (itt megfelelő = 6,5; középszerű = 5,5 stb.)

É = csapatrész értékelése

Zavarodottság ellenszere

  • magas formáció tapasztalat
  • magas játékos tapasztalat (csapatkapitány duplán számít)
  • félidőben és hosszabbításkor az edző javít a csökkenés mértékén

A formáció tapasztalat fontosabb, mint a játékosok össztapasztalata (csapattapasztalat) a zavarodottság elkerülésében. A szervezettség javulásáról is kapunk információt a meccsriportban:

  • A taktika átbeszélése úgy tűnik, segített, hogy a zavartan játszó [csapatnév] szervezettsége visszaálljon [formáció szintje] szintűre.
  • Az istenként tisztelt [csapatnév]-edző a szünetben újra végigment a megbeszélt taktikán, ennek hatására a csapat szervezettsége [formáció szintje] szintre emelkedett.

Referenciák