Hr/Category:Savjeti Početnicima

From Hattrick
Jump to navigationJump to search

The following contents are based on the opinion of Hattrick users — which means that their veracity and accuracy have not been confirmed by any official statement, and consequently they do not necessarily reflect the game reality. Please take this into consideration!


1. Nemojte trošiti novac dok još niste upoznati s igrom. Jedna od najčešćih pogrešaka početnika je da kupuju, kupuju i kupuju bez osnovne predodžbe o tome što je bitno u Hattricku. Mnogo početnika tako potroši svoj novac na proširenje svojih stadiona, kupovanje loših trenera i trošenjem prevelikih količina novaca na samo jednoga igrača. U početku ne ulažite ni u svoju juniorsku momčad. Kao početnik samo uzalud bacate svoj novac, ako ne razumijete što uistinu radite.

2. Pročitajte i razumijte pravila. Ta činjenica će vas spriječiti od činjenja uobičajnih početničkih pogrešaka. Na početku ćete se susresti s nizom zadataka koje morate riješiti kako biste stekli svoju menadžersku licencu te zadnjih pet zadataka ispituje vaše znanje o pravilima igre, što vas obvezuje da dobro pročitate i naučite pravila igre. Nemojte varati i mjenjati odgovore na ispitu znanja dok ne pogodite sve odgovore. Varanjem na taj način samo varate sebe. Ako proučite pravila igre umanjujete mogućnost rađenja početničkih grešaka i gubitka dragocijenoga novca. Uz pravila igre koje možete pronaći na samoj Hattrick stranici, korisno bi bilo pročitati i neke dijelove Wikipedije.


3. Upoznajte se sa svojim igračima. Saznajte koja je razina vještine najbolja tako da pritisnete na link na bilokojoj vještini bilokojega igrača. Kroz sagledavanje vještina svih igrača ćete spoznati koji su igrači najbolji na kojim pozicijama. Svaki igrač s nedovoljnom ocjenom najbolje vještine (ukoliko nije iskusan igrač) bi odmah trebao biti otpušten.


4. Kupite preko vanjskoga zapošljavanja prolaznoga trenera s lošim vodstvom ili dobroga trenera s lošim vodstvom u slučaju da si možete priuštiti kupnju takvoga trenera, ali ne zaboravite da si morate moću priuštiti i kupnju mladih igrača, takozvanih "treniraca", koje će taj trener trenirati. Ukoliko ne planirate trenirati golmane, teško ćete biti u mogućnosti priuštiti si dobroga trenera i trenirce. Jednom kada steknete više novaca i posjedujete već kupljene trenirce, tada možete kupiti dobrog trenera s lošim vodstvom. Postavite intezitet treninga na 100% i ostavite ga takvime.

5. U Hattricku je najveći izvor prihoda prodavanje treniraca koje ste prethodno kupili s namjerom da ih istrenirate i prodate kasnije kada su bolje istrenirani. Prodavanjem igrača koji imaju veće sposobnosti nego kada ste ih kupili ostvarujete profit. Trening dobivaju svi igrači koji su igrali utakmice u prethodnome tjednu, a količina treninga koju će dobiti ovisi o tome koliko su minuta odigrali. Tokom tjedna možete odigrati maksimalno dvije utkmice, jednu ligašku te jednu kup utakmicu, ili, ukoliko više niste u kupu, prijateljsku utakmicu. Postoji nekoliko tipova treninga te biste trebali odabrati jedan od sljedećih (broj igrača koje trenirate vrijedi pod uvjetom da odigrate dvije utakmice taj tjedan):

     * Vratari (možete trenirati do 2 igrača ovom vrstom treninga)
     * Obrana (možete trenirati do 10 igrača, 6 središnjih braniča te 4 beka, no bekovi dobivaju samo 50% treninga)
     * Veza (možete trenirati do 10 igrača, 6 veznjaka te 4 krila, no krila dobivaju samo 50% treninga.
     * Nabacivanje (krila) (možete trenirati do 8 igrača, 4 krila i 4 beka, no bekovi dobivaju samo 50% treninga)
     * Napadači (možete trenirati do 6 igrača) 
 

6. Jednom kada ste odlučili što ćete trenirati morate kupiti trenirce. Najbolji trenirci su oni od 17 godina, zato jer su ih možete najduže trenirati, no trenirci od 18 i 19 godina su isto korisni za početnike. Njihova glavna vještina bi trebala biti prolazna, no može biti i nedovoljna i dobra, ovisno o tome što si možete priuštiti. Bolje je kupiti prolaznoga u vezi s nedovoljnim proigravanjem nego dobroga u vezi bez neke velike vještine u proigravanju pošto će se poslije prodavati za više novaca. Ako odlučite trenirate vezu, kupujte igrače sa sličnom izdržljivošcu da ne trenirate izdržljivost za samo jednu osobu.

7. Poslije odabira tipa treninga trebali biste odabrati svoju formaciju. Vašu odluku bi trebali temeljiti na tome što trenirate. Zapamtite da ne igrate s više od 3 igrače na centralnim pozicijima (središnjim braničima, veznjacima ni napadačima). Ne možete, na primjer, igrati s 4 središnja veznjaka, jer tada gubite trening.

     *Trening Vratara omogućuje da igrate bilokoju formaciju i trenirate 2 vratara.
     *Trening Obrane je najbolji u formaciji gdje imate 5 obrambenih, 3 središnja obrambena te 2 beka. Preporučljive formacije su 5-3-2 i 5-4-1.
     *Trening Veze je najbolji u formaciji gdje imate 5 veznjaka, 3 središnja veznjaka te 2 krila. Preporučljive formacije su 3-5-2 i 4-5-1.
     *Trening Nabacivanja (krila) je najbolji u formaciji gdje imate 2 krila te 2 beka. Preporučljive formacije su 3-5-2, 4-5-1 te 4-4-2.
     *Trening Napadača je najbolji u formaciji gdje imate 3 napadača. Preporučljive formacije su 3-4-3, 4-3-3.

8. Posljednje, ali i najbitnije: dobro se zabavite! Teme za pitanja i početnike su korisna mjesta ako ikada zapnete!


Linkovi na vanjske stranice sa savjetima za početnike (na engleskome jeziku)