Nl/Economie

From Hattrick
Jump to navigationJump to search

Inkomsten

Wedstrijdrecette

Hoeveel de kaartverkoop oplevert hangt af van hoeveel plaatsen er bezet zijn en wat voor soort wedstrijd er gespeeld wordt. Bij een competitiewedstrijd krijgt de thuisspelende ploeg 100% van de wedstrijdrecette.

Bij een bekerwedstrijd krijgt het thuis-team 2/3 en het uit-team 1/3 van de opbrengst van de kaartverkoop.

Bij een vriendschappelijke wedstrijd krijgen zowel het thuis- als het uit-team 50% van de ticketopbrengst.

Een kwalificatiewedstrijd voor promotie/degradatie levert beide teams 50% op.

De opbrengsten per verkochte plaats zijn:

Staanplaatsen € 6,50

Zitplaatsen € 9,50

Overdekte zitplaatsen € 18,00

VIP-plaatsen € 32,50

Sponsorgeld

De hoogte van het sponsorgeld is vooral afhankelijk van de divisie waarin je zit. Daarnaast telt de sponsormood. De sponsormood hangt grotendeels af van het aantal woordvoerders dat je in dienst hebt. Hoeveel woordvoerders je het beste kan aannemen hangt ook af van de grootte van je fanclub. Neem, ongeacht of je net begonnen bent of niet, zeker 2 woordvoerders aan.

Financieel voordeel

Financieel voordeel krijg je als je economen in dienst hebt. Economen werken pas efficiënt als je schuld minimaal € 270 000 is of als je over een kapitaal van € 4 800 000 of meer beschikt. Er is een maximum van € 25 000 rente per week.

Tijdelijk

Hier komt het geld te staan van de verkoop van een speler (maximaal 93% van transfersom), het moederclubgeld (2% van transfersom), het geld voor de vorige club van een verkochte speler en het abonnementsgeld van nieuwe supporters. Ook maak je aan het einde van het seizoen kans op een bonus.

Uitgaven

Stadionkosten

Je stadion kost wekelijks geld, of er nu gespeeld wordt of niet. Hoeveel het in totaal kost hangt van het aantal plaatsen dat je van elk soort hebt. De kosten per plaats per week zijn:

Staanplaatsen € 0,50

Zitplaatsen € 0,70

Overdekte zitplaatsen € 1,00

VIP-plaatsen € 2,50

Spelersloon

Dit is het totale bedrag aan spelersloon dat je per week moet betalen. De hoogte van een spelersloon hangt af van de vaardigheden die hij heeft. Hoe hoger de vaardigheden, hoe hoger het loon.

Een speler uit het buitenland kost overigens 20% meer aan loon per week.

Rente

Als je op het moment van de economische update in de min staat, zal je rente moeten betalen. De rentevoet bedraagt 3,33% en wordt berekend op basis van het bedrag dat je op het moment van de economische update in de min staat.

Tijdelijk

Hier staan de kosten die je betaalt om een speler op de transferlijst te zetten (€1000), het vooruitbetaald loon van een pas aangekochte speler, de ontslagpremie van personeelsleden (€1800 per ontslagen of aangekocht personeelslid), de reiskosten voor een vriendschappelijke wedstrijd in het buitenland (€6000) en de kost om een jeugdspeler te promoveren naar de eerste ploeg (€2000).

Personeel

De totale personeelskost. Eén personeelslid kost €1800.

Talentenjacht/Jeugdacademie

De kosten voor de jeugd zijn de totale kosten die je maakt bij de jeugdopleiding en bij het onderhouden van het contact met de zaakwaarnemers.

Het niveau van het contact met de zaakwaarnemers is afhankelijk van hoeveel geld je daarin investeert. Hoe meer je investeert, hoe beter het contact is. Je kunt hier € 0, € 5 000, € 10 000 of € 20 000 in investeren.

Voor het onderhouden van de jeugdopleiding betaal je altijd minimaal € 10 000. Bij deze kosten zit altijd 1 scout inbegrepen. De kosten van een tweede of derde scout zijn € 5 000 per scout. Het maximumbedrag dat je hierin kunt investeren is € 20 000.

Vroeger kon je tot €40.000 per week investeren in de jeugd omdat je in beide systeem tegelijkertijd kon investeren. Nu is dit echter niet meer mogelijk.