Hu/Ideje lecserélni a jelenlegi arculatot

From Hattrick
Jump to navigationJump to search

A cikk eredeti megjelenésének dátuma: 2008. augusztus 12.

A Hattrick arculata 2000 óta, azaz nyolc éve nem változott. Ez az időszak egy örökkévalóságnak számít egy weboldal számára, és bár ez idő alatt végig remekül működött, most az útja végéhez közelít. Sok minden változott a számítógépeken, a képernyőkön és a webes igények terén is 2000 óta, és rá kellett ébrednünk, hogy az arculat már nem korszerű, nem igazodik a jelenlegi webes szabványokhoz, és őszintén szólva itt nem is csupán csak a korról van szó – rengeteg problémánk is akad a külsővel, különösen a navigációs eszközökkel. Elérkezett hát az idő, hogy a jelenlegi arculatot lecseréljük.

Ebben a vezércikkben rávilágítunk néhány problémára, amelyekkel a régi arculatban találkoztunk, amelyek az áttérés igazi okait jelentik. És természetesen szólunk pár szót a néhány hónap múlva beköszönő új külsővel kapcsolatos munkálatokról is.


A Hattrick csaknem egy évtizede rendelkezik ugyanazzal az arculattal. Az arculat életútja 2000-ben indult, amikor az egész játékot átírtuk, hogy az akkor 1700 fős svéd felhasználócsoporthoz mások is csatlakozhassanak. Az egész átírási folyamat igencsak aprócska volt, mindössze ketten, a szabadidejükben csinálták, és az arculat alapjait egy délutáni ülésen beszélték meg valamikor 2000 nyarának végén. Az évek múltával a játék jelentősen kibővült, új funkciók jelentek meg, új országok és felhasználók csatlakoztak. Szinte mindent átírtunk már egyszer vagy kétszer, kivéve az arculatot, ami néhány apró korrekciót leszámítva változatlan maradt.

Ahogy azt korábban is említettük, itt nem csak a korról van szó, viszont tény, hogy ez is egy fontos tényező. Internetfelhasználóként nekünk is teljesen mások a webes igényeink, mint 2000-ben voltak. A technikai oldalon is sok minden történt természetesen. A problémák egy része közvetlenül kapcsolódik az eltelt időhöz és a webes fejlődéshez, a másik része viszont nem. Mindenképp fontosnak tartjuk, hogy megosszuk Veletek az arculatváltás okait, hogy megérthessétek őket, és hogy meglássátok a Hattrick megújulásában rejlő lehetőségeket.

A jelenlegi oldal keretekből épül fel. Ez a technika legalább annyira volt közkedvelt 2000-ben, mint amennyire elavult manapság. A keretekkel kapcsolatban a legnagyobb problémát az jelenti, hogy nehézkes egy adott oldal kedvencek közé vétele vagy a rá való hivatkozás. Ha az oldalt új lapon vagy ablakban nyitod meg, a menü és a felső sáv eltűnik. A keretek ráadásul a keresést is megnehezítik.

Vegyük például a navigációs problémát. Ahogy a játék bővült, egyre több menüpont jelent meg a menüben, és egyre több opció az oldalakon. Ennek eredményeképpen a menü mára már túl sok menüpontot tartalmaz, és csak a tapasztaltabb felhasználók igazodnak el benne könnyedén. Az újak számára a rendszer nehezen áttekinthető, és sok időbe telik a menürendszer kiismerése (amennyiben sikerül). Például a játékospiacot is többféleképpen érhetitek el, de egyik útvonal sem nevezhető túl jónak vagy éppenséggel logikusnak. Ennek köszönhetően egyes oldalak túlterheltekké váltak, rengeteg opciót és információt tartalmaznak (ugyanakkor a legtöbbjükön nincs súgó!). Erre a legjobb példa a játékosok adatlapja. A túlzsúfoltságot egyrészt az okozza, hogy a játék egyre csak bővült, ugyanakkor általában nem csökkentettük az információmennyiséget.

A másik probléma, hogy túl kicsi a betűméret. Mindenképp meg kell növelnünk, hogy olvashatóbbá váljon az oldal. De ha a mostani arculaton nagyítanánk fel a betűket, a menüoszlop túl szélessé válna, és a többi oldalon is csak nagyobb helyen férnének el a szövegek. Ez a mostani kinézet tulajdonképpen kisebb képernyőkre készült, hiszen kisebb monitorunk volt 2000 táján. Mivel a képernyők egyre csak nőnek, ma már nincs értelme, hogy a kisebbekre méretezzünk, főleg akkor, ha most csak a felhasználók csekély százaléka használ kis felbontást, és gond nélkül használhatnák az új arculatot is.

És végül, az is igaz, hogy az arculat már kissé elavulttá vált, és bár jól szolgált az elmúlt években, tulajdonképpen a 90-es évek hangulatát idézi. Félreértés ne essék, semmi gond nincs a 90-es évekkel, csak szeretnénk egy kicsit modernebb külsőt varázsolni a Hattricknek. Az is jó lenne, ha az ikonjaink stílusa megegyezne, és azonos forrásuk lenne (a jelenlegiek különböző stílusúak és más-más a forrásuk), és szeretnénk, ha a Hattrick megjelenéséhez könnyebben lehetne több témát készíteni, ami most meglehetősen nehézkes.

Az új arculaton jelenleg is dolgozunk, és leginkább a fent felsoroltakra koncentrálunk. Mivel mindent alapjaiban áttervezünk, nagyszerű lehetőségünk nyílik arra, hogy minden egyes oldalt önmagában megtervezhessünk. Könnyebben kialakíthatjuk a struktúrát, hogy mi mihez kapcsolódjon, és előkészíthetjük a későbbi új funkciók oldalait is. Azt se feledjük, hogy az új arculattal a munkánk sokkal könnyebb (és gyorsabb!) lesz a jelenlegihez képest, rengeteg időt takarítunk majd meg, ha egyszer elkészült.

Fontos, hogy az új arculat modern legyen, és igazodjon a felhasználók általános webes igényeihez. Hogy jó struktúra és logikus navigáció jellemezze. Viszont meg kell, hogy tartsa a Hattrickes hangulatot is, úgyhogy ne várjátok, hogy extra hiperszuper legyen. Tudjuk, hogy ha lecseréljük a jelenlegi arculatot, amelyhez már úgy hozzászoktatok, eleinte nehéz lesz az átállás. De ha esetleg első ránézésre nem is nyeri el tetszéseteket az új külső, biztosak vagyunk benne, hogy nagyon hamar megváltozik majd a véleményetek. Az átállás napjáig fogunk néhány mintát mutatni az új arculatból, és figyelünk a véleményetekre is, hogy a váltás ne történjen olyan hirtelen. Amennyiben nosztalgiázni támad majd kedvetek, és az átállás után is megnéznétek a régi arculatot, bármikor ellátogathattok a múzeumba, ahová majd eltesszük, és ahol az eredeti, 1997-es dizájn is látható.