Hu/Isten hozott az új világban!

From Hattrick
Jump to navigationJump to search

A cikk eredeti megjelenésének dátuma: 2008. december 9.

A Hattrick 2008-as arculata immár valósággá vált. A felület átlátható és logikus, mégis jellegzetes, és egyaránt tartalmaz egyedi és modern dizájnelemeket – miközben áthatja a régi Hattrick-báj. Úgy alakítottuk ki, hogy illeszkedjen a mostani, nagyobb méretű képernyőkhöz, és nagyobb betűtípust alkalmaztunk, hogy könnyebben el tudjátok olvasni.

Elsősorban a navigálással és a kezelhetőséggel foglalkoztunk, és mindkettőt jelentősen javítottuk. Az új bal oldali menüben kevesebb menüpont található, és mindig nyitva van, így könnyebben tudtok navigálni az oldalon. Az egyik tesztelőnk így nyilatkozott: „Az egész nagyon kézre álló. 5 perce használod, és úgy érzed, hogy mindig is ezzel a felülettel játszottál.”

Emellett egyszerűen nem tudtuk megállni, hogy ne pakoljuk tele az új oldalt egy csomó új, hasznos kis funkcióval. És persze a Támogatói csomagot is kibővítettük – többek közt a pompás meztervezővel. Reméljük, nem gond.


Jó ideje dolgozunk már az új arculat kialakításán (és a dotnetifikáláson), és nagyon jó érzés, hogy a végére értünk. Menet közben nagyszerű visszajelzéseket kaptunk a tesztelőinktől, és a közösségtől is, amikor megmutattuk nekik az új külsőről készült képernyőfotókat. Az új külső fogadtatása a legelső naptól kezdve kedvező volt, és a hangulat menet közben egyre csak javult.


Most először fektettünk hangsúlyt a külcsínre

Talán nem meglepő, hogy az új arculat bevezetésének hírét ennyien fogadták örömmel. A Hattrick történetében ugyanis először fordult elő, hogy csakugyan a külsővel foglalkoztunk, és minden oldalt az alapoktól újragondoltunk. Ennek eredménye a sokkal logikusabb, illetve olyan szerkezet, amelyben benne van a jövőbeni fejlesztések lehetősége. Másodsorban pedig minden képet és ikont ugyanaz a művész készített; így biztosítottuk, hogy az oldalon minden azonos stílusú és összeillő legyen.

A fentiek egyúttal azt is jelentik, hogy elkészültünk az átkódolással, és immár minden .NET-es formátumban van. Azaz ezennel lejárt a rendszeresen fellépő, dühítő időtúllépések kora, és nekünk is könnyebb dolgunk lesz, ha új funkciókat szeretnénk bevezetni. Természetesen így van: a játékot a mostani arculatbevezetés után is tovább kívánjuk fejleszteni.


A felső menüsor

Az új szerkezet gerincét a felső menüsor alkotja, amelyben hat menüpont található; ha rákattintasz valamelyikre, a bal oldalon megjelenik egy további menüpontokat tartalmazó almenü. A Hattrick menüpont alatt találtok minden, rátok és a közösségre vonatkozó dolgot. A Klub menüpont alatt a klubotokkal kapcsolatos dolgok szerepelnek. A Világ menüpont pedig országos és nemzetközi kitekintést nyújt. A Fórum és a Bolt külön menüpontot alkotnak, míg a Súgó menüpontra kattintva segítséget kaphattok, ha szükségetek van rá.


Kettőt egy csapásra

Az új arculat kétféle – normál és egyszerű – külsővel (skinnel) jelenik meg, a jövőben pedig további skineket szeretnénk bevezetni. Az egyszerű skint elsősorban kisméretű képernyő, illetve lassabb internetkapcsolat használata esetén ajánljuk, de természetesen ízlés dolga, hogy melyiket választjátok majd.


Minden csupa újdonság

Többé-kevésbé minden oldal megújult, így sok felfedeznivaló vár rátok. A legszembetűnőbbek talán az oldalakon található új képek, amelyek a szurkolók és szponzorok hangulatát, és természetesen a játékosok arcát (vagy körvonalait) mutatják. Az arcok jelentősége különösen sérülések, eladás vagy eltiltás esetén lesz különösen nagy.

A megszokott külső helyett úgy is dönthettek, hogy a játékosok képességeit sávokkal jelenítitek meg. A képességsávok az új, a képességszintek nevét még nem ismerő játékosok esetén bizonyulhatnak majd igazán hasznosnak. A kívánt megjelenítést a Beállítások oldalon adhatjátok meg.

A Támogatói tagsággal nem rendelkezők is találnak négy parancsikont az oldal tetején, így könnyebben elérhetik a postaládájukat, a HT Live alkalmazást, az átadólistát és a Keresés oldalt. Emellett mindenki kap csapat- és játékosstatisztikákat, és a Bajnokság oldalon egyetlen mozdulattal a HT Live-ba teheti a csoport összes bajnoki meccsét – a felvett mérkőzések pedig nem tűnnek el, ha történetesen időtúllépés jelentkezne. És ha már a stabil, el nem tűnő dolgokról beszélünk: azok a játékosok is láthatók lesznek az Átigazolások oldalon, akiken már nem ti tartjátok a legmagasabb licitet.


Mások is játszanak

Meglátjátok majd, hogy nem vagytok egyedül (ha esetleg valaha is így gondoltátok volna). A Hattrick ugyanis közösségi játék, és mostantól jobban nyomon követhetitek az oldalakon zajló közösségi tevékenységet – így a játék is sokkal elevenebbé válik. A Klub és a Bajnokság oldalon láthatjátok majd a legutóbbi látogatókat, a Támogatók pedig a támogatott csapatok listáját (ha azonban kellemetlenül érint benneteket, hogy mások is láthatnak, az Oldalbeállítások menüpontban bekapcsolhatod az adatvédelmi beállításokat). A Bajnokság oldalon emellett azt is láthatjátok, hogy melyik menedzser van online, a csoporthírek között többek között a sajtónyilatkozatok, a játékosigazolások, illetve a legfrissebb bajnoki meccsre kiadott utasítások időpontjai is szerepelnek majd.


Új fórumrendszer az alkalmi és a haladó fórumozóknak

A friss arculat vadonatúj fórumrendszerrel bővült. Úgy alakítottuk ki, hogy az új vagy az alkalmi fórumozók is könnyen megértsék, de a haladó fórumozók számára is legyen mélysége. A fórumrendszerről és annak használatáról az új, fórumokról szóló vezércikkben olvashattok bővebben. Úgy gondoltuk, hogy a téma külön vezércikket érdemel.


A lenyűgöző meztervező és további, Támogatóknak készült frissítések

A Támogatók kapják az új arculathoz készült legpompásabb alkalmazást, az új meztervezőt. Az alkalmazás nagyszerűségét nem lehet szavakba önteni, de bizton állíthatjuk: a meztervezővel megalkothatjátok álmaitok mezét. Használata gyerekjáték; csak választanotok kell egy alakzatot, rá kell húznotok a mezre, majd megadnotok a méretet és a színt. Ha kész, mindenképpen el kell menteni!

A mezek a Klub oldalon, a meccsriportban, valamint a játékosok képein láthatók. Ezzel el is érkeztünk a játékosok új és csodás képeihez, amelyeket Beach (a korábban is nekünk dolgozó, és a társasjátékot is illusztráló művész) készített, kizárólag a Hattrick számára. Az új arcképek a régieknél jóval karakteresebbé teszik mind a Hattricket, mind a játékosokat. Az új arcképek alapját a régi karakterjegyek adják, de mivel jóval több a variációs lehetőség (pl. a hajhosszok vagy a hajszínek tekintetében), lehetséges, hogy egyes karakterjegyek mostantól másképp mutatnak majd. Ha úgy döntötök, hogy nem kívánjátok látni az arcképeket, természetesen kikapcsolhatjátok őket a Beállítások között.

Támogatóként saját Hattrick-stílusú avatart is kaphattok, amely a fórumokon is megjelenik. A mostani, első változatban az avatar módosításakor véletlenszerűen kaptok arcképet, de a következő változatban úgy tervezzük, hogy az arc különböző elemeinek kiválasztásával ti magatok rakhatjátok majd össze. Felhívjuk rá a figyelmet, hogy ha kikapcsoljátok a játékosok arcképének megjelenítését, nem állíthattok be avatart.

Az egyes játékosadatlapokon a legutóbb pályára lépések, az edzésekkel kapcsolatos adatok, illetve egy csodás firkalap található. Hadd tegyük még hozzá, hogy ezentúl parancsikon visz a Támogatói oldalra; a Támogatói és a zászlógyűjtő oldal szebb, mint valaha; továbbá a Támogatói csomag is nagyszerű extrákkal bővült.


Az Alltid integrálásának első lépései

Az új arculat egyúttal az Alltid-statisztikák integrálásának kezdetét is jelenti. Az Alltid Plus tagsággal rendelkezők mostantól a Hattricken keresztül érik el az Alltid statisztikáit – csak a megfelelő oldalakon található Alltid ikonra kell kattintaniuk. Az Alltid-statisztikákhoz a későbbiekben, a (valószínűleg több hónapot is igénybe vevő) integrálás befejeztével a többi felhasználó is hozzáférhet.


Fedezzétek fel!

Bármennyire is szeretnénk, lehetetlen vállalkozás az új arculat minden apró eleméről szót ejtenünk. Emellett bizonyos mértékig úgy gondoljuk, sokkal izgalmasabb, ha ti ismeritek ki, és így saját aha-élményekkel gazdagodhattok. Azt javasoljuk tehát, hogy nézzetek jól körül a Hattrick megújult világában, a fórumokon pedig osszátok meg velünk, mi mindent kedveltetek meg a legjobban. A fórumokon emellett az új megjelenéssel kapcsolatos kérdéseiteket is feltehetitek.


Köszönetnyilvánítás

Zárásképpen szeretnénk köszönetet mondani tesztelőinknek: a stábtagoknak (GM-ek, LA-k, Modok, CHPP-k), a GUI kontrollcsoportnak, a Stage valamennyi felhasználójának, valamint azoknak a svéd felhasználóknak, akik nem Hattrickező barátaikkal élőben tesztelték az oldalt az irodánkban. Köszönjük a hibakeresést, a visszajelzéseket, a javaslatokat – leginkább pedig azt, hogy mindvégig támogatást, motiváló erőt és energiát adtatok nekünk. Mindez nélkületek egyszerűen nem valósulhatott volna meg.