Hu/Norvég taktika

From Hattrick
Jump to navigationJump to search
INTERWIKI

· English · Magyar ·

Mi ez?

A norvég taktika célja, hogy a védelem kárára erősítse meg a középpályát és/vagy a támadást. A taktika alapja az egyszerű egyenlőtlenségi elv: 5 > (10-6), azaz ha a meccsenkénti 10 helyzetből 6 mindig a Tiéd lesz, és legalább 5-öt gólra váltasz, akkor is nyersz, ha az ellenfeled minden helyzetét berúgja. Más szóval: ha a birtoklásod elég nagy arányú ahhoz, hogy 6 helyzethez juss meccsenként, a támadásod pedig elég erős, hogy ezeket belődd, akkor egyáltalán nincs szükséged védelemre. Így ha a védelem feladása ilyen erős középpályát és támadást eredményez, akkor érdemes megtenni.

Miért norvég?

A taktika neve egy híres döntőből származik (MatchID: 14287675), egészen pontosan a 4. világbajnokság döntőjéből, amelyre 2005. február 29-én került sor, és amelyben Norvégia – első nemzetként – 4-2-re legyőzte Svédországot. A norvég válogatott szövetségi kapitánya, Snylte, az alábbi felállással küldte pályára a csapatát:


Az aranyérmes norvég csapat felállása
Kapus
Támadó szélsőhátvéd Támadó középhátvéd Támadó középhátvéd Extra középpályás
Támadó szélső Támadó középpályás Támadó középpályás Középre irányított szélső
Csatár CsatárValójában nem ez volt az első, ilyen taktikával játszott mérkőzés – de ez a leghíresebb. Az első, általunk ismert, norvég taktikával játszott mérkőzések az alábbiak: 2002. december 4. (barátságos mérkőzés, MatchID: 3616209), illetve 2002. december 11. (kupamérkőzés, MatchID: 4794951) – mindkettőre 14 hónappal a világbajnoki döntő előtt került sor, és feltehetően vannak még ennél régebbiek is (kérlek, írd be őket, ha ilyet találsz!).

Norvég taktika kontra AO-taktika

A norvég taktikát gyakran összetévesztik a „klasszikus” AO-taktikával, amely a középpályára (a birtoklásra) összpontosít, akár a támadás erejének árán is (pl. úgy, hogy mindkét szélső középre irányítva játszik); a kettő természetesen korántsem azonos. Az alábbi táblázat foglalja össze a két taktika közti különbséget:


Norvég taktika AO-taktika
Célja:
Legalább 6 saját helyzet, ebből legalább 5 rúgott gól.
A meccs összes helyzetének megkaparintása.
Az alapját képező ötlet: Ha 5 gólt szerzel, miközben az ellenfeled legfeljebb 4-et tud, nincs szükséged védelemre, hiszen úgyis nyersz. Ha az összes helyzetet megszerzed, az ellenfeled nem tud gólt szerezni, neked viszont még gyenge támadással is sikerül.
Felhasználható eszközök: 59% feletti birtoklás.

A támadások ereje (vagy középen, vagy a két szélen) legalább akkora, mint az ellenfél védelme – vagy még jobb.

Elképesztően erős középpálya.
Lehetséges felállások: 3-5-2, 3-4-3, (2-5-3) 3-5-2, (2-5-3)
Alkalmazható taktikák: Középen támadás, Széleken támadás, Alap Középen támadás
Lehetséges játékosposztok: 2-3 belső középpályás
2-3 csatár
Támadó vagy középre irányított szélsők
1-2 támadó középhátvéd
1-2 támadó szélsőhátvéd
3 belső középpályás
2 csatár
2 középre irányított szélső
2 támadó középhátvéd
(a szélsőhátvédek nem különösebben számítanak)
Ellenszere:
a.) Erős középpálya (legalább 44%-os birtoklás) és az ellenfél támadásánál erősebb középső védelem (ha az ellenfél középen támad) vagy szélső védelem (ha széleken támad v. alap taktikát játszik).
b.) Minden részében (középen és szélen) az ellenfél támadásánál erősebb védelem, ellentámadás.
Nagyon erős középső védelem, ellentámadás és/vagy legalább 39%-os birtoklás.

Hatékonysága

Noha a meccsmotorban történt, a védelem fontosságának megnövekedését hozó módosítások – különösen az ellentámadás mint taktika bevezetése és a védekező edzők létrehozása – jelentősen háttérbe szorították az AO-taktika használatát, a norvég taktikát a mai napig sokan sikerrel alkalmazzák.

Lásd még