Hu/PStats

From Hattrick
Jump to navigationJump to search
INTERWIKI

· English · Magyar ·


Előzmények

A PStats (a PeasoStats rövidítése) egy olyan becsült együttható kíván lenni, amely megmutatja egy Hattrick-csapat erejét. A meccsen elért értékeléseken alapul, és a lehető legközelebbre igyekszik jutni ahhoz, hogy a meccsmotor mit vesz figyelembe a csapat erősségéből.

Ez a koefficiens nem próbálja megjósolni a meccs eredményét, de igyekszik pontosan jelezni a csapat erősségét, illetve statisztikaként működni, amely megmutatja a számítási irányt is.

Ennek a kutatásnak az alapját a következő statisztikák adták: Eszközök >> Statisztikáid >> A legjobb mérkőzés >> Az egész csapat. Itt annak a 15 meccsnek a besorolását találjuk, ahol a HT szerint a csapat a legjobban szerepelt, és százalékosan összehasonlítja őket. A megfigyelésünk csak akkor helyes, ha ezek a statisztikák tényleg azt tükrözik, hogy a meccsmotor mit vesz figyelembe egy meccs kiértékelésénél; de azt feltételeztük, hogy ez igaz – mert ha mégsem, a statisztika használhatatlan, és rossz információkat ad. A HatStats-index az egyszerűsége és általánossága miatt vált kezdőponttá. Néhány szóban erről van szó: a Hatstats a különböző csapatrész-értékelések számszerű megfeleltetésén alapul, azaz 1 = katasztrofális (éppen), és szintenként (éppen, átlag alatt, átlagos, átlag felett) eggyel nő, tehát egy teljes szint 4 pont, az összes csapatrészért pedig maximum 80 pont jár. Mivel a HT 3 értékelést ad a támadásra és a védekezésre, és csak egyet a középpályára, ezért ezt megszorozták hárommal. Ha ezt a hét osztályzatot összeadjuk, egy 9 és 720 pont közötti eredményt kapunk.

Az alapvető probléma a Hatstats-szal az, hogy azonos súllyal veszi figyelembe az egyes csapatrészeket, mivel az az általános érzés, hogy a játékosok és az értékelések nem lehetnek azonos súlyúak, és nem kaphatnak azonos figyelmet – mint ahogy egy alap 4-4-2-ben sem lehet azonos súlya a szélnek, ahol csak egy játékos játszik, illetve a középpályának, ahol általában két játékos szerepel.

Az új index további előnye, hogy – mivel külön-külön a százalékosan viszonyított elért értékelésekkel együtt tanulmányoztuk – az abszolút értéke jelzi a csapat teljes potenciálját, és képes lefordítani a HT „szaknyelvére”.

Százalékok

Ezek az előzmények arra vezettek minket, hogy különböző értékekkel teszteljünk, referenciapontként és célfüggvényként felhasználva a HT „A legjobb mérkőzés” statisztikáit. Ezekre a következtetésekre jutottunk:

 • A középpályának nagyobb a szerepe a HT-ban, mint a HatStatsban.
 • A támadásnak nagyobb a szerepe, mint a védelemnek.
 • A középső támadás és védelem fontosabb, mint az egyik szél.

A következtetések számszerűen:

 • A középpálya speciális súlyozása: 46%
 • A támadás speciális súlyozása: 32%
 • A védelem speciális súlyozása: 22%
 • A balszél súlyozása: 30%
 • A középső csapatrész súlyozása: 40%
 • A jobbszél súlyozása: 30%

A modell validálása

Nos, miután megvolt egy drága kis képletünk, tapasztalati úton is tesztelnünk kellett. Nagyszámú, különböző osztályokban és különböző játékmódokban játszó felhasználót kértünk meg, hogy adják oda a statisztikáikat, majd elkezdtük feldolgozni az összes kapott adatot.

Ez a tesztelés a nekünk küldött meccsek PStat- és HatStats-indexein alapult, amelyeket átszámoltuk százalékokká, ahogy a HT-ban is van, és összehasonlítottuk a különbségeiket. (Nem fogunk elmélyedni az adatokban, és közzé sem fogjuk tenni őket a titoktartási megállapodásunk miatt, amelyet azokkal a játékosokkal kötöttünk, akik megosztották velünk az adataikat.)

És végül a kapott eredmények igazolták, hogy jó úton haladtunk. Példaként itt van néhány a végeredményeinkből:

A 15 meccs átlagára:

 • A PStats átlagos becslési százaléka: 99,51%
 • A HatStats átlagos becslési százaléka: 97,7%
 • A PStats minimális eltérése: 99,68%
 • A HatStats minimális eltérése: 98,6%
 • A PStats maximális eltérése: 99,21%
 • A HatStats maximális eltérése: 96,25%


Az egyes meccsekre

 • A PStats maximális eltérése: 98,4%
 • A HatStats maximális eltérése: 91,3%

Következtetések

Nem fogunk ezeknek az adatoknak és ennek az indexnek a következményeiről és az utóhatásairól beszélni, mert valószínűleg nem mi vagyunk a legmegfelelőbbek rá, mivel részt vettünk a projektben. De megkérünk Titeket, hogy vitassátok meg őket, így mi is elmélyedhetünk az eredményekben, amiket közöltünk.

Tudjuk, hogy ez nem felfedezés, mivel csak visszaigazolta azt az általános érzést, ami a legtöbb játékosban megvan a HT-n. De a munkánk célja az volt, hogy kiértékeljük és számokkal is leírjuk azt, amit korábban senki.

Azért is tudjuk, hogy nem fedeztünk fel valami újat, mivel többen is jelezték nekünk, hogy ők is hasonló százalékokkal dolgoznak – ám úgy gondoltunk, akkor is remek ötlet lenne ezt a HT-világ nyilvánossága elé vinni, hogy legyen a kezükben egy, a döntéshozatalban egyre többet és többet segítő eszköz.

Köszönetet szeretnénk mondani azoknak a játékosoknak, akik voltak olyan kedvesek, és megosztották velünk az adataikat – nélkülük ez a tanulmány sosem készülhetett volna el.


A tanulmányt készítette: MacAre és Peaso

Angolra fordította: Sowjon

A CHPP-alkalmazások használják

Lásd még

Referenciák