Hu/Túlzott önbizalom

From Hattrick
Jump to navigationJump to search
INTERWIKI

· English · Français · Magyar ·

Idézet a Hattrick Súgóból

Amennyiben olyan csapat ellen játszol, amelynek a helyezése rosszabb és a csapatod önbizalma erős vagy magasabb, a csapatod tagjai lebecsülhetik az ellenfelet és képességeikhez képest gyengébben teljesíthetnek. Az ellenfél alábecsülésének bekövetkezése függ a csapatok között lévő pont- és helyezéskülönbségtől, az önbizalom szintjétől és a csapatod hozzáállásától. Magasabb szint, nagyobb helyezéskülönbség stb. = nagyobb kockázat. Az egyetlen mód, amivel biztosan elkerülheted ezt, ha „A szezon legfontosabb mérkőzése” hozzáállást választod.

Amennyiben bekövetkezik az ellenfél alábecsülése, annak mértéke függ a pontkülönbségtől, az önbizalom szintjétől, a csapat hozzáállásától, valamint, hogy hazai vagy idegenbeli mérkőzésről van szó. Az eredménytől függően továbbra is helyrerázódhat a csapat félidőben: hátrány esetén teljesen, döntetlen esetén 2/3-osan és egygólos vezetés esetén 1/3-osan.

Jegyezd meg, az ellenfél alábecsülése csak bajnoki mérkőzéseken fordulhat elő és ott is csak az első három forduló után.

Összefoglalás

A túlzott önbizalom ellenőrzésére egyszer, a mérkőzés generálása előtt kerül sor – ha a lebecsülés bekövetkezett, azt megemlíti a mérkőzésriport a meccs elején. A sportpszichológusok nem csökkentik az önbizalmat túlzott önbizalom esetén se, azonban ez az esemény úgy is minden további nélkül kialakulhat, ha az adott vagy a meccs előtti héten egyetlenegy pszichológus sem állt a klub alkalmazásában.

Példák a lebecsülésre:

  • Már az első percekben világosan látszott, hogy a jókedvű [csapatnév]-csapat ma 3 pontot akar hazavinni, és már-már el is könyvelték győzelmüket.
  • A túlzottan magabiztos [csapatnév] játékosai talán azt gondolták, ma elég, ha csak a mezüket küldik ki a pályára. Egyértelműen alábecsülték az ellenfelet, és jóval tudásuk alatt játszottak.

Bekövetkezés oka

Az alábbi tényezőknek kell meglenniük, hogy a lebecsülés bekövetkezhessen:

  • minimum 3 bajnoki helyezés különbség
  • önbizalom szintje erős (5) vagy magasabb

Kizáró okok:

Az alábbi tényezők növelik a bekövetkezés kockázatát:

Hatása

Az érintett csapat középpályájának teljesítménye mintegy 15-20%-kal romlik.

Félidőben a hatás csökken: hátrány esetén teljesen, döntetlen esetén 2/3-osan és egygólos vezetés esetén 1/3-osan.

Az alábbi tényezők növelik a hatását:

  • hazai mérkőzés
  • bajnoki pontkülönbség
  • magas önbizalom
  • laza játék

Példák a hatás csökkenésre:

  • [csapatnév] a folytatásban némileg koncentráltabbnak tűnt, mint az első félidőben. Erre szükségük is van, ha meg szeretnék őrizni a vékony előnyüket a második félidőben.
  • A szünetben az előnyben lévő [csapatnév] játékosai elbeszélgettek egymással a biztosnak gondolt győzelem kockázatairól. Legalább néhány játékos felbátorodott ennek hatására, amikor elkezdődött a második félidő.

Referenciák