Nl/Vleugelaanval

From Hattrick
Jump to navigationJump to search

Algemeen

Vleugelaanval wordt meestal aangeduid met de afkorting AOW, wat staat voor Attack on Wings.
Met deze tactiek worden een aantal aanvallen die normaal centraal zouden komen, omgezet naar de vleugel. Het aantal kansen dat omgezet wordt is afhankelijk van je tactische vaardigheid en de sterkte van de tegenstander. De tactische vaardigheid wordt berekend aan de hand van het passen van al je veldspelers. Hierbij wordt ook een ervaringsbonus gevoegd. Hoe hoger de tactische vaardigheid, hoe meer kansen er omgezet worden. Maar ook hoe sterker de tegenstander, hoe moeilijker het zal zijn om de kansen om te zetten. Het aantal omgezette kansen zal tussen 20% en 40% liggen. AOW heeft als nadeel dat je centrale verdediging verzwakt wordt.


Wanneer gebruiken?

AOW kan je best enkel gebruiken wanneer je aanval veel sterker is op de flanken dan centraal, of wanneer de verdediging van je tegenstander op de vleugels beduidend zwakker is dan centraal. Enkel dan zal je er voordeel bij hebben om kansen om te zetten van het centrum naar de flanken.


Hoe gebruiken?

Omdat je enkel baat zal hebben bij flankaanval als je aanval sterk genoeg is op de flanken, wordt AOW meestal gebruikt met aan elke kant een aanvallende vleugelspeler of een spits naar de flank, zodat de aanval op beide flanken sterk is. Ook een sterk middenveld is handig, want als je weinig kansen krijgt zal de tactiek zijn effect missen. Dan zal je waarschijnlijk meer nadeel ondervinden van de verlaging van je centrale verdediging dan je voordeel haalt uit de herverdeling van de kansen.
De meest voor de hand liggende opstelling is dan ook 3-5-2, omdat deze een sterk middenveld kan combineren met een sterke aanval op de flanken.