Talk:Nederland

From Hattrick

(Discussion in Dutch)
Ik heb hier nog wat NT/U20 historie van Grifo liggen, ik heb geen idee waar het het beste neer gezet kan worden. Als er meer nodig is dan hoor ik dat graag/GM-Puksa


Historie (door: GM-Grifo)

Het begin

In den beginne creëerden de HT's de u20 en de nationale elftallen. Het was toen begin 2002. Nederland telde nog zeer weinig gebruikers (ondergetekende was er zelf ook nog net niet bij). Het duurde niet lang of de eerste bondscoach-verkiezingen zouden gehouden worden. Manager Frankie van het toen oppermachtige Stiphout Vooruit, was de enige serieuze kandidaat voor dit ambt. En zo geschiede het: het nationale team kreeg haar eerste bondscoach gekozen door de actieve community van Nederland (waar ook ik inmiddels toe begon te behoren). Nadat Oranje enkele weken slechts op papier bestaan kon zij nu eindelijk op zoek gaan naar internationale glorie. Omdat het erg kort dag was voordat het WK zou beginnen en er nog geen rankingpunten-systeem bestond, werd er een momentopname gemaakt van het aantal actieve managers per land, wat de plaatsing voor het komende WK (en U20-WK) zou bepalen. Met het hoogste aantal actieve gebruikers als hoogste geplaatst. In die tijd was Nederland nog een erg klein Hattrick land, maar dat waren alle andere landen op Zweden na ook, waardoor Nederland toch het op drie na grootste Hattrick-land was en zich dus als 4de plaatste. Frankie kon zich dus in alle rust voorbereiden op het komende WK, want de acht hoogstgeplaatste landen waren automatisch gekwalificeerd voor de WK-eindronde. Op 1 Maart 2002 en slechts vier weken voor de start van het WK was het zover, Nederland speelde haar eerste wedstrijd. Uit tegen Frankrijk werd er helaas verloren met 4-2 (met het eerste oranje-doelpunt ooit op naam van Pippin Andersen). Al de week erop was het raak, weliswaar door middel van een Walk-Over, maar de eerste overwinning van Oranje in en tegen Peru was een feit.

WK seizoen 4

Met het eerste WK in Japan en Zuid-Korea in aantocht, had Frankie de selectie hiervoor samengesteld uit zogenaamde boost-spelers*, omdat jeugdige getrainde jongens nog niet voorhanden waren (wat overigens ook nog voor de twee volgende WK's het geval zou zijn, zij het in steeds mindere mate). De eerste wedstrijd op het WK werd al gelijk een zwaar teleurstellende; Frankie was vergeten een opstelling te maken tegen de Finnen waardoor Finland deze wedstrijd met een reglementaire 5-0 -Walk Over- won. Frankie herstelde zijn fout nog enigszins door met een gelijkspel en een overwinning tegen respectievelijk Italië en Denemarken zich voor de volgende groepsronde te kwalificeren. Helaas liep het ook in deze groepsronde niet vlekkeloos en werd Nederland met twee nederlagen en een overwinning uitgeschakeld.

WK seizoen 6

Vooral door de Walk-Over tegen de Finnen was de Nederlandse community erg teleurgesteld in Frankie (die zich wijselijk terugtrok uit de nieuwe bondscoachverkiezing) en besloot zij het roer aan hermanrietema, coach van de toenmalige eredivisieclub Korreweg Sport, over te geven. Genoeg punten behaald in het afgelopen WK om zeker te zijn van kwalificatie voor het volgende WK, kon Herman zich in alle rust hierop voorbereiden. Met twee overwinningen op rij begon hij goed met de oefencampagne van Nederland, die verder stroef verliep. Op sterspeler Gerben Alting van Geusau en enkele anderen na, gold ook voor Herman dat hij slechts boost-spelers tot zijn beschikking had en kon dus eigenlijk alleen maar voortbouwen op de selectie waar Frankie de basis voor had gelegd, met hier en daar kleine vernieuwingen. Niet geheel onvermeldenswaardig is daarbij de selectie van mijn eigen spits én boost-speler Bart Heetman als international, die o.a. verantwoordelijk is voor het enige doelpunt van Nederland tegen de Zweden tot nu toe. Inmiddels was de concurrentie van Nederland een stuk groter en sterker geworden, want landen zoals o.a. Roemenië hadden een erg grote groei in gebruikers gekend in deze periode terwijl Nederland hierop achterbleef. Het beloofde dus een moeilijk WK te gaan worden voor Nederland. Toch begon Nederland goed aan WK II; met een overwinning tegen Schotland in de eerste groepswedstrijd werd de basis gelegd voor een plaats in de volgende ronde. Helaas werden de twee andere groepswedstrijden verloren maar kwalificeerde Nederland zich alsnog voor de volgende ronde door op doelsaldo tweede in de groep te eindigen. Evenals op het vorig WK verliep deze volgende ronde moeizaam. Eveneens met twee nederlagen in de eerste twee wedstrijden en een overwinning in de laatste, werd Nederland naar huis gestuurd. Het WK in Argentinië zat er voor Nederland op.

WK seizoen 8

Na het WK begon de verkiezing voor het bondscoachschap voor de periode tot en met volgend WK weer. Vele nieuwe Nederlandse Hattrick-gebruikers (ja, ook Nederland had nu een sterke groei in aantal gebruikers ingezet) stemden, geïmponeerd door zijn palmares, op Frankie, terwijl de oudere garde gebruikers Frankie de WO tegen de Finnen en slechte prestaties met het U20 team nog niet vergeven hadden. Frankie won de verkiezing en kon zich revancheren voor zijn falen in het eerste WK. Voor het eerst kon hij daarbij gebruikmaken van een aantal getrainde jongens overgekomen van het U20-team. Ook de oefencampagne in aanloop naar het volgende WK in Nederland verliep niet optimaal, maar was door de behaalde punten in het laatste WK (bijna genoeg voor directe kwalificatie) ook niet echt meer van belang. Voor eigen publiek en met wereldkeeper Klaas Evers in de gelederen, mocht Frankie laten zien wat hij in zijn mars had. De eerste groepsronde verliep voor Nederland erg goed; met twee overwinningen en een gelijkspel plaatste Nederland zich als groepswinnaar overtuigend voor de volgende groepsronde, waar het een stuk lastiger zou worden. In deze zeer zware groep zou Nederland Zweden, Duitsland en Finland treffen. De eerste wedstrijd tegen regerend wereldkampioen Zweden werd nipt met 1-0 verloren, de twee wedstrijden erop werden beiden met 0-0 gelijkgespeeld. Omdat ook de wedstrijd tussen Finland en Duitsland in een gelijkspel eindigde en deze landen wél klop kregen van grootmacht Zweden plaatste Nederland zich toch op doelsaldo voor de halve finale, waar zij Canada zou treffen. In een bloedstollende wedstrijd moest de beslissing uiteindelijk tot stand komen door het nemen van strafschoppen, daar de score ook na sudden-death op 1-1 bleef steken. Helaas bleek Nederland ook in Hattrick last te hebben van het ons welbekende penaly-complex. De wedstrijd werd na strafschoppen met 3-2 verloren. Nederland lag eruit, maar kon terugzien op een mooi WK met een goed resultaat. Frankie had bewezen terecht te zijn gekozen tot bondscoach en had zich schitterend gerevancheerd door met het Nederlands Elftal, Nederlands eerste medaille te pakken.

WK seizoen 10

Na dit WK zouden alle oude boost-spelers vertrekken (waaronder ook mijn Heetman), want de volgende generatie jeugdspelers, die hen voorbijgestreefd was, diende zich aan. Raateland, manager van derdeklasser en bekerwinnaar Real Raateland, won overtuigend de verkiezingen en nam het stokje van Frankie over. Frankie zou met het succes van het laatste WK op zak natuurlijk weer grote kanshebber geweest zijn voor dit ambt, ware het niet dat hij de eer aan iemand anders liet en zich niet herkiesbaar stelde. Ook nu was het Nederlands elftal al zeker van kwalificatie door het resultaat in het afgelopen WK waardoor eveneens rustig naar het volgende WK toegeleefd kon worden. Nederland begon de reeks oefenwedstrijden overtuigend. Zij won maar liefst zeven wedstrijden op rij hoewel zij dit ook wel aan haar stand verplicht was, daar Nederland inmiddels in aantal gebruikers het tweede Hattrick-land geworden was (alleen Zweden telde meer gebruikers). Maar naarmate het WK dichterbij kwam, begonnen ook de prestaties minder te worden. Met slechts één overwinning uit de laatste vijf wedstrijden voorgafgaand aan het WK dat in de Verenigde Staten gehouden zou worden, moest Oranje het opnemen in de groep tegen Schotland, Denemarken en Engeland. De groep stond algemeen bekend als de 'poule des doods' maar de verwachtingen waren niettemin hooggespannen. Helaas lag Nederland al snel uit het WK, met 2 gelijkspelen en een 3-0 nederlaag tegen Denemarken eindigde Oranje laatste in de groep. Grote deceptie heerste.

  • Voorheen begon elk team met een sterspeler in de startselectie. De kracht van zo'n speler variëerde sterk per club maar had een maximum van outstanding/uitmuntend voor één van de zeven basisvaardigheden (waartoe stamina/conditie niet behoorde). Dit was de zogenaamde 'boost-speler'. Met de invoering van een vernieuwde economie aan het begin van seizoen 5 (global season 16) werd dit afgeschaft.