Hu/Cserék

From Hattrick
Jump to navigationJump to search
INTERWIKI

· English · Magyar ·

Cserék a felállásban

Idézet a Hattrick Súgóból

Ha az egyik játékosod megsérül, a posztjára nevezett csere lép pályára. Ha arra a posztra nincs cseréd beállítva, vagy már szintén sérült, automatikusan egy másik posztra beállított csere áll be. Ha egyetlen elérhető cseréd sincs, 10 emberrel kell folytatnod a mérkőzést. Ha kifogytál a cserékből, és a kapusod is megsérül (vagy egyáltalán nem neveztél kapust a meccsre), egy mezőnyjátékos áll a kapuba.

Egy mérkőzésen maximum háromszor lehet cserélni.

Cserék sorrendje

Kapus Védő Középpályás Szélső Csatár
 1. Kapus
 2. Védő
 3. Középpályás
 4. Szélső
 5. Csatár
 1. Védő
 2. Középpályás
 3. Szélső
 4. Csatár
 5. Kapus
 1. Középpályás
 2. Védő
 3. Szélső
 4. Csatár
 5. Kapus
 1. Szélső
 2. Csatár
 3. Középpályás
 4. Védő
 5. Kapus
 1. Csatár
 2. Szélső
 3. Középpályás
 4. Védő
 5. Kapus

Egyéb cserék

Csapatkapitány: a program a képességeket nézve megpróbálja a legalkalmasabb játékost kiválasztani. (Ha egyáltalán nem állítottál csapatkapitányt, akkor viszont véletlenszerűen választ kezdőt. Kiállításkor szintén.)

Pontrúgó: a büntetőrúgók listából választ, ha nincs ott behívható játékos, akkor véletlenszerűen választ. Ezért is érdemes bajnoki meccsekre is beállítani a pontrúgó listát és alapfelállással elmenteni.

Ütemezhető cserék

Bevezetés

Az ütemezhető cseréket 2008. június 10-én vezették be a Hattrickben, amiről külön vezércikk is szólt.

Maximum öt játékosutasítást (cserét, egyéni utasítást, posztcserét) adhatsz meg, de összesen legfeljebb háromszor cserélhetsz. Minden játékosutasítást feltételekhez köthetsz: mérkőzés állása, kiállítás vagy adott perc szerint. Sérülések esetére nem lehet feltételeket megadni.

Cserék

Minden cserénél beállítod, hogy melyik játékos hagyja el a pályát és ki lépjen be a helyére, valamint az újonnan beállt játékos milyen felfogásban játsszon és melyik poszton. Ezután megadod, hogy milyen feltételnél következzen be a csere.

Egyéni utasítás megváltoztatása

Az egyéni utasítás megváltoztatása arra a játékosra vonatkozik, aki már a pályán van. Ki kell választanod, hogy melyik játékosnak akarsz módosítani a felfogásán (alap, támadó, védekező, szélre tolt, közép felé), majd ezután megadod, hogy min szeretnél változtatni, és mindez mikor és hogyan menjen végbe.

Posztcsere

Két, pályán lévő játékos helyet cserélhet egymással, amiket szintén feltételekhez lehet kötni.

Speciális esetek

 • Ha a cserének kiállításra vonatkozó feltételt adtunk meg, a program figyelni fogja, hogy üres posztra érkezzen a játékos. Például lecseréljük a védőnket egy középpályásra, ha kiállították egyik középpályásunkat és a bal oldali középpályás posztot jelöljük ki, de a jobb oldali középpályást állítják ki, akkor az ő helyére fog beállni.
 • Lehet cserejátékosnak is utasítást adni, így pl. egy cserével játékba hozott játékosunkat később szintén lecserélhetjük.
 • Ha egy cserénknek beállítunk időhöz kötött utasítást, akkor az csak akkor fog végrehajtódni, ha pontosan abban a percben már játékban van. Pl. beállítjuk egy védő cserénknek, hogy támadó felfogásban játsszon 5. perctől, akkor ez csak akkor kerül végrehajtásra, ha eddig a percig lesérült egy védőnk és cserénk játékba került. Ha az 5. perc után történik a sérülés, az utasítás nem kerül végrehajtásra. Ezt azzal se lehet megkerülni, ha 0. percet vagy "bármikor" feltételt adunk meg.

A mérkőzés után

A már lejátszott mérkőzések felállását megtekinthetjük az Iconm.gif ikonra klikkelve. A Játékosutasítások fülre klikkelve megtekinthetjük, hogy mikor milyen utasítást hajtott végre a mérkőzésmotor. Az is kiderül, ha egy utasítást nem sikerült végrehajtani, annak mi volt az oka. (Az ifjusági mérkőzések felállás ábráján nincs Játékosutasítások fül.)

Referenciák