Hu/Alap szélső

From Hattrick
Jump to navigationJump to search
INTERWIKI

· English · Magyar ·

Az alap szélső egy többdimenziós (multiskilles) játékos.

  • Az alap szélsők támadásnál a Szélsőjáték és az Átadás kombinációját alkalmazzák.
  • Játékszervezésüket használják helyzetek kialakítására és az ellenfél helyzeteinek megelőzésére.
  • Védekezés képességüket is használják az oldalukon futó támadások megállítására.


Képességek

Szélsőjáték

Bár a normál szélsők járulnak annyira hozzá a szélső támadásokhoz, mint a támadó szélsők, mégis fontos többletet jelentenek az oldalukon futó támadásnál. Szélsőjáték képességük elsődleges hozzájárulást jelent a támadások szintjéhez.

Átadás

Az átadás hozzájárul mindenfajta – támadó, védekező, normál – szélső támadási szintjéhez. Nehéz pontosan meghatározni, hogy egy támadó szélső átadása mennyivel járul hozzá a szélsőtámadásokhoz. Általánosan elfogadott szabály, hogy kb. 3–4 átadás szint = 1 szélsőjáték szinttel.

Két dolgot tudunk:

  1. Minden szélső átadása a szélső támadás szintjéhez adódik, nem a középső támadáshoz.
  2. Az átadást nem erősíti fel annyira, ha egy szélső Támadó utasítással játszik, amennyire egy támadó belső középpályás átadása megerősödik. Ahogy a szabályzatban áll: a támadó szélső inkább szélső, kevéssé védekező.

A normál szélső tehát nem áldozza fel az átadását azáltal, hogy normál, nem pedig támadó felfogásban játszik. Ez potenciálisan értékesebbé teszi a normál szélső számára az átadást, mint a támadó szélső számára, és ez egyáltalán nem lebecsülendő!


Játékszervezés

A jelentős Játékszervezés képességgel, valamint erőnléttel rendelkező szélsők jelentősen hozzájárulhatnak a középpályához. Egy normál szélső hozzájárulása kb. a belső középpályás 50%-ának felel meg ugyanazon Játékszervezés képesség esetén. Egy megfelelő Játékszervezésű szélső kb. egy teljes plusz Játékszervezés szintet jelenthet mindhárom belső középpályás számára.

A Játékszervezés a többi birtokló játékoshoz hasonlóan a szélsőnek is két előnyt jelent:

  1. A Játékszervezés felerősíti a csapatok középpályáját, és több esélyt nyújt a szélsőnek, hogy magas Szélsőjáték és Átadás szintjét felhasználva gólt érjen el.
  2. A Játékszervezés közvetett módon javítja csapat védekezésének hibáit azzal, hogy erősíti a középpályát, és így elveszi a lehetőségeket az ellenféltől.


Védelem

Az elsődleges ok, amiért egy szélsőnek Támadó helyett Alap utasítást adnak, a szélső védelemhez való hozzájárulása.

Mivel az Alap utasítású szélsők és a támadó szélsőhátvédek használata nem túl elterjedt, megfelelően magas védekezésű szélsőt már egészen méltányos áron is lehet kapni.

Az Alap utasítású szélső védelemhez való hozzájárulása akár kétszer akkora is lehet, mint egy Támadó utasítású szélsőhátvédé (sőt akár egy Alap szélsőhátvédénél is, ha a védekezés elég magas).

Védelem és játéktördelés

A Játéktördelés taktika szintjét a teljes csapatod Védekezésének összege határozza meg. Egy játéktördeléssel egybekötött 4-5-1-hez kifejezetten hasznos lehet a szélsők Védekezés képessége.

Hol vannak az Alap utasítású szélsők?

A legtöbb menedzser nem törődik a szélsők védelemhez való hozzájárulásával, és vagy középre irányított (towmid), vagy támadó (off) szélsőt használ. Előbbi a középpályát erősíti a szélső támadás rovására, utóbbi pedig fordítva, a szélső támadást növeli a középpálya kárára.

A mérkőzésmotor legutóbbi módosításai azonban megnövelték a szélsők szerepét (a szélsőedzés felgyorsításával), és a szélsőtámadások erősítésére is több variációt vezettek be (Széleken támadás taktika, illetve Szélre irányított csatár). Ennek következtében a szélső védelmeknek erősebb szélső támadásokra kell felkészülniük, ezáltal megnövelve a szélsők Védekező képességének jelentőségét.

Az Alap utasítású szélsőknek széleskörű képességekre van szüksége. Magasabb szinteken az egysíkú edzés miatt kevés, a posztra alkalmas játékost lehet találni a piacon, bár ez a jövőben változhat, ha a menedzserek átállnak a sokoldalúbb játékosok képzésére. Alacsonyabb osztályokban azonban sokkal több alkalmas játékosra bukkanhatsz. A tapasztalt, öreg rókák a tapasztalatukat felhasználva alacsonyabb képességeik ellenére is hatékonyak lehetnek a pályán.


Föderációk