Hu/Csalás

From Hattrick
Jump to navigationJump to search
INTERWIKI

· English · Français · Magyar ·

A csalás minden játék rákfenéje, mivel a csaló jogosulatlan előnyt szerez a többiekkel szemben. A Hattrick szigorú szabályokat hozott a csalókkal szemben. Egynél több csapat birtoklása tilos. Minden csapat egyedi, így nem ruházható másra, még egy barátságos meccs lekötésének erejéig sem, ha épp nyaralsz.

Hattrick-játékosként az egyetlen kötelességed a viselkedési normák betartása (lásd Szabályzat, 25. fejezet). Ezek mind a felhasználókat és a HT-kat védik, és céljuk, hogy valamennyi Hattrick-játékosnak biztosítsák a problémamentes játék jogát, illetve azt, hogy fennmaradjon a feddhetetlenségünk.

HT-Johan a csalásról

A global (nemzetközi) fórumon HT-Johan a következőket mondta a csalással (illetve annak nyilvános megtárgyalásával) kapcsolatban:

Nos, a web: technológia, és egy olyan hely, amely lehetővé teszi, hogy az emberek közzé tegyenek bizonyos dolgokat, de mindig vannak szabályai. A társadalom szintén meghatározza, mit lehet nyilvánosságra hozni – így pl. technikailag hiába lehetséges a gyerekpornók közzététele, attól még bűncselekmény marad. Mindenkinek megvan a saját felelőssége. Nemcsak a társadalomnak, hanem az internetszolgáltatónak is megvannak a maga szabályai, és jelen esetben a kettő közül mi vagyunk (legalább) az egyik, sőt, talán mindkettő. Minden általunk közzétett dolog megfelel a Hattrick szabályainak. A belső oldalakon alkalmazott irányelvekhez hasonlóan senkit sem kényszeríthetünk arra, hogy kövesse őket, de nem jelenti azt sem, hogy lemondunk róluk.

A Hattrickben SOK a csalás, több ezer csapatot zárolunk hetente, és roppant fárasztó és unalmas feladat, hogy a lehető legtöbbet észrevegyük. Természetesen követünk el hibákat, de ezeket a GM-ek és az adott felhasználó között megbeszélés után helyrehozzuk. Ha azonban beadjuk a derekunkat és elengedjük a csalókat, mert annyira jó fejek és olyan sok barátjuk van, akkor eléggé aláássuk a fair play szellemét.

A GM-ek feladatköre

A GM-ek feladatkörébe a szabályszegők megbüntetése is beletartozik, azonban az egész közösség feladata, hogy minden gyanús ügyletre odafigyeljen. Miután elkapták és bűnösnek találták, a GM-ek sokféle módon megbüntethetik a csalókat, a (HT-pénzben történő) pénzlevonástól a játékból való kizárásig.

Az előző héten elkapott csalók számát a Játékmesteri oldalakon, a Cheat-o-meter felirat alatt láthatod. Hetente átlagosan 3000 csalót kapnak el, ami egyrészt a közösség nagyfokú éberségét jelzi, másrészt azt, hogy milyen sokan hágják át a szabályokat.

A csalás leggyakoribb fajtái

A Hattrickben a leggyakrabban a következő csalási módszerekkel lehet találkozni:

  • felhasználónként egynél több csapat,
  • valaki más csapatának menedzselése (ha csak jó szándékkal is),
  • abnormális árak (OP-transzferek),
  • bizonyos alkalmazások automatizálása az oldalon, CHPP-jóváhagyás nélkül.


Több oka is van, hogy miért nem vitathatjuk meg részletesebben a csalási ügyeket.

  • Segít a csalóknak, és megnehezíti a GM-ek munkáját.
  • Fennáll a magántitok megsértésének kockázata.
  • Az egyedi esetek vagy ügyek megvitatása sosem oldja meg a helyzetet. Elkerülhetetlen, hogy csak találgatáson alapuljanak. Sosem felelnek meg „az igazságnak”. Könnyen szimpátiatüntetéssé fajulhatnak, ahol a kizárt felhasználó barátai szembehelyezkednek a HT-kkal, a GM-ekkel, és mindenki mással, aki elfogadja az adott döntést. És ez sem az eltiltottnak, sem másnak nem használ. Az adott helyzetben ez megfelelő módszer lehet a kizárt felhasználó számára ahhoz, hogy meggyőzze arról a barátait, hogy valójában ártatlan, vagy a GM-eket, hogy megérdemel egy újabb esélyt – ez érthető, de nem jelenti azt, hogy erre sor kerül. Minden felhasználó fellebbezhet az ügyével a GM-eknél, de egy ponton túl az ügyet lezártnak tekintjük és továbblépünk – és minden felhasználónak meg kell értenie, hogy ez a szabály. Megmutatja, hogy a büntetés ritkán sújtja magát a játékost, sokkal inkább a csapatát – a legtöbb felhasználó visszatérhet a játékba.

Lásd még