Hu/Szabályzat

From Hattrick
Jump to navigationJump to search
Maintenance.PNG Ez az oldal, vagy szakasz frissítést igényel. Néhány tartalom elavult, vagy új adatok hozzáadása szükséges. Segítheted a Hattrick Wiki-t ezen oldal, vagy szakasz frissítésével .


A szabályzat legfrissebb kiadását itt találod: Hattrick Szabályzat

Contents:
1. Bemutatkozás
2. Jelentkezés és aktiválás
3. Tájékozódás a Hattrick-en
4. Az ificsapat
5. Képzett segítők, szakemberek
6. Szurkolók és szponzorok
7. Pénzügyek
8. Stadion
9. A régiók és az időjárás
10. A mérkőzések
11. Taktikák
12. Egyéni utasítások és áthelyezés
13. Tapasztalat és rutin
14. Játékosok
15. A felállás
16. Az edző
17. Edzés
18. Barátságos mérkőzések
19. Pszichológia
20. Utasítások
21. Átigazolások
22. A bajnoki rendszer
23. A kupa
24. Nemzeti válogatottak
25. Viselkedési normák
26. A játékmesterek
27. Egyebek
1. melléklet. Egy hét a Hattrick-ben
2. melléklet. Kifejezések
3. melléklet. Pénznemek
4. Melléklet Átigazoláshoz kapcsolódó díjak

Bemutatkozás

A Hattrick egy futball játék, ahol egy virtuális klubot vezethetsz, versenyezve a világ minden részéről résztvevő játékosokkal.

Te látod el a klubtulajdonosi és a menedzseri feladatokat is. Játékosokat veszel és adsz el, nagyobb stadion építésébe vagy az ifjúsági csapat fejlesztésébe fekteted a klub pénzét. A legjobb formában lévő játékosokból összeállítod a kezdőcsapatot, kitalálod a legjobb taktikát, megszabod az edzéstervet, és még sok minden mást.

A Hattrick rendszerébe való bejelentkezéssel folyamatosan nyomon követheted csapatod állapotát, elolvashatod a jelentéseket és beszámolókat, és megnézheted a legújabb híreket a játékospiacon. Itt állíthatod össze a taktikát a következő meccsekre és döntheted el, milyen edzés legyen a héten.

Jelentkezés és aktiválás

Ha szeretnél magadnak egy csapatot a Hattrick-ben, először jelentkezned kell a Hattrick honlapján. A játékban korlátozott a klubok száma; korábban még három éves várakozási időre is volt példa. A jövőben igyekszünk gyorsítani az eljáráson, nem garantáljuk azonban, hogy még a jelentkezéseddel azonos szezonban csapathoz jutsz.

Ha van szabad Hattrick klub, akkor annak aktiválására akkor kerül sor, amikor a Játékmesterek jóváhagyják a jelentkezésedet - várhatóan néhány napon belül. A várakozási időszak alatt töröljük a játékból korábban kitiltott vagy második gárdára apelláló felhasználókat. A több csapatos jelentkezéseket valamint a nyilvánvalóan komolytalan szándékkal föladott jelentkezéseket szintén töröljük.

Minden héten vannak tulajdonosok, akik elveszítik a klubjukat, a megüresedett helyeket pedig új emberek tölthetik be. "Klubvesztést" kiváltó ok lehet, ha - az emlékeztető figyelmeztetések ellenére - hónapokig nem adsz utasításokat a csapatodnak vagy ha eltiltanak csalás vagy a "Házszabályzat" megsértése miatt.

Amikor átveszed a csapatod irányítását, a régi játékosokat újak váltják fel. Az egykori klub adósságai törlődnek, a bankszámla feltöltődik. Az aréna is újjáépítésre kerül, hogy jobban megfeleljen a klubnak. Sok tekintetben teljesen új csapattal kezdesz, amely azonban a ligarendszerben az előző klub által elfoglalt helyet foglalja el. Mivel a régi tulajdonos feltehetőleg vagy magára hagyta a fiait, vagy pedig csaláson kapták, nem kizárt, hogy meglehetősen siralmas helyzetben veszed át a csapatodat. Ebben az esetben máris megkaptad az első Hattrick-kihívásodat: mentsd meg a csapatot a kieséstől!

Csak a legalsó két osztályban szereplő csapatok kaphatnak szezon közben új tulajdonost. Ha egy magasabb osztályban szereplő csapatot hagy el tulajdonosa, az egészen addig a szintig (osztályig) zuhan vissza, ahol már kaphat új tulajdonost.

A jelentkezési űrlapot a "Jelentkezés" feliratra kattintva érheted el.


Tájékozódás a Hattrick-en

A Hattrick oldala

A Hattrick honlapját leginkább egy kisebb társadalomhoz hasonlíthatjuk, ahol a saját csapatoddal kapcsolatos teendőket végezheted el, kapcsolatba léphetsz más csapatok tulajdonosaival, üzletelhetsz, és élőben is figyelheted meccseid alakulását. Az oldal legfontosabb része a balra található főmenü, illetve a klub almenük, ahol jelentéseket olvashatunk és utasításokat adhatunk.

A Hattrick nemzetközi játék, számos különböző ország ligáival. Ezek egyikében indulsz, ha magyar csapatod van, akkor a bejelentkezés után automatikusan a magyar ligák oldalára kerülsz. A bal oldali oszlopban válthatsz át a többi ország ligáira, ha esetleg egy külföldi tehetség felkutatásán fáradozol, vagy mondjuk az olasz kupadöntőre vagy kíváncsi.

Főmenü - Hattrick menü

A Hattrick menü a Hattrick világának saját híroldalát tartalmazza. Az oldalnak két fő funkciója van: a készítők gárdája itt közli a hivatalos információkat a játékosok felé, ehelyütt olvashatunk pl. új szolgáltatások és funkciók bevezetéséről, programhibák (bugok) elhárításáról vagy az esetleges technikai nehézségekről. Nem árt, ha szokásoddá válik ennek az oldalnak gyakori tanulmányozása, bejelentkezés után amúgy is ide kerülsz először. A jobb oldali oszlopban kizárólag a klubodat érintő híreket böngészheted. Itt kapsz értesítést arról, ha valaki megpróbálja túllicitálni a játékospiacon tett ajánlatodat, ha éppen a te eladásra szánt játékosaidra érkezett vevő, ha a csapatodat kihívták egy barátságos meccsre vagy ha elfogadták a jelentkezésedet valamelyik Föderációba (Federation). És - bár ez kevésbé jellemző - ide érkezhet személyes üzeneted a Hattrick készítőitől, a Hattrick-stábtól.


Főmenü - A klubod

A főmenüben érhetők el a saját ligáddal kapcsolatos információk. A főmenü a "Hattrick", a "Klub", "Ifi" (ha van Ifi akadémiád), "Eszközök", "Liga", "Nemzetközi" , "Súgó", "Mobil" és "Bolt" menüpontokat tartalmazza. Kezdjük a legfontosabbal, a "Klub" menüvel, amely a csapatod rövidített nevét viseli, pl. "Warrington Warriors" helyett "Warrington".

Áttekintés

Ha a klubod menüjére kattintasz, megjelenik a csapatod információs oldala. Ez a klubod hivatalos "honlapja", amely tucatnyi, mások számára is érdekes információt tartalmaz a klubodról, pl. hogy milyen osztályban szerepel jelenleg a csapat, ki a tulajdonosa, mi a stadion neve, melyik régióban van az otthona. A klubod nevére kattintva mindig erre az oldalra jutsz, függetlenül attól, hogy éppen hová keveredtél a játékban.

Játékosok

Ez a lista tartalmazza az összes játékosodat és az edzőt. Ha áttekintést szeretnél kapni a csapatodról, a játékoslista használata a legjobb megoldás. Itt láthatók a játékosok képességei, az aktuális formájuk, TSI-jük, vezetői képességük, a sárga/piros lapokról szóló információk, esetleges eltiltásuk és sérüléseik. Részletes információt az adott játékosra kattintva kaphatunk, ezáltal belépünk az adott "Játékos" oldalára, ahol ellenőrizhetjük a játékos fizetését, személyes speciális képességeit és a gólszerzési statisztikáit. Itt tehetjük ki az illetőt a játékospiacra, illetve meghatározhatjuk, hogy mennyit kérünk érte. A Hattrick-ben meglehetősen sok helyen találhatók hivatkozások a játékosokra, pl. az átigazolási piacon, a meccsek összegző jelentéseiben, és ezeken a helyeken az ellenfelek is betekintést nyerhetnek a játékosra vonatkozó adatok egyes részeibe; az adatok teljes listáját viszont csak az átadó listára helyezésükkor érik el.

Edzés

Fontos, hogy legyen egy jól körvonalazott elképzelésed a csapatod jövőjéről, és a stratégia megvalósításában természetesen kulcsfontosságú szerepe van az edzéseknek. Az edzések valamikor csütörtök délután kezdődnek (Magyarországon 17.45-kor), de egyes országokban csak pénteken kerül rá sor. Eddig az időpontig kell eldöntened, hogy milyen típusú edzést végezzen a csapat. A különböző lehetőségekről kicsit lejjebb, az "Edzés" c. részben olvashatsz. Itt állíthatod be az edzés intenzitását, és megnézheted, hogy mekkora a csapat rutinja a különböző formációk alkalmazásában. Ha elégedetlen vagy az edződdel, és le akarod váltani, akkor ez az a hely, ahol nekiláthatsz az edzőcserének.

Mérkőzések

Itt találhatóak a korábbi meccsek eredményeihez és beszámolóihoz vezető hivatkozások. Ezen a helyen adhatod meg az elkövetkező mérkőzésekre az "Utasításokat", amelyek a kezdő tizenegy, a cserék és a taktika beállításában öltenek testet.

Stadion

Ezen az oldalon a klub legfontosabb tárgyi eszközéről rendelkezhetsz. Kibővítheted a lelátókat, ami jól jövedelmező befektetés lehet, ha sok teltházas mérkőzést játszik a csapatod, és úgy véled, hogy van esélyed feljutni a felsőbb osztályba. Ugyanakkor óvatosnak is kell lenned, mert egy túlzottan nagyra épített stadion fenntartása gyakran okoz jókora adósságokat, amelyektől nehéz megszabadulni. A stadion nevét is megváltoztathatod, ennek költsége 800 eFt.

Pénzügyek

Fontos, hogy folyamatosan nyomon kövesd a pénzügyeidről érkező jelentéseket. Itt található a heti költségvetési előrejelzés, valamint a múlt heti egyenleg eredménye.

A klub

Itt intézheted a személyzeti ügyeket és állíthatod be az ificsapat támogatását. Felfogadhatsz vagy elbocsáthatsz segédedzőket, gyúrókat, orvosokat, közgazdászokat, szóvivőket és más segítőket. Az ificsapattal, ezzel a költséges, de hosszútávon jövedelmező egységgel kapcsolatos döntéseket is itt hozhatod meg. A szezonok közötti holtidőszakban a klubod nevét is megváltoztathatod. Ez 2 000 eFt forintodba és a szurkolói klub néhány százalékának távozásába kerül, mivel a klub legkonzervatívabb tagjai gondolkodás nélkül elhagyják az új nevű csapatot.

Kihívások

A barátságos mérkőzések a játék fontos részét képezik. Itt szervezhetsz edzőmérkőzéseket más csapattulajdonosokkal, nézheted meg, hogy mely klubok hívtak ki téged, illetve láthatod, ha már van barátságosod a hétre. A kihívást az ellenfélnek szánt klub információs oldalán is megteheted.

Utasítások

A meccslistában az összes lekötött, de még le nem játszott mérkőzés mellett megtalálod az "Utasítások" hivatkozást. Ha egy találkozóra már kiadtad az utasításokat, ezt a meccs melletti hivatkozásnál egy piros pipa jelzi. Ennek ellenére a mérkőzés kezdete előtt legkésőbb 15 perccel még megváltoztathatod az utasításokat. Az utasításokat egyszerre több, egymást követő meccsre is kiadhatod. Ez különösen akkor lehet hasznos, ha egy ideig nem tudsz belépni a játékba.

Az utasítások oldala egy focipályát modellez. A csapat alapértelmezésben 4-4-2-es felállásban játszik (4 hátvéd, 4 középpályás és 2 csatár). A legördülő listák segítségével beállíthatod, hogy ki milyen poszton játsszon. Ha ez megvan, akkor a játékosok egyéni utasításai következnek. Kérheted, hogy játsszanak védekező vagy támadó felfogásban, illetve a pozíciójuktól eltérve középre irányítva vagy szélre tolva. A játékosokat akár el is mozdíthatod a normális helyükről, pl. egy hátvédet extra középső középpályássá vagy akár extra csatárrá is avanzsálhatsz. Ezzel a felállás is megváltozik, és 4-4-2 helyett 3-5-2 vagy 3-4-3 lesz. Egy kellő rutinnal rendelkező csapat esetében ezek remek taktikai húzásoknak bizonyulhatnak. A csapat különböző felállásokban szerzett rutinját az "Edzés" oldalon tekintheted meg.

A mérkőzésriport

A Hattrick-ben a meccs beszámolójának olvasásával kerülhetsz a legközelebb a "fű és sár szagához", a foci élményéhez. A beszámolót nem csak a mérkőzés befejezése után olvashatod el, hanem élőben követheted nyomon a pályán történteket. A beszámolókat a riporterek egyfajta történetként írják, mint a hírösszefoglalókat, melyekben kiemelik a meccsek legfontosabb mozzanatait. Ahogy telik az idő, a beszámoló automatikusan frissül, így meccsnapokon különösen nagy élet zajlik a Hattrick világában.

A beszámoló része az időjárás-jelentés és a nézőszám is, a "ki játszik kivel és hol" jellegű adatok mellett. A meccsről írt beszámolókat a meccslistában találod meg, ha a meccsek hivatkozásaira kattintasz.

A sorok között olvasva a beszámolóból számos információ kiszűrhető. Ha pl. egy játékos sok gólt szerez, az általában azt jelzi, hogy remek gólvágó, de ebben közrejátszhat az is, hogy rengeteg kitűnő passzt kap a csapattársaitól.

Az osztályzatok

A mérkőzésről szóló összefoglalóban találhatunk egy hivatkozást a csapat játékosainak egyéni, teljesítmény alapján kapott osztályzataihoz. A Hattrick a végén nyitott skálát használ, tehát 0-tól gyakorlatilag bármeddig szerezhető osztályzat. A 0 az egyszerűen értékelhetetlen teljesítmény, de ilyen ritkán történik. A minősítések - a "Hattrick-csillagok" - felfelé fél értékenként (0,5) növekednek. A csillagok jelentése a következő:

A minősítés után olvasható, ha az illető különleges taktikai utasítást kapott, illetve ha a meccs során más pozícióban játszott. Az osztályzat figyelembe veszi ezt. Így pl. ha egy szélsőhátvédnek azt az utasítást adjuk, hogy támadjon, a minősítésnél jobban számít a szélsőjáték képessége, és kevésbé a védekezés képessége, mintha alap utasítást kapott volna.

Az osztályzás csak az egyéni teljesítményt veszi figyelembe, ezért játékosok és nem a csapatok összehasonlítására használatos. Ha pl. a csapat hangulata rossz volt, vagy más tényező befolyásolta a csapatot mint egységet, az osztályzatokon ezek nem fognak megjelenni. Az együttesek összehasonlítására a meccs beszámolójában szereplő, a különböző csapatrészekre vonatkozó (szöveges) értékelések használhatók.


Főmenü - Eszközök

A "Keresés" menü sokféle eszközt kínál, amivel információt találhatsz a Hattrick rendszerében. Kereshetsz játékosra, klubtulajdonosra, klubra, régióra, stadionra vagy mérkőzésre.

Az "Átigazolások" hivatkozás a transzfer oldalakra visz, amelyek a sikeres vagy ambiciózus klubtulajok számára fontosak. Mivel a Hattrick játékospiaca igen aktív, nem árt, ha előre tudjuk, mit keresünk. Ebben nagy segítséget nyújt a keresőrendszer, amellyel rendezett listában tekinthetjük meg a különböző szempontok alapján (életkor, TSI, poszt, átigazolási határidő stb.) kiválogatott játékosokat.

Amint megvan a keresett játékos, a nevére kattintva az adatlapján, a jobb oldalon lévo szövegdoboz segítségével tehetjük meg vételi ajánlatunkat. A Hattrickben legalább 2 százalékkal emelned kell az aktuális liciten vagy 200 eFt összeggel, amelyik magasabb. Természetesen annyit emelsz rajta, amennyit akarsz.

HT Live

The HT Live system is a relatively new addition to Hattrick. From individual match pages, you can select up to 10 separate games to watch from around Hattrick. You will get automatic updates on a minute-by-minute basis while the matches are in progress.

Főmenü - Országod

Egy sikeres klubtulajdonos igyekszik naprakész lenni a Hattrick világában is. Ki lesz a következő feljutó a legmagasabb osztályba? Milyen taktikát alkalmaznak a legjobb csapatok? Mely csapatok érnek el sikereket a kupában és miért? Hogyan szerepeltek az elmúlt heti fordulóban a barátaim?

A "Liga" menüpont, amelyik országod nevét viseli, a Hattrick ligarendszerében való eligazodásra szolgál. A nyitó oldal a nemzeti információs oldal, a "Hírességek csarnokával" és a felhasználói statisztikákkal. Megtekinthetők az ország különböző régiói is, hány csapata van a régiónak, és melyek a legjobbak ezek közül? A "Kupa" link segítségével eljuthatsz a kupához, míg a "Nemzeti válogatott" és az "U20 Nemzeti válogatott" linkkel a válogatottakhoz.


Főmenü - Nemzetközi

Itt találhatók meg a Hattrick nemzeti válogatottakat - a nagyválogatottat és a húsz éven aluli (U20) válogatottat - érintő fontos információk, beleértve a korábbi eseményeket is. Világbajnokságra minden második szezonban kerül sor (a nagyválogatottak és az U20 válogatottak megmérettetései váltják egymást, így minden szezonra jut egy világbajnokság). Ugyanitt információkat olvashatsz a Hattrick Mastersről is, mely egy világméretű, klubcsapatok közötti kupasorozat.


Főmenü - Súgó

Ezek a Hattrick információs oldalai. Tulajdonképpen ez a Hattrick arca a külvilág felé. Itt olvashatsz a Hattrick mögött álló emberekről, a cégről, jövőbeli terveinkről.

A "Játékszabályok" és a "Súgó" oldal a problémák megoldásához nyújthatnak segítséget, a túlterhelt Játékmesterek megkérdezése nélkül. Alapvető szabályként fontos tudni, hogy a Játékmesterek az adminisztrációért, a csalók elleni védekezésért és az elvesztett jelszavakért felelősek, nem feladatuk, hogy tippeket adjanak a játékhoz. Ilyenekről vagy kérdezd a fórumokon lévőket, vagy próbálj meg magad boldogulni.

The community pages are a collection of links to other homepages and websites relating to Hattrick. Many teams have their own homepages, and it is something we encourage. Other teams develop CHPP tools to help Hattrick, or publish magazines and news services about the game. This pleases us no end! You can also find information about Hattrick's partnership with Expekt here.


A Közösség menü

A felhasználóink közötti kapcsolatot növelendő, számos kommunikációs lehetőséget építettünk be a honlapba, és azon kívül is sok ilyen létezik.

A postaláda

Hattrick's own mail service means you can discuss strategies with your mates, or check an opponent's self-confidence out before a cup match, without having to leave the site. You can always send messages to other club owners by visiting their own information page. All mail sent to you ends up in the mailbox.

Fórumok

A Hattrick minden csoportnak, nemzeti ligának és föderációnak saját fórumot biztosít. Ezeket a Hattrick menü "Fórumok" pontjára kattintva érheted el. A fórumok tele vannak tapasztalt Hattrick felhasználókkal, itt mélyre ható viták folytathatók a témáról. Számos különböző nyelvű fórum létezik.


A Hattrick Flash

A Hattrick Flash a Hattrick saját hírcsatornája. Ha Hattrick támogató vagy, akkor ez az ablak percenként frissül. Itt láthatod, ha új leveled érkezett vagy valaki túllicitált.


Felső mező

A képernyő felső mezőjében egy-egy gyorslink található a klubodhoz, a ligádhoz és a ligarendszerhez. Hasznos lehet a "külföldön" lévőknek. Ugyanitt, a mező végén olvasható a pontos idő és az online felhasználók száma.


Az ificsapat

A felnőtt csapatodba kétféleképpen vehetsz fel ifit:

 • Ifi random módszerrel történő felhozásával, közvetlenül a felnőtt csapatodba
 • Ifiakadémia indításával, játékosok nevelésével. Az ifijátékosok mérkőzéseket is játszhatnak egymással privát vagy publikus bajnokságokban, és alkalomadtán szerződtetheted őket a felnőtt csapatodba is.

Random játékos felvétele sokkal egyszerűbb módszer, de az ifiakadémiában több a kihívás és sokkal szórakoztatóbb.

Mindkét módszert egyszerre is használhatod, de hetente csak egyetlen ifit vehetsz fel. Vagy a random módszerrel a felnőtt csapatba, vagy a játékosmegfigyelők ajánlatán keresztül az akadémiába. Ha már felhívtál egy játékosmegfigyelőt, akkor már nem választhatsz játékost közvetlenül a felnőtt csapatodba.

Játékosmegfigyelés

Minden héten lehetőséged van felhozni a felnőtt csapathoz egy ifjúsági korú focistát. Minél jobb az ificsapatod, annál nagyobb az esélye, hogy tehetséges ifit hozol fel. Nincs semmilyen ráhatásod arra, hogy milyen játékost kapsz, csak azt döntheted el, hogy kapust vagy mezőnyjátékost szeretnél. Ne számíts arra, hogy minden héten sztárjátékost kapsz. A legtöbb általad felhozott ifi nem lesz elég jó, hogy bekerüljön a csapatba. Ha sikerül egy vagy két jó játékost felhoznod, már elégedett lehetsz - gondolj csak bele, hogy működik ez a valóságban!

A legtöbb tulajdonos sok pénzt fektet az ificsapatba, de akad, aki kevesebbet vagy semmit, és a csapaterősítés tekintetében inkább a játékospiacot részesíti előnyben. Ha úgy döntesz, hogy magad biztosítod a klubod utánpótlását, számíts arra, hogy elég sok időbe fog telni, mire ez a befektetés megtérül. Nincs sok értelme például olyankor felhozni ifit, amikor az ificsapat állapota még "pocsék", bár mindig van esély.

Minden héten választhatsz a nagy (4 000 eFt), a közepes (2 000 eFt) és a kicsi (1 000 eFt) befektetés között az ificsapatba. Sok kis befektetés sokkal hatékonyabb, mint néhány nagy. Más szóval, bölcsebb dolog hosszú távú befektetésben gondolkodni - ha minél több pénzt szeretnél befektetni a klub jövőjébe, akkor a nagy összegű befektetések hozzák meg a gyors eredményeket. Ha azonban fokozatosan szeretnél felépíteni egy elfogadható ificsapatot, anélkül, hogy túl sok pénzt kellene erre elkölteni, akkor minden héten fektess be egy kisebb összeget. Az ificsapat fenntartása külön nem kerül semmibe, de ha nem biztosítod a rendszeres pénzügyi támogatást, az ificsapat elég hamar romlásnak indul. Márpedig, ha egyszer csökkent az ificsapat értéke, akkor sok időbe telik, míg ismét el tudod érni a korábbi szintet.

Hetente csak egy játékost hozhatsz fel. Ha nem változtatsz az összegen, a rendszer az előző héten befektetett összeget veszi alapul.

Egy játékos felhozatala 400 eFt-ba kerül.

Ificsapatodról a "A Klub" menüpont alatt találsz információkat. Minden héten itt állíthatod be a befektetés mértékét és itt hozhatsz fel új játékosokat is.

Ifiakadémia

A ifiakadémia működtetése aktív menedzselést igényel: játékosmegfigyelők felvételét, edzésterv kialakítását, mérkőzéseket, taktikákat. Az ificsapatod külön bajnokságban versenghet, melyet közösen indíthattok pl. barátaiddal, kollegáiddal. Barátságos mérkőzéseket is játszhatnak az ificsapatok, bármely más csapattal a világról.

Ifiakadémia alapítása

Az ifiakadémia az A klub menüből alapítható. Kapsz egy edzőt és egy játéksmegfigyelőt is hozzá. Kapsz egy induló ificsapatot is, úgyhogy azonnal képes leszel mérkőzéseket játszani. Igaz, őket csak véletlenszerűen szedik össze a helyi középiskolákból, és távolról sem nevezhetők tehetségesnek.

Az ifibajnokság

Csatlakozhatsz egy bajnoksághoz, vagy indíthatsz egy sajátot. Az ifibajnokságnak 4, 6, 8, 12 vagy 16 tagja lehet, illetve lehet privát (a bajnokság indítója hívja eg a többieket) vagy publikus (bárki csatlakozhat). 12 vagy 16 csapatos bajnokságot csak Támogatók indíthatnak. A bajnokság indítója dönti el azt is, hogy hol zajlanak a mérkőzések. Amint a bajnokság megtelik, automatikusan elindul.

A játékosmegfigyelők

Amikor megalapítod az akadémiát, a csapatodnak lesz egy játékosmegfigyelője is. Kiválaszthatod, mely régióban vadásszon a tehetségekre, és azt is megadhatod, milyen posztra keressen játékosokat. Ha egy adott posztra keresel játékost (pl. szélsőt), csak ilyeneket fog ajánlani, de többségében kutyaütők lesznek. De természetesen van rá esély, hogy egy nagyszerű tehetségre bukkan.

Akár több játékosmegfigyelőt is szerződtethetsz, de maximum hárman lehetnek (és legalább egy mindig lesz). Hetente egyszer, ha felhívod, ajánlani fog neked egy ifit - de ha túl konkrétan adod meg, kit keresel, nagyobb valószínűséggel nem talál senkit.

Ha egynél több játékosmegfigyelőd van, kaphatsz több ajánlatot is, de csak ha elutasítottad az elsőt. Amennyiben szerződteted vagy elutasítod valamelyiket, ezt a döntést már nem vonhatod vissza.

A játékosok

Az ifiakadémiának egyszerre maximum 16 játékosa lehet. A játékosok 15-17 évesek lesznek, és a képességeik és tulajdonságaik rejtettek, neked kell felfedeznek, mit tudnak. A képességek felmérésének egyetlen módja, ha kipróbálod őket különböző pozíciókban, és megnézed, hol nyújtják a legtöbbet. Csillagos értékelést kapnak, továbbá a játékosmegfigyelő és az edző is értékeli őket. Illetve a meccsriportok is adnak némi támpontot.

Mérkőzések

Az ificsapat minden héten játszik egy bajnoki mérkődést, de háromhetente leköthetsz egy barátságost is. Kialakítod a felállást és beállítod a taktikát, ugyanúgy, mint a felnőtt csapatnál.

Edzés

Az ifijátékosok gyorsan tanulnak, de ez függ a karakterüktől is. Egyszerre kétfélét is edzhetsz, egy elsődlegest és egy másodlagosat. Az elsődleges sokkal hatékonyabb. Akár ugyanazt is kiválaszthatod elsődlegesnek és másodlagosnak, de hatékonyabb az edzés, ha ezek eltérőek.

Edzésnél a játékosok mérkőzésbeli posztja ugyanolyan fontos, mint a felnőtt csapatnál. A játékosok a bajnoki és a barátságos mérkőzések után is kapnak edzést, így akár kétszer is, de a bajnoki mérkőzés után többet. A mérkőzések után az edző jelentést készít a csapat munkájáról. Ebben rengeteg információra bukkanhatsz a játékosok fejlődésére vonatkozóan.

Szerződtetés a felnőtt csapatba

A felnőtt csapatba kerülés minden ifi számára nehéz, úgy érzik, hogy az edzőt, a játékostársakat és a szurkolókat le kell nyűgözniük. Vannak, akik nehezen veszik ezt az akadályt, főleg ha még nagyon fiatalok, vagy a karakterük miatt, míg mások könnyebben beilleszkednek.

Az ifijátékosnak legalább 17 évesnek kell lennie, és legalább egy szezont (112 napot) az akadémiádon kell töltenie, mielőtt szerződteted. Szerződtetned kell legkésőbb 19 éves koráig, különben keres valami más elfoglaltságot.

A költségek

Az ifiakadémia működtetésének költsége heti 2 000 eFt és minden további játékosmegfigyelő költsége 1 000 eFt. Az ifiakadémiának nincsenek szakértői, a szüleik gondoskodnak az utazásról, az ápolásról stb - és teszik mindezt ingyen. Viszont az ifiakadémiáknak nincsenek bevételeik sem, a mérkőzésekre általában csak a játékosok családjai és barátai jönnek el.

Ha szerződtetsz egy ifijátékost, ennek ára: 400 eFt. Ezen kívül az egyetlen költség, ha messzebbre utaztatod a játékosmegfigyelőd, mert a repülőjegyét neked kell kifizetned.

Képzett segítők, szakemberek

Csapatodba különféle szakembereket válogathatsz. Ők mind különböző területen segítenek, de mindegyikük 360 eFt fizetést kap hetente.

Bármennyit felvehetsz a különböző szakemberekből, de az újabbak felvétele egyre csökkenő mértékben fejt ki jótékony hatást. Két segédedző jobb, mint egy, de a hatásuk nem duplázódik. Négy jobb, mint kettő, de ekkor sem kétszereződik a hatásuk. A következő szakemberek közül választhatsz:

 • Kapusedző: Kapusaid formáját és a védés edzés hatékonyságát növeli, ha az edzős is megfelelő képességű.
 • Segédedző: Csakúgy mint a kapusedzőknek, ugyanolyan hatásuk van, mintha a klubnál jobb vezetőedző működne, ami azt jelenti, hogy nagyobb a hatásuk a mezőnyjátékosok formájára, és azok többet ki tudnak hozni az edzésekből. A vezetőedző vezetői képességére azonban nincs hatásuk.
 • Sportpszichológus: Az önbizalmat és - bizonyos mértékben - a csapatszellemet növelik.
 • Szóvivő: A pártoló szurkolók és a szponzorok számát és a klub felé tanúsított beállítottságukat befolyásolja.
 • Közgazdász: Ha nagy adósságban vagy, segít csökkenteni a kamatokat, ha pedig sok pénzed van, akkor segít növelni a bevételeket.
 • Gyúró: A sérülések esélyét csökkenti.
 • Orvos: Ha megsérül valaki, az ő közreműködése segíti elő a játékos mielőbbi gyógyulását.

Egy szakember kirúgása 360 eFt összegbe kerül. Ha tíznél több van egyféle segítőből (a kapusedzőket és segédedzőket egybe kell számolni) akkor közöttük együttműködési gondok léphetnek fel, ami negatív hatással lehet a csapatszellemre, a pénzügyekre stb. A negatív hatások veszélye tíz felett minden egyes újabb szakember felvétele esetén tovább nő.

A segítők számát "A Klub" menüpontra kattintva ellenőrizheted. Szintén itt lehet felvenni és kirúgni a szakembereket.


Szurkolók és szponzorok

Tudjuk, hogy jó csapatot és egy jól menő klubot szeretnél, de hűséges és ragaszkodó szurkolók nélkül a klubodnak nincs jövője! A szurkolók száma határozza meg a klub gazdasági helyzetét, növeli az otthoni meccsek bevételét, hatással van a szponzoroktól befolyó pénz mértékére, és a szurkolók tagsági díjat is fizetnek a klubnak.

Két dologra kell figyelmet fordítani a szurkolókkal kapcsolatban. Az első a megfelelő légkör. Ez növekszik, ahogy a csapatod elkezdi nyerni a meccseket (főleg a fontosabbakat) és sok gólt szerez. Egy 3-0-s otthoni vereség azonban egyáltalán nem népszerű dolog! A szurkolók ingatagok. Egyik héten még hős vagy, a következő héten már elégedetlenek Veled!A másik dolog, amire érdemes figyelni, a szurkolói klub nagysága. Ők a "kemény mag". Nem hagyják el a klubot néhány apró probléma miatt. De még a szurkolótábor nagysága is változik, a csapatot ért szerencsés vagy szerencsétlen eseményektől függően, persze lassabban, mint az ideiglenes népszerűség. A klubért élni-halni képes szurkolótábor hosszú évek során alakul ki. A legmagasabb osztályban több szezont eltöltő kluboknak van a legnagyobb szurkolótábora.

A bevételed fontos részét képezik a szponzori pénzek. A szponzorok szívesebben csatlakoznak olyan klubhoz, amelynek már "jól csengő" neve van. Ezért minél sikeresebb a csapatod és minél nagyobb a szurkolótáborod, annál több szponzori bevételed lesz. A szóvivők alkalmazása javítja a klubról kialakult képet.

A szezonok kezdete előtt a szurkolók "elfelejtik", hogyan szerepelt csapatod az előző évben, a régi eredmények nincsenek hatással érzéseikre. A szurkolóknak mindig az elkövetkező szezonra vannak magas elvárásaik.

A szurkolói klub nagyságának alakulását a "Pénzügyek" menüpontnál kísérheted figyelemmel.


Pénzügyek

Klubod működtetéshez pénzre van szükséged. A péntekről szombatra átívelő éjszaka fizetsz ki minden kiadást és ekkor gyűjtöd be a bevételeket. A "Pénzügyek" oldal mutatja a bankszámládon lévő összeget, és a múlt heti változásokat. A héten keletkező összes kiadásod és bevételed összegyűlik, majd szombaton történik a jóváírás. Például, ha veszel egy játékost 2 000 eFt áron, akkor a játékos azonnal rendelkezésre áll, az "ideiglenes költségek" 2 000 eFt összeggel megnövekedik, de a pénz egyelőre a számládon marad. Ez a meccsek bevételeire is érvényes, amelyek a bejegyzéstől számított egy hét múlva kerülnek jóváírásra (a kupameccsek esetén ez az idő az eltolódás miatt fél hét).

Nincs akadálya annak, hogy akkor is pénzt költs, ha a számlád egyenlege mínuszban van. A bankban 100 000 eFt értékű hitelkereted van, de ha ezt igénybe veszed, nagyon komoly kamatokat kell fizetned. Ha 100 000 eFt alá kerülsz, kapsz egy figyelmeztetést. Ha két hét alatt nem sikerül feltornáznod az egyenleged a 100 000 eFt-os limit fölé, búcsút inthetsz a csapatodnak. Azonban még jóval a negatív limit elérése előtt a hitelkamat - főleg az első néhány szezonban - kezelhetetlen nagyságúra nő, úgyhogy óvakodj az ilyen adósság felhalmozásától! Arra is számíts, hogy 100 000 eFt alatt a közgazdászok hoznak kamatbevételt, ők nem mentenek meg a csődtől.

Ráadásul ha az egyenleged 40 000 eFt alá kerül, akkor nincs lehetőséged játékost venni. Amikor licitálsz egy játékosra, a program figyelembe veszi az összes addigi licitedet, valamint a piacra tett játékosaidra beérkezett vételi ajánlatokat.

Összegezve: kétszer is gondold meg, mielőtt túl nagy adósságba vered magad!

Nézzük, milyen tételek szerepelnek a pénzügyeknél:

 • Szponzori bevételek - Tarts fenn jó viszony a szponzoraiddal, ez nagyobb bevételt jelent neked.
 • Bevételek a jegyeladásból - Hazai meccset játszottál a legutóbbi fordulóban, netán szerdán is? A mérkőzések nézőszámának kalkulációjáról a következő részben olvashatsz: Stadion.
 • Pénzügyi bevételek - Csak azoknál jelentkezik, aki közgazdászokat alkalmaz. (A leginkább azok profitálnak az ilyen szakemberek alkalmazásából, akiknek sok a pénzük, illetve akik tetemes adóssággal rendelkeznek). Az elérhető maximális kamat: 10 000 eFt. A közgazdászok csőd esetén már nem segítenek).
 • Ideiglenes bevételek - Egyes események extra bevételekhez juttatják a csapatot: mindenekelőtt a játékos-eladások, de a hét folyamán a szurkolói klubba belépő új tagok tagsági díjai is (fejenként 6.0 eFt).
 • Csapattal kapcsolatos kiadások - Minden héten minden játékosodnak egy bizonyos összeget fizetsz, amely magában foglalja az utazási költségek térítését, a sportfelszerelés költségét és a játékosok fizetését is. Ennek összege 50 eFt továbbá egy bizonyos érték, amelyet a játékos képességei és kora határoz meg. A külföldön futballozó játékosok (az idegenlégiósok) fizetése 20%-kal többe kerül a tulajdonosuknak. A szezon utolsó hetében nem kell kifizetni a játékosok fizetését.
 • További szakemberek - A szakemberek bére minden héten fejenként 300 eFt.
 • Stadion fenntartási költségei - A stadion működtetésének és karbantartásának költségei, erről a következő fejezetben olvashatsz. Ezt az összeget minden héten ki kell fizetned, függetlenül attól, hogy a csapat hazai pályán vagy idegenben játszott.
 • Az ificsapat támogatása - semennyi, kicsi, közepes vagy nagy.
 • Kamatok - csak hitel felvétele esetén.
 • Ideiglenes költségek - a játékosvásárlás mellett pénzbe kerül az edzőváltás, a szakemberek elbocsátása, az ifijátékosok felhozatala stb. Ezen a helyen látható a héten felhalmozódott egyszeri kiadások összege.

Ha jól szerepelt a csapat, a szezon végén a klub a szponzoroktól bónusztámogatást kap. A támogatás függ attól, hogy hányadik helyen végzel (a támogatás az elsőtől a negyedik helyig jár), és hogy melyik osztályban szerepelsz:

Osztály-szint 1 2 3 4
NB I 750.000 € 495.000 € 375.000 € 188.000 €
II. osztály 550.000 € 360.000 € 270.000 € 135.000 €
III. osztály 375.000 € 240.000 € 180.000 € 90.000 €
IV. osztály 240.000 € 150.000 € 120.000 € 60.000 €
V. osztály 150.000 € 90.000 € 75.000 € 38.000 €
VI. osztály 90.000 € 60.000 € 45.000 € 23.000 €
További osztályok 60.000 € 45.000 € 30.000 € 15.000 €


A gólkirályi cím elnyeréséért a klubnak 2 000 eFt bónuszpénz jár. Ha a szezonban holtverseny alakul ki a góllövőlista élén, akkor mindkét csapat játékosa megkapja a díjat, de ha mindkét játékos a te csapatodban játszik, csak egy díjat nyersz. A pénz kifizetésére a szezon utolsó mérkőzése után kerül sor.

A költségvetés és a klub pénzügyi helyzetével kapcsolatos adatok - igen, eltaláltad!- a "Pénzügyek" menüpontnál érhetők el.


Feljutási bónusz:

A magasabb osztályba való feljutást kiharcoló csapatok feljutási bónuszt kapnak. A 6. szinttől felfelé az osztályozó nélkül feljutó csapatok nagyobb bónuszpénzt kapnak, mint azok, akik csak osztályozó meccsen tudták kivívni a feljutást. Ha a csapatod veszít az osztályozó mérkőzésen, nem kap bónuszt. A 7. szinttől lefelé a csoportgyőztesek és a páratlan sorszámú osztályok második helyezett csapatai automatikusan feljutnak. A páros sorszámú osztályok második helyezettjei nem jutnak fel, ugyanabban a csoportban maradnak. Azokban a csoportokban, ahonnan ketten jutnak fel, a bajnokcsapat persze nagyobb összegű díjat kap, mint az ezüstérmes. Ha csak egy csapat juthat fel, az a magasabb bónuszt kapja, a második helyezett pedig nem kap semmit. Minden feljutó csapat kap egy 10%-os szurkolói bónuszt is, viszont az alacsonyabb osztályba kieső csapatok elvesztik szurkolóik 10%-át.

Szint Egyenes feljutás Osztályozós feljutás
Legfelső szint 525.000 € -----
2. szint 380.000 € 120.000 €
3. szint 260.000 € 80.000 €
4. szint 170.000 € 50.000 €
5. szint 100.000 € 30.000 €
6. szint 60.000 € 20.000 €
7. szint 40.000 € 10.000 €

Íme egy példa a bónuszrendszer alkalmazására:

Az A csapat megnyerte a 4. osztályú bajnokságot, és osztályozó nélkül feljutott a 3. osztályba. A csapat a következő díjakat kapja: 48 000 eFt-ot a 4. osztályú bajnokság megnyeréséért és 34 000 eFt bónuszpénzt az osztályozó nélküli feljutásért. Összesen: 82 000 eFt.


Stadion

Klubod egy kis stadionnal kezdi a játékot, amit fokozatosan nagyobbra bővíthetsz. A különböző igényű szurkolóknak négyféle, egymástól költségeiben és bevételeiben is különböző típusú helyet építhetsz.

Építési költség Heti fenntartási költség Bevétel
Állóhely 45 € 0.50 € 6.50 €
Ülőhely 75 € 0.70 € 9.50 €
Fedett ülőhely 90 € 1.00 € 13.00 €
VIP-páholy 300 € 2.50 € 32.50 €

Egy szurkolói hely lebontásának költsége típustól függetlenül 1.2 eFt. . Minden építkezésnek 2 000 eFt alapköltsége van, erre jön a bővítés költsége, függetlenül a bővítés (vagy bontás) volumenétől.

A meccsek utáni jelentésben láthatod, hogy mennyit sikerült eladnod a különböző típusú jegyekből. A meccs bevétele a két klub között különbözőképpen oszlik el, attól függően, hogy milyen típusú meccset játszottak.

Bajnoki mérkőzések

Minden bevétel a hazai csapaté.

Kupameccsek

A hazai csapat a bevétel 2/3-át, az idegenben játszó annak 1/3-át kapja.

Barátságos és osztályozó mérkőzések

A csapatok egyenlően részesülnek a bevételből.

Érdemes mindenfajta tribünből építeni valamennyit. Vannak akik csak akkor járnak meccsre, ha kényelmes székben ülhetnek, vannak, akik a VIP-páholyban kötik meg üzleteiket, mások az állóhelyek hangulatát kedvelik és akadnak olyanok, akik egyszerűen csak nem tudják megfizetni a drágább ülőhelyeket. A rossz idő kevésbé befolyásolja a fedett ülőhelyek és a VIP-páholyok látogatottságát, mint a többi lelátó-típust. A legtöbben az állóhelyekre váltanak jegyet, ezért azokból érdemes a legtöbbet építeni.

A stadionépítés nem megy egyik-napról a másikra, általában 7-9 nap bővíteni kívánt lelátók függvényében.

A stadionod bővítését a "Stadion" menüpontnál intézheted a "Klub" menüben. Szintén itt lehet megváltoztatni a stadion nevét. Ennek is költsége van: 800 eFt (jó néhány táblát és egyéb dolgot ki kell cserélni ugyebár).


A régiók és az időjárás

Minden Hattrick klub egy speciális régióhoz tartozik.

Svédországban például minden régió megegyezik az ottani tartományokkal, ezekhez jön a Stockholm és a Gothenburg régió; a magyarországi régiókat a nagyobb városokról nevezték el. Olyan régiót választhatsz, amelyhez tartozni szeretnél. Ez lehet az, ahol a való életben is élsz, de lehet más oka is a választásodnak.

Ne gondold azt, hogy van olyan régió, amely jobb a többinél - minden régió ugyanolyan jó, és ez a jövőben is így marad. Válaszd azt, amelyik tetszik.

Akkor hát mi a különbség a régiók között? A legfontosabb az időjárás. Minden meccs, amit egy adott régióban tartanak, ugyanolyan időjárási viszonyok között zajlik. Minden régiónak megvan a saját időjárása, ami minden nap változik. A "Régió" menüpontnál minden nap megnézheted az aznapra és a következő napra várható időjárás-jelentést. Persze, az előrejelzés nem mindig teljesen pontos, de elég gyakran helytálló. Az időjárás nem véletlenszerűen alakul, nagyban függ attól, hogy előző nap milyen idő volt. Ha mondjuk ma esik, akkor a többi lehetőséggel összehasonlítva nagyobb esély van arra, hogy holnap is esni fog.

Az esőnek, napsütésnek vagy bármilyen más időjárásnak teljesen egyforma az esélye, függetlenül attól, hogy melyik régiót választod. Hosszútávon nincs olyan régió, ahol jobb időjárás volna a többinél. Egyetlen régió sem jobb a többinél.

A Hattrickben az időjárás néhány dologra hatást gyakorol. Az első a nézőszám - rossz időben kevesebb ember szeret meccsre járni. Ezen kívül a a játékosok speciális képességeire is hatást gyakorol, erről bővebben a következő fejezetben olvashatsz.

A régióknak élményszerepe is van, meg tudod nézni hányan választották ugyanazt a régiót, hányan vannak éppen bejelentkezve stb. A legjobbnak lenni a régiódban nagy kihívás, mint ahogy az is, hogy egy régió hány játékost ad a nemzeti válogatottba. A reginális fórumokban pedig akár helyi vonatkozású témákról is cseveghetsz.

Ha egy csapat régiót változtat (esetleg a tulaj más régióba költözik?), az 2 000 eFt összegbe kerül, és a törzsszurkolók 3 %-a elhagyja a csapatot. Erre csak a szezonok közötti időszakban van lehetőség.

A hosszúsági és szélességi fokok esetenként kerekítési hibák áldozatául esnek. Ezenfelül meglehetősen esetlegesen választjuk ki őket az adott régióból. Amennyiben egy olyan régióra bukkannál, amely kissé elveszett a térképen, kérjük fordulj a Játékmesterekhez.


A mérkőzés

A Hattrick-ben az egyik legnehezebb feladat - megtalálni a legjobb csapatösszeállítást. Minden játékosnak nyolc különböző tulajdonsága van. Ezeknek különböző posztokon veheted hasznát a csapaton belül (erről bővebben a "Játékosok" c. részben olvashatsz). Először is meg kell érteni, hogyan zajlik egy meccs a Hattrick-ben.

Mindkét félidőben bizonyos számú támadást vezetnek a csapatok. Az erősebb középpályás sorral játszó csapat valószínűleg több támadást tud vezetni. A II. félidőben az erőnlét is fontosabb szerephez jut: lehet, hogy az a csapat, amelyiknek jobb volt a középpályája, de gyengébb az erőnléte, jobb lesz az I. félidőben, míg a másik csapat, amelynél jobb volt az állóképesség, a II. félidőben kerekedik felül.

A támadások három csapatrészben - a jobbszélen, a balszélen és a centerposzton - zajlanak, de ide tartoznak a pontrúgások - a szabadrúgás és a tizenegyes - is. Ezen kívül a csapatod "speciális eseményből" is gólt szerezhet (erről bővebben a játékosok képességeiről szóló részben olvashatsz).

Ahhoz, hogy pontrúgásból gólt szerezzen a csapatod, a szabadrúgást, illetve tizenegyest elvégző játékosodnak túl kell járnia az ellenfél kapusának eszén.

A hazai csapatot a nézők is támogatják. Ha otthon játszik a csapatod, valószínűleg nagyobb százalékban fogja birtokolni a labdát. És persze a bírók is gyakrabban ítélnek büntetőt a hazai csapat javára...

A "derbimeccsek" esetében - amikor mindkét csapat ugyanabból a régióból való - mindkét csapat élvezi a hazai pálya előnyét. Ha egyik csapat sem játszik hazai régióban, egyikük sem lesz olyan lelkes, mintha otthon lépne pályára.

Az edződ személyisége is fontos szerephez jut. A támadó szellemű edzővel rendelkező csapatoknak általában jobbak a támadásaik, mint az olyan gárdáknak, amelyeket védekező felfogású edző vezet (és fordítva). A semleges edző viszont igaz csak kis mértékben, de mindkét értéket megnöveli.

A csapatszellem és az önbizalom is hatással van a teljesítményre. Az ilyen tényezők szimulálásáról a Hattrick-ben a "Pszichológia" c. részben olvashatsz.

Különleges Események

Túl azon a gólokon, amelyek a "csapatjátéknak" köszönhetőek (mivel a csapat támadása felülmúlja az ellenfél védelmét a fentiek szerint), úgynevezett "különleges események" is történhetnek. Ezek egyrészt egy bizonyos játékos teljesítményét befolyásolhatják a játék hátralevő részére, vagy teremthetnek gólt/gólszerzési lehetőséget. Ezek a lehetséges Különleges Események:

Időjárási különleges események

Egyes különleges képességek némely időjáráshoz eltérően viszonyulnak. Amennyiben egy "időjárás esemény" következik be, egy bizonyos játékost érint a mérkézés hátralevő részére (és ez a teljesítményén is megfelelően tükröződik).

A Technikás játékosok Gólszerzés és Játékszervezés képessége csökken esőben és nő ugyanezen képessége a napon.

Az Erőteljes játékosok Gólszerzés, Védekezés és Játékszervezés képessége nő esőben, és csökken a Gólszerzés képességük napsütésben, és hamarabb elfáradnak a napon.

A Gyors játékosok Gólszerzés és Védekezés képessége csökken az esőben, és szintén csökken a Védekezés képességük napsütésben.

Gólt eredményező különleges események

A Kiszámíthatatlan játékosok az átadás képességüket használva váratlan hosszú átadásokat adhatnak, gólszerzés képességüket használva lekapcsolhatnak egy átadást, vagy általánosan kiszámíthatatlanságukkal gólhelyzetbe kerülhetnek. Ha egy védőnek vagy belső középpályásnak kellően alacsony a védekezés képessége, egy rossz átadással az ellenfelet is helyzetbe hozhatja.

A Gyors szélsők és csatárok egy gyors elfutással helyzetet alakíthatnak ki. Az ellenfél ezt kivédekezheti egy olyan védekező játékos (védő vagy belső középpályás) segítségével, aki szintén Gyors, vagy elegendő Védekezés képességgel bír ahhoz, hogy tartsa a lépést a megiramodó játékossal.

A Technikás játékosok (szélsők vagy csatárok) helyzetbe kerülhetnek, ha a szembenálló védekező játékos (középpályás vagy védő) "Jól fejelő" különleges képességgel rendelkezik.

A Szélsők a szélsőjáték képességükkel helyzetet teremthetnek, amelyet egy másik játékosnak (szélsőnek vagy csatárnak) kell befejezni. Ha az a másik játékos jól fejelő képességű, vagy elegendő gólszerzés képességgel bír, nagy valószínűséggel be fog találni.

Bármely játékos elegendő pontrúgás és gólszerzés képesség birtokában betalálhat távoli lövésből.

Szöglet: Ahhoz, hogy szögletből gólt érj el, a pontrúgásokért felelős játékosodnak elég jó pontrúgás képességgel kell rendelkeznie, és a szögletet fogadó játékosnak elég jó gólszerzőnek kell lennie. Minél több jól fejelő játékosod van, és minél kevesebb jól fejelő játékos van az ellenfélnél, annál jobb gólszerzési esélyeid vannak. Ha egyáltalán nincs jól fejelő játékosod, nagyon gyengén fogsz szöglet ellen védekezni, és az ilyen lehetőségeket kihasználni.

Tapasztalat: A tapasztalt csatárok és szélsők betalálhatnak a tapasztalatukra támaszkodva. A tapasztalatlan védők és belső középpályások az ellenfeleiket hozhatják helyzetbe.

Fáradtság: A fáradt védők hibázhatnak. Amennyiben az ellenfél támadója még nem fáradt, helyzetbe kerülhet.


Taktikák

Áttekintés

Ha valamelyik csapat nem az alap taktikát használja, a mérkőzés kezdetén rövid utalást fogsz látni, ezzel kezdődik a közvetítés.

Az általános utasítás oldalt használhatod a taktika kiválasztásához. Jegyezd meg, hogy nem állíthatsz be általános (default) taktikát, ha nem állítasz be valamely meccsre külön taktikát, az "alap" taktikát fogod használni.

Játéktördelés

A játék tördelésének taktikája azt jelenti, hogy játékosaid igyekeznek nyomás alá helyezni az ellenfelet, széttördelve összjátékukat, hogy ezzel megakadályozzák támadásaik felépítését, befejezését. Ennek eredményeképpen kevesebb lehetőség adódik majd a mérkőzésen gólszerzésre. A csökkenés mértéke nyilvánvalóan csapatod támadásai számát is csökkentheti.

A taktika hátránya, hogy a játékosaid hamarabb fáradnak, erőnlétük gyorsabban csökken az alap taktikájú meccseken megszokottnál.

Két dologtól függ, hogy mennyire jól tudod csökkenteni a támadások számát: Az összes mezőnyjátékosod védekező képességének összege számít (ideértve a csatáraidat is!). "Erőteljes" játékosaid védekező képessége duplán számít!

A játékosok erőnléte is beleszámít a csapat "játéktördelő képességébe", vagyis az elfáradt játékosaid nem képesek ugyanolyan hatékony nyomást gyakorolni az ellenfélre. Mint mindig, a remek, vagy jobb erőnlétű játékosok nem veszítenek képességeikből a játék ideje alatt (magyarul nem fáradnak el). A csapat játéktördelő képességének kiszámításában a szokásos módon számít a játékosok tapasztalata. Egy ugyanolyan jó védekező képességű, de jobb tapasztalatú játékos többet ad a csapat játéktördeléséhez.

Ha sikerül valamelyik csapatnak egy potenciális támadási lehetőséget játéktördeléssel meghiúsítani, utalást találsz erről a meccs közvetítésében. Sosem tudod meg azonban, hogy melyik csapat esett el ezzel a támadás lehetőségétől.

Lehetséges, hogy mindkét csapat játéktördelésre játszon. A támadásszám csökkentésének esélye így összeadódik és általában ezzel duplázódik az elvesztett lehetőségek száma.

Ellentámadások

Mikor ellenfeled elhibázza egy támadását, kapsz egy lehetőséget, hogy ellentámadást indíts. Egyszerre csak az egyik csapat profitálhat ebből a taktikából, nevezetesen az, aki nem dominál a középpályán. Ha dominálsz a középpályán, akkor te csak a taktika hátrányait szenveded el (lásd alább).

Ugyanakkor rendkívül jól használható a taktika, ha erős védelmed van, és jó támadásod, de a középpályán gyengén teljesítesz, különösen ha az ellenfeled pont ellentétes helyzetben van (ha rossz támadással és erős középpályával bír, hiszen az elrontott támadásaiból számos esélyed lesz ellentámadást indítani).

Hátránya a taktikának, hogy 7%-ot veszítesz középpályád erejéből (nem a labdabirtoklásból!).

Az ellentámadási képességed (feltételezve persze, hogy nem dominálsz a középpályán) a védőid védekező képessége és átadás képessége összegétől függ. Szigorúan csak a védőké! Vagyis ha 5-4-1-el állsz fel, az öt védőd védekezés és átadás képességének összege számít.

Az átadás képesség duplán számít az ellentámadásod hatékonyságának számításakor!

Ahogy máshol is megszokhattad, az "ellentámadás képesség" kiszámításánál is számít a tapasztalatok adta bónusz.

Ha ellentámadáshoz jutottál, olvashatsz róla a közvetítésben, akár kihagyott lehetőségként, akár gólként.

Érdemes megjegyezni, hogy minden csapat juthat ellentámadási eseményhez, még akkor is, ha nem választja ezt a taktikát. Ezenfelül, ezek a "taktikafüggetlen" ellentámadások nem igénylik, hogy a csapat gyengébb középpályával rendelkezzen. Mindazonáltal, az ilyen események egy nem ellentámadásokra alapozó csapatnál meglehetősen ritkák.

Középen támadás

Amikor a középen támadás taktikáját választod, a csapatod igyekszik majd középső támadásainak számát növelni, szélső támadásainak a terhére. Vagyis szélső támadásaidból csoportosítasz középre. Az "átváltás aránya" 1:1, azaz nem nyersz újabb támadásokat, de nem is veszítesz el az alap taktikához képest.

A taktika hátránya, hogy szélső védelmed valamelyest gyengül.

Támadást szélről középre áthelyező képességed (használjuk az angol rövidítést, AIM) az összes játékosod átadás képességének összege (nem számolva a kapusoddal). Természetesen itt is számít a tapasztalat, mint mindig.

Kivételesen magas AIM képességgel 40 %-kal több támadáshoz jutsz középen (a "kivételesen magas" természetesen relatív érték, hiszen más minősül kivételesen magasnak a legjobb csapatok, és más a negyedosztályúak meccsén - hasonlóan relatív a többi taktikához tartozó képesség is), de minimálisan 20 %-kal több középső támadás garantált. Az AIM képesség erejétől függően a kettő közötti százalékkal nő a középső támadásaid száma.

A középen támadás taktika során nyert középső támadásokról nem lesz külön híradás a közvetítésben, mint az ellentámadásoknál vagy az "elvesztett lehetőségeknél" olvashattad fentebb. Csakis a közvetítés bevezetésében találsz információt arról, hogy ezt a taktikát válaszották a pályára lépők, viszont a hatás folyamatosan érvényesül.

Széleken támadás

Működése mindenben megegyezik a Támadás középen taktikával, csak épp azzal ellentétes, azaz a szélső támadások számának javára áldozol a középsőből.

Hátránya, hogy középső védelmed gyengül.

Kreatív játék

A Kreatív játék alkalmazásakor a mérkőzéseken mind a pozitív, mind a negatív események esélye nő, mindkét csapatnál. Sőt, ha mindkét csapat ezt a taktikát választja, az esély nagyobb mértékben növekszik.

A kreatív játék hátulütője az, hogy a csapat kevésbé figyel oda a védekezésre.

A kreatív játék valószínűleg a különleges események szempontjából optimális összeállítású (azaz sok specialitással rendelkező játékosból álló) csapatok számára lesz kedvező taktika.


Egyéni utasítások és áthelyezés

A meccs utasításainak beállításánál a játékosok neve alatti legördülő listában lehetőség van a játékosok egyénenkénti taktikájának meghatározására. Az "alapon" kívül kétféle típusú beállítás közül választhatsz. (Fontos, hogy érzékeld a típusok közötti különbséget!)

 • Egyéni utasítások - a játékos az eredeti pozíciójában marad, de nagyobb figyelmet fordít egy másik csapatrész támogatására. Például egy középső középpályás "védekező" utasítást. Ettől o még középső középpályás marad, részt vesz a játék szervezésében, de jobban fog figyelni a védekezésre, mint általában, és ezzel együtt természetesen kevesebb energiát fordít majd a támadásra.
 • Áthelyezés - a játékos az eredeti posztjától teljesen eltérő helyre kerül. Példa: az "1. belső középpályást" áthelyezzük, hogy "Extra középhátvédet" játsszon. Ezzel a játékos teljesen felveszi a középhátvéd szerepét, mintha egy hagyományos középhátvéd lenne. Ez a lépés azt jelenti, hogy a normál 4-4-2 felállásról áttértél 5-3-2-re! Megfigyelheted, hogy azért a játékosra még "1. belső középpályásként" hivatkozunk (hogy könnyen azonosítható legyen), de már középhátvéd poszton játszik.

Csak és kizárólag az áthelyezésekkel változtathatod meg a formációt a normális 4-4-2-ről valami másra. Az a csapat, amelynek minden tagja "védekező" utasítást kapott, továbbra is 4-4-2-es felállásúnak tekintendő, jóllehet ez egy szélsőségesen védekező felfogású játékot képviselő felállás.

4-féle egyéni utasítás létezik (ezeket nem szükséges memorizálnod, az utasítások listájából úgyis látszik, hogy melyik poszton melyik utasítás kiadása lehetséges):

 • Támadó (nem adható ki csatároknak, ez ugyanis az alapbeállításuk).
 • Védekező (középhátvédeknek nem adható ki).
 • Szélre húzódó (középhátvédek, belső középpályások és csatárok kaphatják, ezáltal a szélső megfelelőjükhöz hasonló szerepet próbálnak felvenni).
 • Középre vont (csak szélsőknek és szélsőhátvédeknek adható ki; a belső középpályásokat/középhátvédeket segítik).

3-féle áthelyezés lehetséges:

 • Extra csatár
 • Extra középpályás
 • Extra középhátvéd

Ezek szerint nem helyezhetsz át játékost szélsőhátvédnek vagy szélsőnek. Pl. két jobbszélsővel játszani logikátlan lenne. Másrészt viszont a "2. belső középpályás" kaphat "Szélre vont" egyéni utasítást, jobban segítve az ottani támadásokat.

Amikor áthelyezel egy játékost, akkor az új pozíciónak megfelelő csapattagként fog viselkedni, bár így nem fog optimális teljesítményt nyújtani (pl. egy "Extra középső középpályás" egy kevéssel gyengébben fog szerepelni, mint egy rendes belső középpályás). Ez abból adódik, hogy bizonyos helyeken túl sok játékos lesz, akik zavarhatják egymást a játékban.

A taktikai túlzásokat akadályozó tényezők

A valós életben egy csapat sem állna föl 1-0-9-es formációban, egyszerűen azért, mert ez nem lenne kifizetődő. Éppen ezért ilyesmi a Hattrick-ben sem válik be. Kétféle "taktikai túlzásokat akadályozó tényező" létezik, melyek meggátolhatják az edzőket a túlságosan extrém kísérletezésektől:

 • "Zavarodottság" - Ha a csapatod 4-4-2-től eltérő formációban lép pályára, a játékosok összezavarodhatnak, olyannyira, hogy a normális tudásuk alatt teljesítenek. Minél furcsább taktikát vetsz be, annál széleskörűbb lesz a zavar. (A kockázat a rutinnal és a tapasztalattal csökkenthető; lásd lejjebb). A zavarmentesség garanciájának előnyével bíró 4-4-2 mellett 6 különböző lehetőség adott, melyeknél a zavarodottság esélye jóval kisebb, mint az extrémebb változatoknál:
  • 4-3-3 (pl. az egyik középpályásodat vagy szélsődet csatárrá avanzsálod)
  • 5-3-2 (pl. az egyik középpályásodat vagy szélsődet középhátvédnek vonod hátra)
  • 3-5-2 (pl. az egyik védődet belső középpályásként pozícionáltad)
  • 4-5-1 (pl. az egyik csatárodat belső középpályásként szerepelteted)
  • 3-4-3 (pl. az egyik védődet csatárként veted be)
  • 5-4-1 (pl. az egyik csatárodból is védő lesz)
A két utolsót (a 3-4-3-at és az 5-4-1-et) a többinél valamivel nehezebb sikeresen alkalmazni, de mind a 6 felállás standard alternatívának számít.
Ha bekövetezik a zavar, akkor erről a meccsről szóló beszámolóból értesülhetsz.
 • Az edzések hatásának elmaradása - Túlzottan extrém felállás esetén (ha pl. 7 védővel állt fel a csapat) fennáll a veszély, hogy a zavar olyannyira teljeskörűvé válik, hogy az egész heti edzés jótékony hatása elmarad. Észreveheted, hogy ennek a kockázata akkor áll fenn, ha az alapbeállításhoz képest legalább 2 játékossal többet állítasz valamelyik csapatrészedbe, pl. 6 védővel vagy 4 csatárral állsz ki a meccsre. Minél nagyobb a tömörülés, annál nagyobb a kockázat is. (Játéktechnikai szempontból ennek az az oka, hogy ne legyenek olyan edzéstervű csapatok, amelyek pl. a támadásaik felturbózásáért 0-0-10-es formációban tréningeznek.)

Egyébként nem kötelező kísérletezni a különböző formációkkal. Ott a 4-4-2, amit "normál" szinten tud minden játékos, így alapvető taktikának minősíthető. Ha viszont áthelyezel valakit, akkor képességei egy kicsivel mindig a normális tudása alatt lesznek; ez az új pozícióból adódik, és nem kivédhető. Persze sok játékos hiszi azt, hogy egy szokatlan taktika megéri az árát, talán a csapatának sajátos képességei miatt, vagy talán azért, mert úgy gondolja, hogy így túljárhat ellenfelei eszén.


Tapasztalat és rutin

A "tapasztalat" koncepciója azt hivatott leképezni, hogy egy 28 éves, bizonyos képességekkel rendelkező játékos olyan tudással bír, melyek nem a képességeivel kapcsolatosak, de ugyanakkor a pályán befolyásolják a játékát.

Itt is különbséget teszünk két koncepció között.

 • Tapasztalat - egyéni tulajdonság minden játékos számára.
 • A csapat rutinja valamilyen formáció végrehajtásában. Ez a csapat egészére vonatkozó tulajdonság.

Ezek a tulajdonságok a meccseken három különböző környezetben jelenhetnek meg:

 • Zavarodottság - Ha a normál 4-4-2 felállástól eltérően játszol, és ami még fontosabb, eltérsz a 6 alapvető formációtól (4-3-3, 5-3-2, 3-5-2, 4-5-1, 3-4-3, 5-4-1), egyre növekvő eséllyel bekövetkezhet csapatodban a zavarodottság. Az alábbiak döntik el, hogy összezavarodik-e a csapatod:
  • Ha a csapat hozzászokott (lásd alább) az adott taktikákhoz, a kockázat csökken. Itt számít az, hogy mennyi a csapatod rutinja a különböző formációk alkalmazásában.
  • Ha nagy a játékosok által összegyűjtött tapasztalat (bónusz jár a csapatkapitányra, lásd lent), a kockázat csökken.
  • Minél jobban eltér a taktika a 4-4-2-től, annál nagyobb a veszély. A 4-4-2 teljesen biztonságos.
  • A zavarodottság bekövetkeztére a meccs előtt egy "próbamérés" történik, majd később, a mérkőzés közben is történnek próbák. Ha a szünetben zavarodottak a játékosok, az edző egy soron kívüli taktikai eligazítással némileg javíthat a helyzeten.
 • Büntetőrúgások - Semmi sem idegölőbb egy büntetőrúgásokkal végződő kupameccsnél vagy osztályozónál. Minden (a normális játékidő letelte után elvégzendő) tizenegyesnél próbára tétetik a rúgó tapasztalata. Ezért ne küldd előre az első tizenegyesrúgónak a remegő lábú, 17 éves, éppen most debütáló játékosodat! A büntetőrúgó képességet a következő tulajdonságok befolyásolják: gólszerzés, pontrúgás, technikás specialitás illetve a kapusnál a védés.
 • Kiélezett helyzetek - A nagyon fontos meccsek, amelyek végig kiegyenlítettek, ugyanakkor nem mentesek a drámai fordulatoktól, megmutatják, hogy a nem túl sok tapasztalattal rendelkező ifjú játékosaid miatt hogyan szalasztja el a csapatod a győzelmet. A tapasztalat nagyobb fokú hiánya esetén az ilyen szituációknak még ennél rosszabb eredménye is lehet. Ennek a hatásnak csak az összesítésben kevesebb tapasztalattal pályára lépő gárda látja kárát.

Nos, eddig csak a tapasztalatról és a csapat adott taktikák alkalmazásában meglévő rutinjáról esett szó. De hogyan szerezhetik meg a játékosok a rutint és a tapasztalatot?

Tapasztalat

A játékosok bajnoki/kupa/válogatott/Hattrick Masters, osztályozó és barátságos mérkőzések lejátszásával szereznek tapasztalatot (a hazai barátságos mérkőzések a nemzetközi meccsen megszerezhető tapasztalatnak csak a felét adják).

 • Minden bajnoki meccsen, osztálytól függetlenül, némileg véletlenszerű mennyiségű tapasztalatot szereznek a játékosok, ezért előfordulhat, hogy különböző játékmennyiség szükséges a szintlépéshez.
 • A kupameccseken szerezhető tapasztalat a bajnokik tapasztalatának nagyjából a duplája.

A csapat adott taktikában szerzett rutinja

Minden alkalommal, amikor a csapatod a 6 alapvető formáció egyikében áll fel (akár egyszerű edzőmeccsre is, itt ugyanis ezek egyenlő értékűek a hagyományos meccsekkel), a játékosaid rutint, jártasságot szereznek az adott taktikában. A csapat a 4-4-2-ben mindig maximális rutinnal rendelkezik. A 6 alaptaktikától eltérő felállásban nem szerezhető rutin, vagyis ha ilyen extrém próbálkozást választasz, akkor kénytelen vagy a játékosaid egyéni tapasztalatára hagyatkozni.

Ha nem játszol az adott felállásban, akkor idővel csökkenni fog az ebben szerzett rutin. Jó ötlet lehet, ha mindig van egy-két alternatívád, amelyek között váltogathatsz. Ha ennél több van, akkor ne csodálkozz, ha a játékosok összezavarodnak. Ezen kívül az is csökkentheti a rutint, ha eladsz egy játékost (a frissen felhozott ifi kivételével).

A csapatkapitány

Minden mérkőzésre megnevezheted a csapat kapitányát. A csapat rutinjának kiszámításakor, az egyéni tapasztalatok kerülnek összegzésre. Ehhez járul hozzá egy képlet alapján a csapatkapitány tapasztalata és vezetői képessége. A csapatkapitánynak mindösszesen ennyi a funkciója, bár ez egy elég fontos funkció, ami pl. megakadályozhatja, hogy összezavarodjon a csapatod a fura taktika választása miatt, vagy hogy a játékosok emocionálisan túlreagálják a kupameccsek vagy az osztályozók eredményét!

A csapatkapitány helyet kell kapjon a kezdő tizenegyben. Ha nem jelölsz ki csapatkapitányt, akkor a meccs előtt megteszik ezt a játékosok, sorshúzással.

Játékosok

Képességek

Minden játékosnak 8 alapképessége van, ezen kívül vannak más tényezők is, amelyek befolyásolják a teljesítményüket a különbözo szituációkban. Lássuk először ezeket a különféle képességeket:

Erőnlét

Ez dönti el, hogy meccs közben mennyire befolyásolja a játékos teljesítményét a fáradtság. Ez a legfontosabb a középpályásoknak, de a szélsőknek, a védekező csatároknak és a támadó védőknek is hasznos. Továbbá a többi játékos számára is hasznos lehet.

Játékszervezés

Minden sikeres csapatnak szüksége van jó irányítókra a középpályán, főként a belső posztokon. Ellenkező esetben a csapatnak nem lesz megfelelő labdabirtoklása, ami kevesebb gólszerzési lehetőséggel jár.

Szélsőjáték

Képesség gólhelyzet kialakítására a széleken való felfutás révén. Ez nyilvánvalóan a szélsőknek a leghasznosabb, habár a szélsőhátvédek szintén profitálnak belőle.

Gólszerzés

A foci célja az, hogy a labda a hálóba kerüljön. Ez a csatárok legfontosabb képessége. Csak a csatároknak fontos.

Védés

A kapusoknak többi képessége általában nagyon gyenge, de ebből a képességből sokra van szükségük.

Átadás

A góloknál mindenki a gólszerzők érdeméről beszél, pedig a gólpasszt adó játékos ugyanolyan fontos. A csatárok, a szélsők és a középpályások mindegyike profitálhat ebből a képességből.

Védekezés

Képesség az ellenfél támadásainak megállítására. Mindenféle védőjátékosnak feltétlenül ez a legfontosabb képessége. A középpályásoknak és szélsőknek is nagy hasznára válhat, ha rendelkeznek ilyen képességgel.

Pontrúgás

Egy játékos van kijelölve erre a feladatra. Ő végzi el az összes szabadrúgást, büntetőt, és ha tizenegyesekkel dől el a meccs, akkor ő rúgja az elsőt. Mindegyik esetben fontos ennek a képességnek a magas szintje.

Változás a képességekben

A 8 képesség lassan változik. A képességek speciális edzésekkel fejleszthetőek (az edzett játékosoknak pályára kell lépniük, hogy az edzésnek meglegyen a megfelelő hatása). A fiatal játékosok hatékonyabban fejlesztik a képességeiket az idősebbeknél. Ez a hatás nem annyira folyamatában, hanem az időnkénti szintlépésekben érhető tetten. Az idősebb játékosok a képességei romlani kezdenek egy bizonyos kor után. Ez a folyamat nem időközönként következik be, hanem inkább szintenként. Ahogy egy játékos egyre közelebb kerül a 30. évéhez, annak esélye, hogy veszít egy keveset a képességeiből, egyre növekszik. Ugyanakkor, minél fiatalabb a játékos, annál kisebb a csökkenés mértéke. Ezek a képességcsökkenések hétfőnként történhetnek meg (az erőnlét kivételével). A játékosok öregedésével nem mindegyik képességet ugyanolyan nehéz megőrizni - a gólszerzés képességét például nehezebb megtartani, mind a védését. A képességek növekedéséről bővebben az edzésről szóló fejezetben olvashatsz.

Nagyon nehéz az erőnlétet szinten tartani, ugyanis folyamatosan csökken ez a képesség.

Mit takarnak valójában a képességek?

Az alábbi táblázat segíthet a pályára lépő csapat összeállításában. De vedd figyelembe, hogy ez csak hozzávetőleges megközelítés. Az egymást követő képességbeli szintek alkalmasint nagyon kis teljesítménybeli különbséget jelentenek, néha viszont nagyon is nagyot.

A középpálya erősségétől függ, hogy a meccs alatt a csapatod hány támadást vezet és mennyi gólhelyzetet tud kialakítani. A többi csapatrésztől pedig az függ, hogy a támadások milyen valószínűséggel eredményeznek gólt.

Általános eset

Csapatrész Befolyásoló tényezők, legfontosabb legfelül
Középpálya Játékszervezés: Belső középpályások
Játékszervezés: Szélsők
Játékszervezés: „Támadó” egyéni utasítású középső védő
Játékszervezés: „Védekező” egyéni utasítású csatár
Bal oldali támadás Szélsőjáték: Balszélső
Gólszerzés: Csatárok
Átadás: Balszélső
Átadás: Bal oldali belső középpályás
Szélsőjáték: Bal oldali szélsőhátvéd
Bal oldali védekezés Védés: Kapus
Védekezés: Bal oldali szélsőhátvéd
Védekezés: Bal oldali középhátvéd
Védekezés: Balszélső
Védekezés: Bal oldali belső középpályás
Középső támadás Gólszerzés: Csatárok
Átadás: Csatárok
Átadás: Belső középpályások
Átadás: „Középre vont” egyéni utasítású szélső
Középső védekezés Védés: Kapus
Védekezés: Középhátvédek
Védekezés: Bal és jobb oldali szélsőhátvéd
Védekezés: Belső középpályások
Védekezés: Bal- és jobbszélső
Jobb oldali támadás Szélsőjáték: Jobbszélső
Gólszerzés: Csatárok
Átadás: Jobbszélső
Átadás: Jobb oldali belső középpályás
Szélsőjáték: Jobb oldali szélsőhátvéd
Jobb oldali védekezés Védés: Kapus
Védekezés: Jobb oldali szélsőhátvéd
Védekezés: Jobb oldali középhátvéd
Védekezés: Jobbszélső
Védekezés: Jobb oldali belső középpályás


Egyéni utasítások

Poszt Utasítás Hatás
Szélső védő Támadó Több Szélsőjáték, egy kevés Játékszervezés, kevesebb Védekezés
Védekező Több Védekezés, kevesebb Szélsőjáték
Középre vont Több Védekezés középen, kevesebb Védekezés szélen, kevesebb Szélsőjáték
Középső védő Támadó A középpálya támogatása, kevesebb Védekezés
Szélre húzódó Kevesebb Védekezés középen, több Védekezés szélen, a Szélsőjáték támogatása
Szélső Támadó Több Szélsőjáték, kevesebb Védekezés
Védekező Kevesebb Szélsőjáték, több Védekezés
Középre vont A középpálya nagyobb támogatása, kevesebb Szélsőjáték, kevesebb Védekezés
Belső középpályás Támadó Több Átadás, kevesebb Védekezés
Védekező Kevesebb Átadás, több Védekezés
Szélre húzódó A középpálya kisebb támogatása, több Szélsőjáték
Csatár Védekező A középpálya támogatása, kevesebb Gólszerzés
Szélre húzódó Kevesebb Gólszerzés középen. A Szélsőjátéknak nagyobb szerep jut, több Gólszerzés a szélső támadásokhoz

Játékosok különleges képességei

A játékosok egy része (talán a fele) speciális tudás birtokában van, amit különleges képességnek hívunk. Az öt legfontosabb különleges képesség: "technikás", "gyors", "jól fejelő", "erőteljes" és "kiszámíthatatlan".Minden specialitásnak, akármilyen jól hangzik is, van negatív oldala is. A technikás játékosok remek labdakezelésükkel hozzák zavarba az ellenfelet. Ezek a játékosok olykor akár többször is körbe cselezhetik a nagytestű, esetlen védőjátékosokat. Esős időben azonban a felázott talajon ezek a játékosok hátrányban lesznek azokkal szemben, akiknek ezen a talajon más speciális képességeik érvényesülnek.

Ezen különleges képességek hatásait a 10. fejezetben (Meccs) a "Különleges események" között részletezzük. Továbbá bizonyos taktikai beállításoknál is hasznosak lehetnek, mint ahogy a 11. fejezet (Taktikák) írja.

Létezik néhány ritka specialitás is. Hatásaik többé-kevésbé ismeretlenek, és rajtad áll, hogy kitapasztald azokat.

Sérülések

Nem számít, milyen jó egy játékos egyáltalán, ha sérült vagy formán kívül van.

Időnként a játékosok megsérülnek. Ha bekövetkezik egy sérülés, még ha nagyon kis sérülés is, néhány meccset biztosan ki kell hagynia a játékosnak, amíg újra pályára léphet. A sérülés kockázata a csapat edzésintenzitásával arányosan növekszik. (Lásd lejjebb.) Az idősebb játékosok felépülése hosszabb ideig tart. Ezen kívül ne feledd, hogy a sérülési idő kijelzése csupán hozzávetoleges - ha a sztárcsatárod 1 hétre sérül meg, attól még lehet, hogy 8-9 nap lesz, mire teljesen felépül.

Sárga és piros lapok

A játékosok kaphatnak sárga lapot, vagy ki is állíthatják őket a meccsek alatt. Két sárga egy meccsen a játékos kiállításához vezet. A kiállítás azzal is jár, hogy a játékos el lesz tiltva a következő tétmeccsről. Annak a játékosnak is ki kell hagynia egy tétmeccset, aki 3 sárgát összegyujt egy szezon alatt a tétmeccseken. A bajnoki, kupa- és osztályozó meccseken szerzett lapok egyaránt tétmeccses lapoknak számítanak. Ha egy játékos már kapott 2 sárgát egy szezonban a bajnoki meccsek alatt és a következő kupameccsen is kap egy sárgát, akkor el lesz tiltva a következo tétmeccsről, függetlenül attól, hogy az bajnoki, kupa- vagy osztályozó mérkőzés-e.

A játékosok listájában ellenőrizheted, hogy melyik játékosodnak éppen milyen lapjai vannak. Amikor a játékos letöltötte az eltiltását, a lapjai "törlődnek". Ha egy játékos összegyűjtötte a 3 sárga lapot, akkor egy piros lap jelzés látszik a neve mellett, jelezve az eltiltást.

A fokozottan agresszív játékosok (pl. "lobbanékonyak") gyakrabban kapnak lapot, mint a többiek. Különösen akkor, ha "sunyik", "balhésak" vagy nem eléggé tapasztaltak.

Az eltiltott játékos lapjai a tétmeccs befejeződése után "törlődnek". A játékosok lapjai a szezon végén is lenullázódnak. A játékosok nem kaphatnak eltiltást a barátságos meccseken összeszedett lapok miatt (és a barátságos meccseken nem törölhetők a korábbi lapjaik).

Forma

A játékosok lehetnek jó formában és formán kívül is, és ezzel nem sok mindent tudunk csinálni, eltekintve attól, hogy egy rossz formában lévőt lecserélünk egy jó formában lévőre. A rossz formában lévőket érdemes a barátságos meccseken játszatni, növelve az esélyét a forma javulásának. A játékosnak van egy "jelenlegi formára" utaló jelzése (ami azt mutatja, milyen formában van adott időben), és van egy, ami azt mutatja, hogy a formája milyen irányban fejlődik, ez az "általános forma".

Minden edzés alkalmával minden játékos jelenlegi formája (azaz a formája) változni fog, mégpedig a rejtett formája felé. Egyedül azok a játékosok jelentenek kivételt, akik pontosan a rejtett formának megfelelő szinten vannak. A jelenlegi forma nem változik, ha megegyezik a rejtett formával, ellenkező esetben viszont hétről-hétre annak irányába mozog, és minél távolabb van, annál nagyobb léptékben.

Miután az edzés során a jelenlegi forma aktualizálódott, minden játékosnál - egyenlő eséllyel - előfordulhat, hogy megváltozik a rejtett formája, és ez ellen nem lehet védekezni, véletlenszerűen történik. Tehát előfordulhat, hogy valakinek hétről-hétre megváltozik a rejtett formája, másoknak viszont hetekig állandó marad.

Habár amikor elérkezik az új rejtett forma generálása, több tényező is befolyásolja a változás irányát. A legfontosabb az, hogy játszott-e a héten. Ha nem, a forma valószínűleg alacsonyabb lesz, mintha játszott volna. Ennek részben az az oka, hogy senkinek se legyen túl sok játékosa - mert ha mégis, akkor a csapat tele lesz alacsony formájú emberkékkel, és ez egyáltalán nem kifizetődő.

A rejtett forma-görbe kiszámításakor a program a következőket veszi figyelembe:

 • Milyen intenzíven edz a csapat
 • Mennyire jó az edző
 • Hány segédedző áll alkalmazásban (a kapusok esetén: hány kapusedző tevékenykedik)
 • Pályára lépett-e a játékos az elmúlt héten. Ez nagyon fontos!
 • Véletlen tényező

Figyelj arra, hogy a Hattrick-ben a forma nem a fizikai értelemben vett formát jelenti. Ez nem azt jelenti, hogy jól edzett-e a játékos vagy sem. Az inkább az erőnlétet befolyásolja. A forma inkább minden más olyan tényező összességét fejezi ki, amely lehetővé teszi (vagy megakadályozza), hogy a játékos elérje a maximális teljesítőképességét. Egy játékos lehet formán kívül az önbizalom hiányának következtében is, vagy, mert nem szerzett gólt mostanában. Az is lehet, hogy magánéleti problémái vannak. Az okok között a "rossz" fizikai tényezők is elképzelhetők (pl. a hideg időjárás), amelyek nem hozhatók összefüggésbe a sérülésekkel. Ugyanilyen alapon a jó formában lévő játékosoknak pillanatnyilag minden éppen a legmegfelelőbb.

Egy "pocsék" formában lévő "remek" játékos általában rosszabb, mint egy "megfelelő" játékos "jó" formában.

Az edzés intenzitása befolyásolja a formát. Egy magasabb edzésintenzitással dolgozó csapat játékosai általában jobb formában vannak, mint egy alacsony edzésintenzitású csapat játékosai. A játékosok formáját az is befolyásolja, hogy milyen speciális edzéstípust választasz.

Bonyolultnak tűnik? Gondolj arra, hogy az ellenfeleidnek is ugyanilyen bonyolult! Nem is igazán a perfekt csapat összeállítására van szükség a győzelemhez. A fő feladat az, hogy a játékosaid a számukra legmegfelelőbb posztokon játszanak, és figyelj a formájukra is. Cseréld le a rossz formában lévő játékosaid jó formában lévőkre. Adj a jó formában lévő cseréidnek lehetőséget a bizonyításra. Ez az egyszerű rendszer hosszú idejű jó szerepléshez vezethet.


A felállás

Erősen ajánljuk, hogy a játékoskereted legfeljebb 50 főből álljon. Lehet ennél több is, de kockáztatod, hogy káros hatással lesz a klubodra. Minden héten 11 játékost választhatsz ki a meccsre. Minden poszt különbözik a másiktól.

A játékosok megsérülhetnek, ilyenkor az egyik cseréd lép pályára. A cserejátékos (pl. csatárcsere) csak akkor léphet pályára, ha az egyik játékos (csatár) megsérül. Ha nincs cserejátékosod kijelölve valamelyik posztra, vagy a cserejátékos is megsérül, akkor a többi csere közül lép pályára valamelyik. Ha valamelyik játékosod megsérül, és a cserepadon (már) egyetlen játékosod sincs, akkor 10 emberrel kell folytatnod a mérkőzést. Ne felejts el kapust jelölni a meccsre, mert ha nincs kapusod, akkor az egyik mezőnyjátékos fog a kapuba állni, ami aláássa egész taktikádat. Ne feledd, hogy legalább 9 pályára lépő ember kell a mérkőzés elkezdéséhez, hogy elkerüld a játék nélküli 5-0-s vereséget, amihez kapcsolódóan elmarad a játékosok edzése is, és a szurkolóid egy része elpártol a csapattól.

Taktikák

Hat általános taktika közül választhatsz. Ezeket alapvetően mint a csapat közös célját határozhatjuk meg. Azonban arra ügyelni kell, hogy az "Alap" taktikától eltérőeknél az előnyökhöz hátrányok is párosulnak.

Ezekről a taktikákról részletesen is olvashatsz a 11. fejezetben.

Tizenegyesrúgók

Ennek a beállításnak csak különleges körülmények között van jelentősége. Ha egy kupameccs, egy osztályozó vagy egy kupaszabályokkal játszott barátságos mérkőzés a hosszabbítás után is döntetlennel végződik, akkor a mérkőzést tizenegyesrúgásokkal kell eldönteni. Kupamérkőzések és osztályozók előtt el kell döntened, hogy kik és milyen sorrendben rúgják a büntetőket. Ezt a csapatösszeállításnál teheted meg, a régi típusúnál a lap alján, vagy az új típusú külön szekciójában.

A büntetőknél a játékosok tapasztalata, pontrúgó és gólszerző képessége, valamint technikás specialitása számít. Az ezekben a tulajdonságokban legkevésbé élenjáró játékosaid tedd a büntetőrúgó-lista végére - a büntetőpárbajok ritkán tartanak 10 rúgásig. Figyeld meg, hogy az első büntetőt végző játékos személye mindig megegyezik a meccs folyamán a pontrúgásokat végzőével. Ha megváltoztatod az első tizenegyes rúgó személyét, akkor ezzel megváltoztatod a pontrúgó személyét is. A többi 10 játékos sorrendjét a tizenegyesrúgásokban is ebben a menüben (Tizenegyesrúgások) tudod kiválasztani.

Az első 5 tizenegyesrúgó játékos sorrendje nem olyan fontos. A csapatok mindenképpen elvégzik az első 5 büntetőrúgást, és ha még ez sem döntene, akkor addig folytatják, amíg az egyik csapat hibázik, a másik meg nem.

Elhagyott csapatok

Ha egy csapatot elhanyagol a tulajdonosa, és elhagyottá válik, akkor a beállított alapfelállásban fog játszani mindaddig, amíg az automatikusan törlődik. Ilyen törlés szezononként háromszor történik: az első kupameccs előtt, a 8. Héten, és végül az osztályozók előtt. Ennek következtében nem tud majd a csapat kiállni a meccseken, és játék nélkül veszít. Így a szezonok végén leesik alsóbb osztályba, amíg eléri a legalsó két osztály valamelyikét, ahol már kaphat új tulajdonost. Mindez természetesen csak azokra a csapatokra vonatkozik, amelyeknek valaha volt tulajdonosuk.

(Note - This behavior was recently changed, with post-reset teams now fielding a default lineup of comparable ability to a "typical" bot team.)


Az edző

Az edzőnek három fő tulajdonsága van:

 • Taktika. Ez "támadó", "védekező" vagy "semleges" lehet, és a csapat teljesítményét befolyásolja a meccsek során.
 • Képzettség. Egy tehetséges edző, aki ismeri a szakma titkait, gyorsabban tudja fejleszteni a fiatalabb játékosok képességeit, tehát az edzéseket (lásd lejjebb) hatékonyabban vezényli le. Ez a képesség legfeljebb "remek" lehet.
 • Vezetői képesség. Hiába jó képességű egy edző, ha nem jók a vezetői képességei, és nem tudja megfelelően motiválni a játékosokat, hogy azok a maximumot nyújtsák a meccseken. A csapatszellem is gyengülhet, ha az edző rossz vezetőnek bizonyul.

Ha elégedetlen vagy a vezetőedződdel, bármikor szerezhetsz egy másikat. Ennek két módja van:

 • Külső edző felfogadása

Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy felveszel egy új edzőt. De először azt kell eldöntened, hogy mennyire jó edzőt szeretnél, azaz milyen legyen az edzői és a vezetői képessége, illetve hogy támadó, védekező vagy semleges szemléletű legyen.

Minden vezetői ill. edzői képesség-kombinációnak konkrét ára van. Majd megvásárolhatod, azaz az állás nélküli edzők közül szerződtetsz egyet - akiket illetően továbbra sincs transzferlista vagy hasonló.

 • Játékosból edző képzése

Ez a megoldás valamennyivel olcsóbb is lehet, mint az előző, de persze csak ha van hozzá megfelelő játékosalany a klub háza táján.

Van néhány korlátozás: A játékos tapasztalata meghatározza, hogy mennyire jó edző válhat belőle, illetve minél jobb a tapasztalata, annál olcsóbb a kiképzése. Mivel megtartják a vezetői képességüket, és ezért természetesen már nem is kell fizetni, egy tapasztalt, magas vezetői képességekkel rendelkező játékos igazi aranybánya számodra!

Ahhoz, hogy a reményteljes edzőjelöltek napi adásvételét (daytrading) elkerüljük, bevezetésre került a szabály, miszerint csak olyan játékost képezhetsz ki, aki már egy teljes szezon (16 hét) óta a gárdád tagja. Ettől függetlenül természetesen nem szabálytalan az edzőpalánták vásárlása, de ez mindenképp egy szezonnyi tervezést igényel. Tulajdonképpen az a célunk, hogy a hosszú távú tervezések inkább kifizetődjenek.

Ha felveszel egy új edzőt, néhány perc múlva átveszi a csapat irányítását, de a régi edző is a csapat tagja marad (ha játékosként akarnád szerepeltetni). Ha nincs rá szükséged, sajnos ki kell rúgnod. Ő már soha többé nem lehet újra edző! Továbbá ha egy játékos edző lett, akkor többé már nem adhatod el. Ez nagyon fontos amiatt, hogy elkerüljük az edzőkkel való kereskedést, ugyanis ez nem céluk. Az új csapatok mind egyforma képességű edzőt, "gyengét" kapnak.

Az edzői képességek mértékénél nem létezik az alacsony illetve magas jelző, például minden "megfelelő" edző "közép-megfelelő" szintű. Igaz a remek edző csak fél szinttel magasabb a jónál.

Az edzői képesség kopása

Az edzői vezetői képesség az idő múlásával lassan kopni fog. Ez legelőször akkor következhet be, miután a tréner eltöltött egy teljes szezont a csapatnál. Mindez tulajdonképpen azt tükrözi, hogy az edző lassan elveszti kezdeti lelkesedését, tüzét, és lassan kezd beleunni a munkába, kiégni.

Amint az edző vezetői képessége a "katasztrofális" szintre süllyed (ez átlagosan 10 szezon alatt történik majd meg a "jó" szintről kiindulva), a csökkenés már érinteni fogja az edzői képességét is. Szeretnénk kiemelni, hogy ez a képességbeli megkopás nagyon lassú, de a magas vezetői képességgel rendelkező edzőket jobban sújtja, tehát egy jó vezető akár 1-2 szezon után megfelelőre csökkenhet (valószínűbb azért, hogy két szezonnyi idő, vagy több is beletelik.)


Edzés

Minden héten ki kell választanod, hogy milyen fajta edzésre akarsz összpontosítani. A heti edzés eredményei mindig csütörtök este (17:45-től) válnak láthatóvá, tehát még ezelőtt kell kiválasztanod, milyen edzést szeretnél. A játékosok aktuális és rejtett formájában történő változások is ekkor történnek.

Két tényező határozza meg az edzés eredményeit: az edzés hatásfoka, és a speciális edzés, ha abban az adott játékos részt vett.

Az edzés hatásfoka

Minél keményebben edzel, annál jobb lesz a csapat formája, és az edzés is annál hatékonyabb. Az edzés intenzitását egy 0 és 100 közötti számmal határozhatod meg.

A magas intenzitású edzés hátránya a sérülések kockázatának növekedése. Neked kell meghatároznod, hogy milyen intenzitású edzés felel meg neked - vagy kérdezz meg más menedzsereket a "Fórumban".

Ne feledd, hogy az edzéssel csak az aktuális forma befolyásolható, az általános forma nem. Azonban az edzés hatásfokának növelésével (némileg) ellensúlyozni tudod a forma csökkenő tendenciáit. Ha viszont hirtelen jelentősen lecsökkented, a csapatszellem robbanásszerűen megemelkedik.

Edzés típus

13-féle edzéstípus közül választhatsz. Legtöbbjük a játékosok valamely tulajdonságának a fejlesztését szolgálja, bár némelyiknek lehet negatív hatása is. Az edzések különböző típusait az alábbi ábrán szemléltetjük.

Ha jó edződ van, az edzés sokkal hatékonyabb, mintha rossz edződ lenne. A segédedzők ugyancsak növelik az edzés hatékonyságát.

Fontos: ahhoz, hogy az edzés hatékonysága optimális legyen, a játékosaidnak a hét valamely meccsén a megfelelő poszton kell játszania. A tréninget élesben, futballmérkőzésen szerzett tapasztalattal kell egyesíteni. Csütörtökön derül ki, hogy mennyire volt hatékony az edzés. Ekkor válik fontossá az, hogy a játékos milyen poszton játszott a hétközi meccseken. Ha a játékos játszott a csapat szerdai meccsén, akkor a pénteki frissítésnél (ami Magyarországon csütörtökre esik) az azon a meccsen betöltött posztja lesz a mérvadó. Ha nem játszott szerdán, akkor a hétvégi bajnoki mérkőzésen betöltött posztja számít. Ha sem szombaton, sem szerdán nem játszott, akkor a heti edzés nemigen lesz rá hatással.

Az áthelyezett játékosok az edzést az új posztjuknak megfelelően kapják meg. Az egyéni utasítással játszó játékosok a héten aktuális pozíciójuknak megfelelő edzést kapják meg.

Nem számít, hogy a játékos barátságos, kupa- vagy bajnoki meccsen vesz részt, az edzés szempontjából azoknak egyforma hatásuk van. Ha a csapatod kiáll a meccsre, a másik azonban nem, akkor a csapatod játék nélkül nyer, de a játékosaid az edzés teljes hatását élvezhetik, mintha ténylegesen játszottak volna.

A zárójelek kis hatást, a dupla zárójelek nagyon kis hatást jeleznek.

Edzéstípus Mit fejleszt? Kinek? Negatív hatás
Általános edzés (forma) (Forma) (Mindenki, aki pályára lépett a héten)
(Védés) (((Kapusok))
Erőnlét Erőnlét Mindenki Forma
Pontrúgás Pontrúgás Mindenki
Védekezés Védekezés Védők ((Mások))
Gólszerzés Gólszerzés Csatárok ((Mások))
Szélsőjáték Szélsőjáték Szélsők - egy kicsit gyorsabban, mint a többiek (Szélsőhátvédek) ((Mások))
Kapuralövés (Gólszerzés) ((Mások))
(Pontrúgás ) ((Mindenki))
Rövid átadások Átadás Középpályások, szélsők és csatárok ((Mások))
Játékszervezés Játékszervezés Belső középpályások (Szélsők) ((Mások))
Védés Védés Kapusok
Támadásépítés Átadás Védők, középpályások és szélsők ((Mások))
Területvédekezés Védekezés (Védők, középpályások és szélsők) ((Mások))
Széleken támadás Szélsőjáték Csatárok és szélsők ((Mások))
Egyéni (kizárólag Ifi akadémiáknál) Poszt meghatározó képessége(i) (Minden mérkőzésen részt vett játékos)

Példa

A csapat "Védekezést" edz a héten. Kérlek figyelj arra, hogy szombaton vannak a bajnoki és szerdán a hétközi barátságos/kupa mérkőzések.

 • Adam Adams védőt játszott a hétvégi bajnokin, de nem játszott a szerdai meccsen. Ő nagymértékben fejleszteni fogja a védekezését a héten.
 • Bert McBert nem játszott a hétvégén, de szerdán védőt játszott. Ő ugyanannyit fejlődik, mint Adam Adams.
 • Carl Carlson csatárt játszott a hétvégén, szerdán azonban védőt. Ő is ugyanannyit fog fejlődni, mint az előző 2 játékos, mivel mindhárman védők voltak az utolsó meccsükön.
 • David Davis a hétvégén védőt játszott, de szerdán csatárt. Ez összezavarja őt és nem fogja tudni fejleszteni a Védekezés képességét. Úgy lesz kezelve, mintha mindkét mérkőzésen csatárt játszott volna.
 • Gus O'Gumby nem játszott sem a hétvégi bajnokin, sem szerdán. Ő nem igazán fejleszti a képességeit.


Barátságos mérkőzések

A barátságos meccsek mindig jó lehetőséget nyújtanak arra, hogy a játékosaid a megfelelő posztjukon kapjanak edzést. Ez kiváló alkalom arra is, hogy teszteld a csapatod az újabb ellenfelekkel szemben, miközben kipróbálsz egy új taktikát. De arra is felhasználhatod ezeket a meccseket, hogy a tartalék vagy junior csapatodat játszatod, ezáltal az edzések gyorsabban meghozhatják a kívánt eredményt.

A barátságos meccseket mindig hétközben, a kupameccsekkel egy időben rendezik. Ez azt jelenti, hogy nem lehet egy héten belül edzőmeccset és kupameccset is játszani.

Kétféle barátságos meccs létezik: a normál szabályok és a kupaszabályok szerint megrendezett. Ha egy kupaszabályok szerint játszott barátságos mérkőzés döntetlennel ér véget, hosszabbítás következik, ha abban sem esik gól, akkor 11-es párbajjal döntik el, ki a győztes. A kupa szabályokkal vívott mérkőzések viszont több nézőt vonzanak.

És hogy miképpen hívjunk ki valakit egy barátságos meccsre? Először is keressünk egy csapatot, amelyikkel játszani szeretnénk. Ha a csapat nem érdekelt már a kupában, vagy nincs lekötött barátságos meccse (ugyanez vonatkozik rád is), akkor elküldheted neki a kihívást. Egyszerre összesen 25 csapatot hívhatsz ki, és mihelyst valamelyikük elfogadja a kihívásod, a meccs létrejön. Ezután a meccslistában kiválaszthatod a kezdő 11-et és a cseréket a meccsre.

A "Kihívások" menüpontban ellenőrizheted, hogy kik hívtak ki téged, és hogy te kiket hívtál ki.

A barátságos meccseken lényegesen kevesebb néző van, mint a tétmérkőzéseken. A barátságos meccs eredménye nem befolyásolja a csapatszellemet és a csapat önbizalmát. A játékosaid megsérülhetnek, mint minden más meccsen, - a kockázat nem csökken pusztán azért, mert barátságos meccsről van szó. A csapat taktikai felállásokban szerzett rutinja a barátságos meccseken is gyarapodik.

Bármelyik ország bármelyik csapatát kihívhatod (persze csak akkor, ha már nem érdekelt a kupában és nem kötött le más barátságos meccset). A mérkőzést bármelyikőtöknél lejátszhatjátok, vagy akár semleges pályát is választhattok. A régiók hatása semleges pálya esetén is érvényesül, így ha vendég csapatként játszol, de a saját régiódban, a hazai pálya előnyét fogod élvezni. Ha külföldi csapattal játszol, a helyszíntől függetlenül nemzetközi mérkőzésnek minősül.

A külföldre lekötött barátságos mérkőzések a stadion országa menetrendje szerinti időpontban kezdődnek. Ha a barátságos mérkőzésre, mondjuk, Portugáliában kerül sor, akkor a meccsre a rendes szerdai portugáliai mérkőzések időpontjában kerül sor, szerdán délután fél 3-kor. A mérkőzés előtt kb. délután 6-kor (közép-európai idő szerint) a csapat elutazik Portugáliába, és a játékosok visszaérkezésének időpontja a mérkőzés után, csütörtök reggel 8-kor várható. Ez a külföldön töltött idő a földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül minden csapatra egyaránt érvényes.

Mivel a barátságos meccsek eléggé nagy elfoglaltságot jelentenek a jegyek megrendelése, az utazás megszervezése stb. miatt, ezért szerdai napokon (közép-európai idő szerint) nem lehet nemzetközi mérkőzéseket lekötni. Legkésőbb kedden le kell kötnöd. Sőt, ha külföldön vagy, csütörtökig még hazai meccseket sem tudsz szervezni.

A repülőjegyek és a szállodaszobák nyilván nem olcsók, ezért bármelyik nemzetközi barátságos mérkőzés 6.000 US$ költséggel kerül megrendezésre (magyar pénzben 1.200 eFt). A saját országodban megrendezésre kerülő barátságos mérkőzésnek viszont a klubod számára nincs külön díja. A nemzetközi barátságos meccsek ellenben több nézőt vonzanak, mint a helyi barátságos meccsek.

Egy nemzetközi barátságos mérkőzésen szerezhető tapasztalat kb. egyötöde a bajnoki meccsekének - és a saját országon belül megszervezett barátságos meccs tapasztalata kb. fele annyi, mint a nemzetközi meccsé.

A semleges pályán játszott mérkőzések esetén a stadion tulajdonosa nem kap részesedést az eladott jegyekből. Továbbá ha zászlókat gyűjtögetsz, akkor sem számítanak a semleges pályák, kivéve, ha a mérkőzés a hazai csapat országában, de másik stadionban kerül lebonyolításra; ez esetben a vendég csapat megkapja a gyűjteményébe a megfelelő zászlót.

Ha barátságos meccset akarsz szervezni, a fórumon belül a baloldali menüben a "hirdetések" között kereshetsz ellenfeleket. Te is elhelyezheted itt hirdetésedet!


Pszichológia

A futball nem csak számokból és matematikából áll. Ugyanúgy pszichológia is. A csapatodnak muszáj akarni a győzelmet, a játékosoknak erőfeszítéseket kell tenniük, hinniük kell magukban. A Hattrick különböző módokon próbálja meg ezt szimulálni. A csapat lélektanát különböző események befolyásolják, mindenekelőtt a meccseredmények. Ezen kívül minden játékosnak van "személyisége". Lehetnek kedvesek vagy bajkeverők, vezetők vagy magányos farkasok, temperamentumosak vagy nyugodtak, vagy akár csalók is, miért ne? A vezetői képesség és az együttműködőkészség csak a legjobb ilyen képességekkel rendelkező játékosnál, a "csapatvezetőnél" számít. Ha ez megfelelő a játékosnál, a csapat légköre is megfelelő lesz, ha viszont az illető kellemetlen ember, akkor a csapat légköre is nagyon kellemetlen lehet. Egy erős vezetői képességekkel rendelkező edző valamelyest ellensúlyozhatja a nem mindenben népszerű csapatvezető negatív hatását.

A tisztességtelen és agresszív játékosok gyakrabban kapnak sárga és piros lapokat.

Minden tétmérkőzés előtt (ami nem barátságos) meghatározhatod a csapatodnak, hogy milyen fontos is az adott meccs. Három lehetőség van.

 • "Az idény legfontosabb meccse" - ekkor a játékosok mindent meg fognak tenni azért, hogy megnyerjék ezt a meccset. Az ezt követő meccseken azonban a csapatszellem csökkenése miatt nem fogják a legjobb formájukat hozni.
 • "Átlagos meccs" - a játékosok a szokásos teljesítményt nyújtják.
 • "Játszunk lazábban, a következő meccs fontosabb lesz". A csapat nem fog olyan jól teljesíteni, mint általában, de rögtön a meccs után a csapatszellem megnövekedik, és a következő meccsen jobb lesz a teljesítmény.

A Hattrickben a "pszichológia" két részre oszlik:

 • Önbizalom: Ha egy csapatnak kevés az önbizalma, akkor nehezebben használja ki a lehetőségeit. Általában a magas önbizalom jó dolog, de ha ez túl magas lesz, a játékosok lebecsülhetik az ellenfelüket. Az önbizalom nagyban függ az előző meccsek eredményeitől. Az önbizalom tükröződik a csapatértékelésekben is.
 • Csapatszellem: Részben az önbizalom is befolyásolja, részben pedig az, hogy milyen utasítást adtál a csapatnak a meccs fontosságával kapcsolatban. Más tényezők is fontosak, például az edző vezetői képessége.

A csapatszellem és mindenekelőtt az önbizalom javítására bármikor alkalmazhatsz sportpszichológusokat.

A mérkőzések eseményei befolyásolhatják a csapatod teljesítményét. Ezek nem befolyásolják a csapatszellemet vagy az önbizalmat, csak az éppen folyamatban lévő meccset. Bármikor előfordulhat, hogy egy csapat behozhatatlannak látszó előnynél elveszíti a lendületét vagy visszavesz a tempóból. Ugyanígy egy, az első félidőben szokatlanul rosszul játszó csapat a szünetben az edző szavai hatására még összeszedheti magát. A kérdés már csak az, hogy be tudják-e hozni a hátrányt a második félidőben?

Az idények közötti szünetben a legtöbb lélektani hatás "törlődik" és visszaáll az "alap" szintre.


Utasítások

A Hattrick-et úgy tervezték, hogy a minden oldalon utasításokat adhatsz, az adott helyen érvényes formában. Ha a stadionodat ellenőrzöd, van egy utasításlista, amellyel azonnal fejleszteni tudod a stadionodat. Ha egy játékost vizsgálsz, egyetlen kattintással a játékospiacra teheted őt. Egy utasításlista azonban mindegyiknél fontosabb: ez a mérkőzés utasításlistája. Itt tudod meghatározni, hogyan játsszon a csapat az adott bizonyos meccsen, kik lépjenek pályára, ki legyen a csapatkapitány, és néhány más dolgot is. A mérkőzés utasításlistáját a "Következő meccsek" oldalon találod meg, és minden egyes lekötött meccsedre külön utasításokat adhatsz meg. Ezzel a módszerrel pár hétre előre meghatározhatod a csapat stratégiáját, ha esetleg nem lenne rá lehetőséged, hogy folyamatosan irányítsd a csapatodat. Viszont vedd figyelembe, hogy lehetnek sérülések, eltiltások vagy formaingadozások, amik miatt meg kellene változtatnod az utasításaidat.

Ezeket legkésőbb a meccs kezdete előtt 15 percel lehet megtenni.

Persze nem muszáj mindig megadnod az utasításokat. A csapat az általad megadott taktikai beállításokat fogja alkalmazni a következő meccseken, és a játékosok a legutóbbi beállításoknak megfelelően fognak edzeni, ha nem változtatsz semmit. Az Utasítások oldalon egy alapbeállítást is megadhatsz. A sérülteket automatikusan a cserejátékosok helyettesítik, az előző részben leírtak szerint.

Az utasításlista a hagyományos 4-4-2-es formációra épül, amelyben egy legördülő listából kiválaszthatod, ki hol játsszon. Ha egy játékos séülés miatt előreláthatólag nem léphet pályára a meccsen, akkor a neve pirossal fog megjelenni. Ha kiválasztasz egy játékost egy posztra, de előzőleg már máshol is ki volt választva, akkor az előző helyről el fog tűnni a neve. Más szóval nem rakhatsz egy játékost két különböző pozícióba.

Ha a 4-4-2-től eltérő formációt akarsz játszani, akkor azt úgy teheted meg, hogy pl. a bal szélsőhátvédet belső középpályás posztra irányítod. Kiválasztod a játékost a balhátvéd poszton és adsz neki egy "extra belső középpályás" utasítást. Ez azt jelenti, hogy megváltoztattad a formációt 3-5-2-re, és balhátvéd nélkül játszol. Ez a módja a taktikák közötti váltásnak. Egy csatárt hátvédnek visszavonva például 5-4-1-es formációt érhetsz el. Erről bővebben a szabályok 12. fejezetében olvashatsz, melynek címe "Egyéni utasítások és áthelyezés".

Ezen a helyen választhatod ki a cseréket, a csapatkapitányt és a pontrúgót is. Valamint ennek az almenüjében a tizenegyesrúgók sorrendjét is megadhatod arra az esetre, ha a meccs tizenegyespárbajjal végződne.

Javasoljuk, hogy állíts be egy "alapfelállást". Ezt úgy teheted meg, hogy mielőtt elküldenéd a meccs utasításait, egy pipát teszel a "Mentés alapfelállásként" négyzetbe. Ez azt jelenti, hogy a Hattrick ezt a felállást fogja alkalmazni a következő meccseken, de te minden meccs előtt állíthatsz rajta az adott körülmények figyelembevételével.


Átigazolások

Itt tehetsz szert új játékosokra és teheted ki eladásra azokat, akikre nem tartasz igényt.

A játékosok eladása

Egy játékos eladásához a kereskedési listára kell tenned őt. Ezt az adott játékos adatlapján teheted meg, melyet bárhonnan elérhetsz, ha a játékos nevére klikkelsz. Az oldal jobb oldalán találod meg a beviteli mezőket, itt kell megadnod, hogy milyen kategóriában hirdeted majd a játékost, és milyen összeget kérsz érte. A kategória kiválasztása kötelező. A kapustól a csatárig bármelyik kategóriát kiválaszthatod, persze célszerű a játékos tulajdonságainak legmegfelelőbbet választani.

Meg kell adnod a játékos kikiáltási árát is. Javasoljuk, hogy ez az a legalacsonyabb összeg legyen, aminél kevesebbet semmiképp nem akarsz kapni érte. A játékosod 3 napig lesz kinn a kereskedési listán, és a határidő lejártakor az érte legtöbbet kínáló klubhoz kerül, feltéve hogy volt ilyen.

Az eladott játékos a licit befejezése után rögtön az új klubhoz kerül. Ha a játékos nem akadt vevőre, akkor az eredeti csapatnál marad. Ha valakit kitettél eladásra, akkor már nem vonhatod vissza a dolgot, a játékos 3 napig ott marad! Azt is vedd figyelembe, hogy amint felkínálod eladásra a játékost, az összes képessége, tulajdonságai, személyisége láthatóvá válik mindenki számára.

A játékosok akkor is játszhatnak a meccsen, ha a kereskedési listán vannak.

Minden sikeres üzletkötés után a játékos ügynöke, a nevelőegyesület és az előző klub díjai jutalékot kapnak az átigazolási díjból. A pontos összeg attól függ, hogy milyen régóta van a játékos a csapatodnál. Legfeljebb 95 %-át tarthatod meg a vételárnak (ld. a szabályzat 4. mellékletét). A játékos listára helyezése 200 eFt összegbe kerül, akkor is, ha nem sikerül eladni senkinek. Figyelem: Ha egy saját nevelésű ifjúsági játékost adsz el, akkor először nem számítasz előző tulajdonosnak - a játékos következő eladásából azonban a klubod az előző tulajdonos (ha játszott is nálad) és az anyaegyesület jogán is megkapja az eladási ár 2%-át. Az ezt követő eladások során a klubod már csak a nevelőegyesület jogán kapja meg a százalékokat. Fontos megjegyezni, hogy az ificsapatból felhozást követő hatodik nap utáni játékoseladás a csapatszellemre negatív hatással lehet.

A játékosok vásárlása

Más klubtól úgy tudsz játékosokat venni, ha ellátogatsz a Hattrick játékospiacára az "Átigazolások" menüpontban. Itt megtalálhatod az eladásra kínált játékosokat. Arra nincs lehetőség, hogy egy játékost közvetlenül a klubjától megvásárolj, vagy elcseréld. Ha a helyi piacon nincs számodra megfelelő játékos, kereshetsz más országban is, illetve választhatsz a nyolc régió közül is, melyek az átigazolásos oldal keresőjének legördülő menüjében találhatók.

Ha kiszemeltél egy játékost, kattints a nevére, így eljutsz a játékos adatlapjára. Itt teheted meg a vételi ajánlatot. A licitet legalább 200 eFt összeggel vagy 2%-kal kell emelned, akármelyik is a nagyobb.

Mindig figyelj arra, hogy a licitálással nem verheted magad 40 000 eFt-nál nagyobb adósságba. Ebbe a játékos első heti fizetése is beleszámít!

A túllicitálás legalacsonyabb összege 200 eFt! Ajánlatokat tenni a vételi határidőig lehet. Ha egy licit a határidő lejárta előtt kevesebb, mint 3 perccel érkezik, akkor a határidő onnan számítva 3 perccel kitolódik, így lehetővé téve a versenyfutást a licitálók között, amely akkor ér véget, ha egy kivételével mindenki más feladja. Ha megnyerted a licitet, előfordulhat, hogy ha a régi csapattagok új társukat nem fogadják szívesen, a csapatszellemre is negatív hatást gyakorol érkezése. Vásárláskor azonnal ki kell fizetni a fizetését is, így ez extra költséget jelent.

Előfordulhat, hogy a határidő lejártakor a szerver épp nem elérhető. Ennek a kockázatát vállalod akkor, amikor az utolsó percig vársz a licited megtételével. Ha a szerver nem elérhető, csakis magadat okolhatod, amiért nem léptél korábban. Előfordulhat, hogy előre tervezett leállások esetén a lejáratokat meghosszabbítjuk (a lehető legkorrektebb módon igyekszünk eljárni).

Játékosok vásárlásánál nagy segítség a képességeit, személyiségét stb. ismertető adatlap. Ezen kívül a TSI is fel van tüntetve, bár a piaci érték ettől jelenősen eltérhet. A játékos legmagasabb képességei esnek leginkább latba - a fő képességében "világklasszis", míg a többiben "gyenge" játékos magasabb piaci értéket képvisel, mint egy minden tulajdonságában "jó" képességű. Ügyelj rá, hogy bár az aktuális forma nincs komoly hatással a piaci értékre, ez a tényező viszont nagyon is számít majd a következő néhány meccsen. Egy drága játékos nem feltétlenül fogja megmenteni a csapatodat a szorult helyzetben. Az árbecslés oldalon összehasonlíthatod az utóbbi időkben átigazolt, hozzá hasonló játékosokkal.

A játékospiacon elvárt viselkedés

A jó játékosok és pénz a Hattrick kulcsfontosságú összetevői, ami nagyon fontossá teszi, hogy ne lehessen igazságtalan módon előnyre szert tenni a kereskedelemmel. Ez azt jelenti, hogy a liciteknek arányban kell lenniük az adott játékos értékével. Tudnod kell, hogy nemcsak több csapat birtoklása tilos, de barátok vagy családtagok "segítése" is a reálisnál jóval nagyobb összegű vásárlásokkal. A játékmestereknek (GM) joguk van az abnormális árak törlésére, adásvételek semmissé tételére, sőt az érintett csapatok megbírságolására vagy kitiltására is.


A bajnoki rendszer

A bajnokság szintjeinek száma országonként különböző lehet, de az alapvető rendszer mindenütt ugyanaz. A holland bajnoki rendszer például a következőképpen néz ki:

1 Eredivisie (a legfelső liga)
4 Másodosztály (II.1, II.2, II.3, II.4)
16 Harmadosztály (III.1, III.2, stb. III.16-ig)
64 Negyedosztály (IV.1, IV.2, stb IV.64-ig)
256 Ötödosztály (V.1, V.2, stb. V.256-ig)
1024 Hatodosztály (VI.1, VI.2, stb. VI.1024-ig)
1024 Hetedosztály (VII.1, VII.2, stb. VII.1024-ig)
2048 Nyolcadosztály (VIII.1, VIII.2, stb. VIII.2048-ig)
2048 Kilencedosztály (IX.1, IX.2, stb. IX.2048-ig)
4096 Tizedosztály (X.1, X.2, stb. X.4096-ig)
4096 Tizenegyedosztály (XI.1, XI.2, stb. XI.4096-ig)

Látható, hogy a VI szinttől minden második osztályban a csoportok száma duplázódik.

A többi ország ligarendszere ugyanilyen módon van megszervezve, még ha a legalsóbb osztályok esetleg hiányoznak is. Az osztályok nevei országonként változhatnak, de egy alsóbb osztály mindig 4-szer annyi csoportot tartalmaz, mint a közvetlenül felette elhelyezkedő. Egy szezon 16 hétig tart, ebből 14 hét bajnoki forduló és ezt követi egy osztályozós hét és egy bajnoki meccsek nélküli pihenőhét.

Minden csoportban 8 csapat van, amelyek kétszer játszanak egymás ellen (így jön ki a 14 forduló). A bajnokság végén a tabella utolsó 2 helyét elfoglaló csapat kiesik az alsóbb osztályba, kivéve ha már eleve a legalsó osztályban játszik. Helyüket az alattuk lévő osztály legjobb bajnokai foglalják el (a legtöbb pontot szerzett bajnokok). Konkrétan a csoportgyőztesek fele kerül fel közvetlenül a felsőbb osztályba, a többieknek a felkerülésért osztályozó mérkőzést kell játszaniuk a felettük lévő osztály 5-6-ik helyezettjeivel. Ezek a csoportgyőztesek (tehát a közvetlenül fel nem jutottak) legjobbika találkozik a legrosszabb eredményt elért 6-ik helyezettel, a legrosszabb pedig a legjobb 5-ik helyezést elért felsőbb osztálybeli csapattal. A VII. és az ez alatti páratlan sorszámú szinteken a bajnok és az ezüstérmes automatikusan felkerül a felsőbb osztályba. A VII. szint alatti páros sorszámú szinteken csak a győztesek jutnak fel játék nélkül.

Az osztályozó egyetlen mérkőzésből áll, nincs visszavágó. A felsőbb osztályból érkező csapat (amely az osztályban maradásért küzd) játszhat hazai pályán.

Mindegyik osztályozóra kényszerült csapat az eredményessége alapján kap egy rangsor-számot, és ezek alapján történik az ellenfelek párosítása. Az osztályozó az adott csapatok csoportjukon belül megszerzett helyéért zajlik. Ha egy IV. osztályú csapat győzedelmeskedik egy V. osztályú ellen, mindketten a régi helyükön maradnak, ellenkező esetben egymás helyét foglalják el. A besorolást meghatározó tényezők sorrendben a következők: 1. csoportbeli helyezés, 2. pontszám, 3. gólkülönbség és 4. rúgott gólok száma.

A csoporton belüli pozíciót az alábbiak szerint számítják: 1. bajnoki pontok száma, 2. gólkülönbség, 3. rúgott gólok száma. A rangsor és a csoportbeli helyezés meghatározásánál is ha mindezen dolgok megegyeznek, akkor a véletlen dönt.


A kupa

A ligák legjobb helyezést elért csapatai automatikusan bekerülnek a kupába. A résztvevő csapatok száma mindig 2 hatványa, 128-tól 32768-ig, ami a nemzeti kupa maximális lehetséges mérete. Mindig lesznek tehát olyan alacsony helyezést elért csapatok, amelyek nem indulhatnak a kupában. Például egy 680 csapatból álló ligában 512-en kerülnek be a kupaküzdelmekbe. Egy 10920 csapatot tartalmazó ligából pedig 8192-en jogosultak a kupaszereplésre.

 • A mérkőzések szerdánként kerülnek megrendezésre (nézd meg a ligád oldalán a heti menetrendet).
 • Az első forduló időpontja mindig a szezon első bajnoki fordulója előtti szerda. A következő kupaforduló sorsolása közvetlenül a meccsek után történik. Az első forduló párosítása is egy héttel a kupameccsek előtt történik.
 • Mindig a jobb rangsorolású csapat játszik idegenben. Az elődöntőke és a kupadöntőket semleges pályán játsszák.
 • A legmagasabb rangsorolású csapatok kerülnek össze a legalacsonyabb besorolásúakkal. A rangsor alapja az előző szezon végén megszerzett bajnoki helyezés. Ez változatlan marad a kupa teljes időtartama alatt.
 • Fontos: A hazai csapat kapja a meccsbevétel 2/3-át, míg a vendégeké a bevétel 1/3-a. Ez minden kupameccsre érvényes, kivéve az elődöntőket és a kupadöntőt, amikor a csapatok fele-fele arányban osztoznak. Vedd figyelembe, hogy egy IV. osztályú csapat magas rangsorolású ellenfél ellen játszott meccsére sokkal kíváncsiabbak a nézők, mint fordított esetben. Általánosságban véve, az első néhány forduló nem igazán izgatja a közönséget, de az előmenetellel együtt a nézettség is fokozatosan nő. Tehát egy IV. osztályú csapat – ha sokáig eljut a kupában – nagy bevételre tehet szert!
 • A kupagyőztes nyereménye 160 000 eFt eFt,A második helyért 80 000 eFt eFt jár míg az elődöntők vesztesei 40 000 eFt eFt-ot kapnak. A negyeddöntők vesztesei 20 000 eFt-os, a nyolcaddöntők vesztesei 10 000 eFt-os jutalmat kapnak. Az igazi nyereség mégis sokkal inkább az egyes fordulókban eladott jegyek bevételéből származik.
 • A rendes játékidőben döntetlennel véget érő kupameccsek után hosszabbításra kerül sor, és ha itt sem dől el a mérkőzés, tizenegyesrúgások következnek. A tizenegyesrúgók kiválasztásáról a 15. fejezetben olvashatsz. A hosszabbításban az erőnlét sokkal fontosabb szerepet kap, mint a rendes játékidő második félidejében. Ezen kívül a tapasztalatlanabb csapatok is hátrányba kerülhetnek a hosszabbításban jelentkező idegesség okán.


A kupameccseket a bal oldali menüben az országod neve alatt a 'Kupa' menüpontnál találhatod meg. Ezen az oldalon megnézheted, hányadik fordulónál tart a kupa. A kupa korai időszakában innen nem lehet közvetlenül lekérdezni a mérkőzéseket azok nagyon nagy száma miatt. A későbbiekben viszont már ez is lehetővé válik.

Érdemes megjegyezni, hogy a játékosaid a kupameccseken is megsérülhetnek. Csakúgy, mint a valóságban, egy teljes szezon végigjátszása megköveteli a maga áldozatait a játékosállományból. Néha jó ötlet lehet a legjobb játékosok megkímélése, és cserejátékosok pályára küldése a "vedd könnyedén" módban. Persze a kupa nagyon jó lehetőség extra bevételek szerzésére, különösképp ambíciózus III., IV. vagy V. osztályú csapatok számára. A megszerezhető bevételek mindenképp nagyobbak, mint a kockázat, és persze a dicsőség is számít. A legjobb kupa- és bajnoki szereplést felmutató menedzserek nevei bejegyzésre kerülnek a "Hírességek csarnokában".

Ezen kívül a kupa arra is nagyon jó lehetőség, hogy játékosaid értékes játéktapasztalatra és edzésre tegyenek szert. Jegyezd meg, hogy a kupában nem jár jutalom a gólkirálynak. Ezért az ilyen eredmény a játékosok adatlapján az emlékezetes események között sem jelenik meg.


Nemzeti válogatottak

A Hattrick-ben, mint a valós életben, vannak válogatott mérkőzések, amelyeken a nemzeti válogatottak mérik össze erejüket. A Hattrick-ben azonban a nemzeti válogatottak szövetségi kapitányait ti választhatjátok meg! Igen, így van, ha megválasztanak, te lehetsz az ország válogatottjának kapitánya, mint Sven-Göran Eriksson.

Minden második szezonban megrendezésre kerül a világbajnokság, mely a kvalifikációs mérkőzésekkel kezdődik. Innen 32 csapat jut tovább a selejtezőkbe. Ez öt fordulóból áll, és a döntővel végződik.A kvalifikciós mérkőzések beosztását az előző világbajnokság rangsora határozza meg.

Tovább a nagy válogatott mellett minden országnak van ifi válogatottja is, mely 20 éves vagy annál fiatalabb játékosok játszanak. Az U20 világbajnokság szintén minden második szezonban kerül megrendezésre, a nagyválogatottak világbajnoki küzdelmei közötti időben. Az U20 válogatottaknak saját szövetségi kapitánya van, akit a nagyválogatott kapitányához hasonlóan szavazással választanak meg maguk közül az ország felhasználói.

A világbajnokságok közötti időszakban amikor nincsenek világbajnoki tétmérkőzések, a nemzeti válogatottak barátságos mérkőzéseket játszhatnak egymással, nagyjából ugyanolyan módon, mint ahogyan a klubcsapatok játszanak egymás között barátságos mérkőzéseket.

A nemzeti válogatottak szövetségi kapitányait két szezonnyi időre választják, és a kinevezés a világbajnokság befejeztével véget ér. A választásokra az új szezon első két hetében kerül sor.

A nemzeti válogatott vezetése nagy vonalakban az alábbiakból áll: a szövetségi kapitány szabadon választ az országban futballozó játékosok közül (akik természetesen bármelyik liga csapatában idegenlégióskodhatnak). Ilyen módon a szövetségi kapitány kiválaszt 25 játékost, akiket könnyedén elér a saját listáján, ami nagyon hasonló a menedzserek játékoslistájához. A keret csak részben statikus, mivel a szövetségi kapitány bármikor újabb játékosokat válogathat be, de amikor egy játékos elhagyja a keretet, a válogatott csapatszelleme valamelyest csökken. Ennek az az oka, hogy a Hattrick szimulálni tudja, hogy a valódi nemzeti válogatottak kerete nem változik hétről hétre csak azért, mert az egyik-másik játékosnak valamelyest éppen megnőtt vagy csökkent a formája. Ha Steven Gerrardnak van is néhány rosszabb meccse, attól őt még úgyis beválogatják a nemzeti válogatottba, nemde? Mindenesetre a rendelkezésre álló 25 játékosból a nemzeti válogatottak kapitányai ugyanúgy választják ki a pályára lépő 11-et, mint bármelyik klubtulajdonos és edző.

A klubcsapatod teljesítményét semmiképpen nem befolyásolja, ha valamelyik játékosod válogatott lett. Az illető ugyanúgy a csapat tagja, mint korábban, de eközben a válogatott keretnek is tagja. A válogatottak és a klubcsapatok mérkőzéseit különböző napokon rendezik, úgyhogy a játékosod bármikor rendelkezésedre áll. Természetesen a válogatott meccseken is fennáll a veszélye, hogy a játékosod megsérül. Akárhogy is legyen, mindezek a körülmények általában csak kis számú élcsapatot érintenek, amelyeknek egyáltalán sikerül elérni, hogy válogatott szintű játékosuk legyen.

Ha olyan játékosod van, akit beválogattak a válogatott következő mérkőzésére, akkor ez a játékosodat a következőképpen befolyásolja:

 1. A nemzeti válogatott színeiben lejátszott mérkőzések után a játékos nem kap edzést. A nemzeti válogatottban a meccs során betöltött taktikai posztnak egyszerűen semmi jelentősége nincs a tréningen részt vevők megállapításában. Ahhoz, hogy ezek a játékosok is edzést kapjanak, a kérdéses héten pályára kell lépniük a saját klubjuk mérkőzésén is.
 2. Közvetlenül a válogatott mérkőzés után a pályára lépő játékosok tulajdonosai 33% kedvezményben részesülnek az adott játékos alapfizetéséből (nem számítva a "külföldön játszók" 20%-os fizetés-többletét).
 3. Ha a játékos megsérül a válogatott meccsen, akkor a klubja a szokásos 33% helyett 100%-os fizetéscsökkentést élvez, addig, amíg a játékos fel nem épül a sérüléséből.
 4. A játékosok a mindenkor érvényes mértékben szerezhetnek tapasztatot a válogatott mérkőzéseken.


Példa:

John Doe tagja az Egyesült Államok nemzeti válogatottjának. A játékos egy szingapúri egyesület igazolt tagja. Alapfizetése 15000 US$, vagyis a szingapúri klubjában heti 15000 * 1.2 = 18000 US$ fizetést kap.

Tegyük fel, hogy pénteken, hatodikán a játékos pályára lépett országa nemzeti válogatottjának színeiben. Közvetlenül a mérkőzés után a klubja 0.33 * 15000 = 5940 US$ összegű fizetéscsökkentésben részesül. Ahhoz, hogy edzést kapjon, a játékosnak a héten pályára kell lépnie a klubja színeiben is. A játékos tapasztalatot kap. Ezen kívül nincsenek más hatások (nem nő a törzsszurkolók száma, a szponzorok nem alkalmaznak büntető intézkedést, ha a játékos nem lép a klub színeiben pályára, nincsenek ilyen hátrányok).

Tegyük fel, hogy pénteken, 13-án a játékos pályára lépett a nemzeti válogatott mérkőzésén és megsérült – és a felépülés +3 hétig tart. Közvetlenül a mérkőzés után a klub 1.0 * 3 * 15000 = 45000 US$ összegű pénzt kap a biztosítótól (ami az ideiglenes bevételeknél jelenik meg). A klub nem kap fizetéscsökkentést.


Viselkedési normák

A Hattrick teljesen ingyenes játék. Csupán néhány viselkedési szabály betartását várjuk el. Ezek mindegyike egyszerű, és elég nyilvánvaló. Ha valakit ezen szabályok megszegésén érsz, kérjük vedd fel a kapcsolatot a játékmesterekkel.

Ezen kívül szigorúan tilos a www.hattrick.org oldalainak bármilyen programozott tallózása, szkennelése.

Bárki, aki megsérti ezeket a szabályokat, a Hattrick-ből való azonnali kitiltásra számíthat.

Jegyezd meg: a játékmestereknek teljhatalmuk van a szabálysértés tényének megállapításában!

Szigorúan tilos neked mint Hattrick játékosnak...

 • ...fenyegető tartalmú, sértő üzenetet (e-mailt vagy mást) küldeni más játékosnak, vagy közzétenni a Hattrick fórumban. Tilos a felhasználók vagy a fórumok spam-elése (=kéretlen és zavaró üzenet küldése, pl. játékos-eladási hirdetés). Tilos továbbá profán vagy egyéb visszaélésszerű magatartás a hattrickben, beleértve a fórumokat is.
 • ...kísérletet tenni a Hattrick vagy az Extralives AB bármely tulajdonának eltulajdonítására, illetve szabotálására, illetve bárkit erre ösztönözni. Ebben benne foglaltatnak többek közt a szerverek, bármely szoftver vagy más jogvédett anyag.
 • ...bármilyen módon "csalni", például megpróbálni megfejteni mások jelszavát, vagy bármilyen egyéb módon jogtalanul elrontani más játékát.
 • ...megkísérelni a szerveren link formájában nem elérhető információkat letölteni vagy feltölteni hasonló módon.
 • ...szkennelni (programozottan tallózni) a Hattrick oldalait, illetve létrehozni, használni vagy forgalomba hozni a játék bármely elemét automatizáló alkalmazásokat, a játék fejlesztői által jóváhagyottak kivételével. Ezen kívül tilos a Hattrick oldalainak integrálása más honlapokba vagy alkalmazásokba.
 • Csalással gyanúsítás, IRL hirdetések (beleértve a linkeket is, melyekből valamiféle előnyöd származik), tiltott, büntetendő dolgokra, drogokra ajánlattétel, GM és Mod döntések megvitatása. Ezek a szabályok a Hattrick minden területére érvényesek.

Szigorúan tilos az alábbiakon kívül bármely más módon használni az oldalt, vagy az oldalon található információkhoz hozzáférni:

 • A böngészővel navigálni, és a linkekre kattintani.
 • CHPP programot felhasználni.

Ez azt is jelenti, hogy nem vagy jogosult kézzel átírni a cím mezőt a böngésződben, vagy más programoknál, hogy egy bizonyos szerveren, vagy az oldalon található egy bizonyos információt elérj vagy módosíts. Ha nem tartod be ezeket a szabályokat, az illetékesek megszüntethetik a felhasználói hozzáférésedet.

Ezen kívül alapvető fontosságú, hogy személyenként egyetlen csapat engedélyezett. Tilos további csapatokat irányítani, akár ismerős vagy barát nevében is. A csapat tulajdonosa hivatott a csapat irányítására is. Ügyelj arra, hogy azt tekintjük a csapat irányítójának, aki belép az azonosítójával. Tehát nem szabad családtagoknak vagy barátoknak megengedned a csapatod azonosítójának használatát, a belépést vele, ez a te feladatod. Ezen kívül tilos barátoktól magas áron játékost vásárolni, még akkor is, ha csak jóindulatból tennéd! Tilos a csapatodat továbbadni másnak, ez nem lenne becsületes azokkal szemben, akik esetleg már régebb óta várnak csapatra.

Minden olyan esetben, amely a szabályokban nincsen explicit módon leírva, a HT-csapat tagjainak (Játékmesterek, Moderátorok, CHPP-sek) belátásuk szerint joga van a szabályok szellemében dönteni.

Egyszerű, nem igaz? A játék öröméért játsszuk a Hattrick-et. Maradjon ez így a jövőben is.


A játékmesterek

A Hattrick-ben számos játékmester (gamemaster, GM) tevékenykedik. Ők alkotják a játékot kiválóan ismerő és felelősségteljes játékosok azon kis csapatát, amelynek tagjai megbízást kaptak a játék működőképesen tartására, megakadályozzák a csalásokat, és segítenek a játékosoknak a csapataikkal kapcsolatos ügyes-bajos dolgaikban. A játékmesterek önként jelentkeznek, a munkájukat lelkesedésből, a játék öröme miatt végzik, és ezért nem kapnak pénzt.

Remélhetőleg csak akkor kell megkeresned őket, ha nehézségeid adódnak a belépéssel, vagy például játékhibát vagy csalásgyanús esetet észleltél.

Néha a játékmestereknek fel kell lépniük a játék szabályai és más Hattrick játékosok ellen vétőkkel szemben, és ki kell zárniuk őket. Ha igazságtalanul téged ér ilyen vád, jogod van az igazad bebizonyítani, megmagyarázni. De – és ez nagyon fontos – a Hattrick-ben a valódi futballpálya szabályai érvényesülnek.

A GM-ek döntése ellen a Szenior GM-eknél lehet fellebbezni, ám az ő döntésük már nem vonható kétségbe. Kérlek vedd figyelembe, hogy azok a büntetések, amelyek fellebbezés alatt vannak, akár súlyosabbak vagy enyhébbek is lehetnek a végső döntéssel. Érdeklődhetsz, hogy miért lett felfüggesztve az azonosítód, de ők nem kötelesek minden bizonyítékukkal elszámolni. Ellenkező esetben sokkal nehezebb lenne a csalásokat kizárni a játékból.

Nem kell a játékmestereknek bizonyítaniuk egy esetleges csalás tényét - ellenkezőleg, a feladatuk kizárni bárkit, akinek bűnösségéről meg vannak győződve.

A játékmesterek különböző büntetések kiszabására vannak felhatalmazva, ez lehet felfüggesztés vagy pénzbüntetés a klub számára.

Mi, a Hattrick csapatában teljes mértékben támogatjuk a stábunk tagjait. A GM-ek rendszeresen megvitatják velünk a csalások megelőzésének különböző lehetséges módszereit, de mi magunk nem foglalkozunk konkrét esetekkel. Azokban, akiket a stábunkba kinevezünk teljesen megbízunk.

Játékmesterek oldala

A játékmestereket úgy érheted el, ha ellátogatsz a következő: GM-oldalra. Légy szíves ne használd a belső HT-Mail levelező rendszert GM-ügyekre, csak az e-mailt. A belső levelezés klubmenedzseri ügyeikre szolgál, nem pedig a stábbeli feladataik intézésére. Ezen felül, minden stábtagokkal folytatott levelezés bizalmas, és közted és a stábtagok közötti titkot képez.


Egyebek

Szigorúan tilos a www.hattrick.org bármelyik oldalának szkennelése (programozott tallózása) a Hattrick csapat engedélye nélkül (ha ilyen engedélyt szeretnél, akkor küldj angol nyelvű e-mailt a dev@hattrick.org címre).

A szerverek alapvetően állandóan működnek, kivéve a műszaki meghibásodások, zavarok vagy fejlesztések eseteit. Ilyenkor mindig igyekszünk időben megfelelő értesítést adni, de extrém helyzetekben előzetes figyelmeztetés nélkül is kénytelenek lehetünk eljárni.

Néha bekövetkeznek nem várt események, hibák. Ha valami különös működést észlelsz, értesítsd a játékmestereket, és kivizsgáljuk az ügyet. Ilyen esetekben megpróbálunk úgy eljárni, hogy minél kevesebb csorba essen a játék valósághűségén, de például egy meccset gyakorlati megfontolásokból nem lehet újrajátszani. A jogtalan bírói ítéletek, a pálya körüli különös, a játékot esetleg komolyan befolyásoló jelenségek és a rossz szerencse mind a játék részét képezik.

A játékhoz mindössze Internet-hozzáférésre van szükséged, és egy megfelelően modern web-böngészőre (legalább Netscape 4.0 vagy Internet Explorer 4.0), valamint egy működő e-mail címre.

A Hattrick-csapat folyamatosan a játék tökéletesítésén dolgozik. A játék bármikor bővülhet új funkciókkal, bár a nagyobb változtatásokra rendszerint a szezonok között kerül sor. Általában ilyenkor új lehetőségek kerülnek bevezetésre vagy a játékosok becsült piaci értékével kapcsolatos egyéb korrekciók stb. A "nyílt végű" játékoknál, vagyis amelyeknek nincs konkrét, előre meghatározott vége, a fejlesztőnek néha be kell állítania bizonyos paramétereket, például néhány csapat totális legyőzhetetlenségének megakadályozása érdekében. Röviden: a fejlesztők felügyelnek a játékra, néha rákényszerülve a beavatkozásra. Ezt minél igazságosabban és a játékot minél kevésbé zavaró módon próbálják megvalósítani, lehetőleg időben értesítve minden érintettet a változásokról. De néha az is előfordul, hogy egyszerűen muszáj változtatatni.

Ugye elolvastad a viselkedési normákkal kapcsolatos szabályokat (24. szakasz)? Hattrick játékosként egyetlen kötelességed ezek betartása. Ezek mind azért születtek, hogy te és mi mindannyian a Hattrick-ben elkerülhessük a problémákat és az esetleges személyes sérelmeket.

Mindenkinek csak egy csapata lehet. Ha több csapatod van, mindet kizárjuk a játékból. Tilos irányítás alá venni és kifosztani más klubokat. Ha ilyesmin érünk, kizárunk. Nem mentesít ez alól az sem, ha hivatalosan a barátodé a csapat. Ha te irányítod a csapatot (te adod ki az utasításokat), akkor te minősülsz tulajdonosnak. Még egyszer: teljes mértékben tilos több csapatot irányítani! Akik ezt megteszik, kizárják magukat a játékból. Néha csak idővel derül fény a dologra, de előbb vagy utóbb törvényszerűen sor kerül rá. Akkor pedig még nagyobb a veszteség, hiszen feltehetőleg már sok időt töltöttél a játékkal, és az egész fölöslegesen kárba vész a csalás miatt.

Be careful if you have a fellow manager who logs in from the same computer as you do. Notifying a GM of such a situation shouldn't hurt you.

Ha bármilyen kérdésed van, lépj kapcsolatba a játékmesterekkel, cím: global@hattrick.org


1. melléklet: egy hét a Hattrickben

A Hattrick-ben mindig történik valami. Nem számít, melyik napszakban léptél be az oldalra, a játékban bármikor több száz hozzád hasonlóan belépett játékost találsz. A játékospiac például mindig aktív, ahogyan a fórumok és a chat is. Ennek ellenére van néhány időpont, amit érdemes megjegyezni - ezek az időpontok a ligád információs oldaláról elérhetők. Lépj a ligád oldalára és kattints az "Időpontok a ligában" hivatkozásra. Ne feledd, hogy az események időpontjait közép-európai idő (greenwich-i idő plusz egy óra) szerint adjuk meg:


2. melléklet: kifejezések

A Hattrick adatbázisában a csapatok és a játékosok összes tulajdonságát egzakt számszerű értékek képviselik. Ha egy játékos valamelyik képességét azonban egy sima 37567-es számmal tüntetnénk fel, az nem csak unalmas volna, hanem valószerűtlen is. Sokkal életszerűbb, ha a játékban azt, hogy az egyik játékos hogyan passzolja a labdát, pl. egy "remek" érték jelzi, míg egy másik játékos esetében ez "nagyszerű" lehet. Ezért használunk a számszerű értékek helyett inkább szöveges értékeléseket. A Hattrick az alábbi kifejezéseket használja:

Kategória Lehetséges szintek (a magasabb előbb)
Játékosok képességei stb. isteni
csodás
varázslatos
legendás
földöntúli
titáni
természetfeletti
világklasszis
lenyűgöző
ragyogó
kiemelkedő
nagyszerű
remek
megfelelő
középszerű
gyenge
csapnivaló
pocsék
katasztrofális
nemlétező
Edzői képességek/ remek
Forma/
/Vezetői képesség megfelelő
középszerű
gyenge
csapnivaló
pocsék
katasztrofális
Formáció tapasztalati szintek/ remek
Ificsapat szintje
megfelelő
középszerű
gyenge
csapnivaló
pocsék
katasztrofális
Szponzorok és szurkolók szerelmes versekkel bombáznak
karneváli
fellegjáró
mámoros
boldog
elégedett
higgadt
ingerült
dühödt
gyilkos
Együttműködőkészség Imádott csapattag
Népszerű fickó
Szimpatikus fickó
Kedves fickó
Öntörvényű ember
Bajkeverő alak
Becsületesség angyali
igazságos
egyenes
becsületes
sunyi
balhés
Agresszivitás jámbor
higgadt
kiegyensúlyozott
temperamentumos
lobbanékony
Csapatszellem Földi Paradicsom!
fellegjáró
mámoros
boldog
elégedett
nyugodt
hűvös
ingerült
dühödt
gyilkos
Hidegháborús
Önbizalom önelégült
teljesen önhitt
kissé túlzott
kiváló
erős
stabil
csapnivaló
pocsék
katasztrofális
nemlétező
Ifi játékosok zseniális
bámulatos
tehetséges
reménykeltő
kétséges
reménytelen


3. melléklet: pénznemek

A Hattrick kereskedelmi rendszerében az alábbi árfolyamok érvényesek. Általában nem kell foglalkoznod az átváltási arányokkal, mivel az összegeket a rendszer automatikusan a te helyi valutádnak megfelelő értékre váltja. Ha azonban más országok menedzsereivel lépsz kapcsolatba, hasznos lehet, ha ismered az átváltási arányokat.

Ország Relatív érték Pénznem
Al Iraq 5 100 dinar = 50 US$
Al Jazair 0.1 10.000 DZD = 100 US$
Al Maghrib 1 1.000 dirhams = 100 US$
Al Urdun 5 100 JOD = 50 US$
Andorra 10 100 € = 100 US$
Argentina 10 100 Pesos = 100 US$
Azərbaycan 10 100 AZN = 100 US$
Bahrain 20 50 BHD = 100 US$
Barbados 5 100 BHD = 50 US$
Belarus 5 10.000 BYR = 50 US$
België 10 100 € = 100 US$
Bolivia 1 1.000 Bs = 100 US$
Bosna i Hercegovina 5 100 marka = 50 US$
Brasil 5 100 reais = 50 US$
Bulgaria 5 100 Lev = 50 US$
Cabo Verde 0.1 10000 Esc. = 100 US$
Canada 5 100 C$ = 50 US$
Ceská republika 0.25 100 Kc = 2.5 US$
Chile 50 20.000 Pesos = 100 US$
China 1 1.000 Yuan = 100 US$
Chinese Taipei 10 100 $ = 100 US$
Colombia 10 100 US$ = 100 US$
Costa Rica 4 250.000 Colon = 100 US$
Côte d'Ivoire 20 50 XOF = 100 US$
Cymru 15 100£ = 150 US$
Cyprus 5 100CYP = 50 US$
Danmark 1 1.000 Kr = 100 US$
Deutschland 10 100 € = 100 US$
Ecuador 10 100 $ = 100 US$
Eesti 0.5 100 Krooni = 5 US$
El Salvador 10 100 US$ = 100 US$
England 15 100 £ = 150 US$
España 10 100 € = 100 US$
Føroyar 1 1.000 Kroner = 100 US$
France 10 100 € = 100 US$
Guatemala 10 100 $ = 100 US$
Hanguk 10 100.000 Won = 100 US$
Hayastan 20 50.000 dram = 100 US$
Hellas 10 100 € = 100 US$
Honduras 5 100 HNL = 50 US$
Hong Kong 1 1.000 HKD = 100 US$
Hrvatska 1 1.000 Kuna = 100 US$
India 0.25 100 Rupees = 2.5 US$
Indonesia 1 1.000.000 Rp = 100 US$
Iran 1 1.000.000 Rial = 100 US$
Ireland 10 100 € = 100 US$
Ísland 0.1 10.000 Ikr = 100 US$
Israel 2 500 NIS = 100 US$
Italia 10 100 € = 100 US$
Jamaica 0.5 100 JMD = 5 US$
Kazakhstan 0.1 10.000 tenge = 100 US$
Kenya 0.5 100 KES = 5 US$
Kyrgyzstan 0.2 5.000 som = 100 US$
Latvija 20 50 Lats = 100 US$
Lëtzebuerg 10 100 € = 100 US$
Liechtenstein 5 100 CHF = 50 US$
Lietuva 2.5 100 Lt = 25 US$
Lubnan 5 10.000 LBP = 50 US$
Magyarország 50 20 eFt = 100 US$
Makedonija 0.5 100 MKD = 5 US$
Malaysia 2.5 100 MYR = 25 US$
Malta 20 50 lira = 100 US$
México 1 1.000 Pesos = 100 US$
Misr 2.5 100 E£ = 25 US$
Moldova 0.5 100 lei = 5 US$
Mongol Uls 5 10.000 tugrik = 50 US$
Nederland 10 100 € = 100 US$
Nicaragua 0.5 100 NIO = 5 US$
Nigeria 0.1 10.000 kNaira = 100 US$
Nippon 0.1 10.000 Yen = 100 US$
Norge 1 1000 € = 100 US$
Northern Ireland 15 100 £ = 150 US$
Oceania 5 100 AU$ = 50 US$
Österreich 10 100 € = 100 US$
Pakistan 0.2 5.000 rupee = 100 US$
Panamá 10 100 $ = 100 US$
Paraguay 2 500.000 PYG = 100 US$
Perú 10 100 US$ = 100 US$
Philippines 0.25 100 Pesos = 2.5 US$
Polska 2.5 100 zloty = 25 US$
Portugal 10 100 € = 100 US$
Prathet Thai 0.25 100 Baht = 2.5 US$
Republica Dominicana 0.5 100 pesos = 5 US$
România 0.5 100 Lei = 5 US$
Rossiya 0.25 100 Roubel = 2.5 US$
Sakartvelo 5 100 Lari = 50 US$
Saudi Arabia 2.5 100 SAR = 25 US$
Schweiz 5 100 CHF = 50 US$
Scotland 15 100 £ = 150 US$
Sénégal 20 50.000 XOF = 100 US$
Shqiperia 50 20 000 lek = 100 US$
Singapore 5 100 SG$ = 50 US$
Slovenija 10 100 € = 100 US$
Slovensko 0.2 5000 Sk = 100 US$
South Africa 1.25 100 Rand = 12.5 US$
Srbija i Crna Gora 1 1000 dinar = 100 US$
Suomi 10 100 € = 100 US$
Suriname 5 100 SRD = 50 US$
Sverige 1 1000 kr = 100 US$
Tounes 7 143 Dinars = 100 US$
Trinidad & Tobago 1 1000 TTD = 100 US$
Türkiye 10 100 TL = 100 US$
Ukraina 2 500 hryvnia = 100 US$
United Arab Emirates 4 250 Dirham = 100 US$
Uruguay 1 1000 Pesos = 100 US$
USA 10 100 US$ = 100 US$
Venezuela 10 100 bolivares = 100 US$
Vietnam 1 1000 dong* = 100 US$


4. melléklet: átigazoláshoz kapcsolódó díjak

Ügynöki díj

0 nap 12%
1 nap 10,45%
2 nap 9,95%
3 nap 9,59%
4 nap 9,3%
5 nap 9,05%
6 nap 8,83%
1 hét 8,62%
2 hét 7,55%
3 hét 6,76%
4 hét 6,12%
5 hét 5,57%
6 hét 5,09%
7 hét 4,65%
8 hét 4,24%
9 hét 3,87%
10 hét 3,52%
11 hét 3,19%
12 hét 2,88%
13 hét 2,58%
14 hét 2,3%
15 hét 2,03%
16 hét 2%

Előző tulajdonosi díj

0 mérkőzés 0%
1 mérkőzés 0.25%
2 mérkőzés 0.5%
3 mérkőzés 1.0%
4 mérkőzés 1.5%
5 mérkőzés 2.0%
7 mérkőzés 2.5%
10 mérkőzés 3.0%
20 mérkőzés 3.5%
40 mérkőzés 4.0%