Nl/Fans

From Hattrick
Jump to navigationJump to search

Fans zijn een belangrijke bron van inkomsten voor een Hattrick team. Terwijl nieuwe ploegen nog eerder op sponsorgeld moeten overleven dan op inkomsten uit ticketverkoop, halen ploegen die al wat langer in Hattrick zitten veel inkomsten uit ticketverkoop. De fans zijn wel wispelturig. De ene week hemelen ze je op, de volgende zijn ze woedend op je. De harde kern van je fanclub bestaat uit enkele zeer toegewijde fans. Ze zullen hun team niet in de steek laten voor enkele mindere resultaten, maar de grootte van je fanclub veranderd naargelang het succes van je team. Een die-hard fanclub wordt over vele seizoenen opgebouwd, dus de topploegen die reeds enkele seizoenen in de hoogste Divisie spelen zullen over het algemeen de grootste fanclubs hebben.

Een fanclub zal niet eeuwig blijven groeien, hij kan zelfs krimpen, aanhankelijk van de prestaties van het team. Er is ook een glazen plafond (soft cap) voor elke divisie. Dit is een ruwe limiet op het totaal aantal fans in de fanclubs van elk team. Als de grote van een fanclub dit plafond bereikt zal het aantal nieuwe fans dat zich aansluit vertragen, om uiteindelijk zelfs helemaal stil te vallen. Waar deze grenzen precies liggen is niet gekend. Hoewel elke divisie een hoger plafond heeft dan de divisie eronder.

Meer informatie over de fans kan gevonden worden via Mijn Club > Club > Fans. Het inkomen uit ticketverkoop voor de huidige week en de afgelopen week kan gevonden worden via Mijn Club > Club > Financiën.


Nieuwe teams

Elk nieuw team begint met 100 fans. Het aantal fans kan zakken onder de 100, of zelfs naar nul gebracht worden (door tijdens het tussenseizoen verschillende keren van regio te veranderen), maar het zal terug naar 100 gaan tijdens de volgende dagelijkse update, ten minste met de eerste dagelijkse update na de wedstrijddag van het land. Het start aantal was vroeger 500 fans, maar dit is begin 2004 verlaagd toen te veel landen te groot werden. Ook een XIde divisie creëert nog steeds problemen aangezien de fanclub groei traag is en de teams langer nagenoeg uitsluitend op sponsorgeld en training moeten voortbouwen dan teams in kleinere landen. Hoe kleiner het aantal divisies in een land, hoe sneller de groei van de fanclub aanvankelijk zal zijn. Teams in landen met maar drie divisies kunnen 25 of meer fans bij krijgen per update. Dit is veel meer dan in grote landen.

Updates

Het aantal fans in een supportersclub verandert tijdens de eerste dagelijkse update na de wedstrijddag in een land (competitie, beker, of vriendschappelijk). Dit betekent dat het aantal tweemaal per week wordt aangepast, maar nooit tijdens een economie update. Het aantal nieuwe fans hangt af van de huidige stemming van je fans en de grootte van de fanclub in verhouding tot de divisie. Elke divisie heeft een soft cap op het maximum aantal fans in een fanclub. Hoe dichter een fanclub dit benaderd, hoe moeilijker het wordt om nieuwe fans aan te trekken.

Als een club meer dan 10 dokters heeft zal de stemming van de fans bij elke dagelijkse update dalen, de manager zal hiervan een speciaal berichtje krijgen.

De handleiding

This is an extract from the Hattrick rules, Chapter 8
Inkomsten en kosten

[...]

Inkomsten

Kaartverkoop: Je inkomsten uit competitiewedstrijden als je thuis hebt gespeeld, en van de wedstrijden op woensdag. Zie ook het hoofdstuk Stadion voor meer informatie over kaartverkoop.

This is an extract from the Hattrick rules, Chapter 9
Sponsors en fans zijn verantwoordelijk voor een groot deel van je inkomsten. Het is dus belangrijk om een goede relatie met ze te hebben en ze blij te houden. Dat zal uiteindelijk de moeite waard zijn.

Stemming van je supporters
De leden van je fanclub zijn van groot belang als het gaat om de financiën van je team. Elk seizoen betalen ze voor hun seizoenkaart (30 € per lid), maar nog veel belangrijker: hun stemming bepaalt voor een groot deel hoeveel je verdient aan de kaartenverkoop voor je wedstrijden.

De gemakkelijkste manier om je fans blij te houden en meer toeschouwers te trekken, is om aan hun verwachtingen te voldoen of deze te overtreffen. De stemming en verwachtingen van je fans vind je terug op de pagina 'Fans'.

Seizoensverwachtingen
Aan het begin van elk seizoen vertellen je fans je wat ze van je team verwachten. Deze verwachting hangt vooral af van het afgelopen seizoen: wat waren de verwachtingen toen en heb je daaraan voldaan?

Wanneer je team promoveert of degradeert, zullen je fans langzaam gewend raken aan elke nieuwe situatie. Maar wanneer je seizoen na seizoen op hetzelfde niveau blijft, zullen je fans de neiging hebben toch net dat beetje meer te gaan verwachten.

Wedstrijdverwachtingen
De seizoensverwachtingen beïnvloeden op hun beurt de verwachtingen per wedstrijd. Op de pagina 'Fans' zie je wat je fans verwachten van een wedstrijd. Normaliter verwachten fans meer van je wanneer je thuis speelt.

Is het resultaat van een wedstrijd wat je fans ervan verwacht hadden, dan zullen ze je waarderen wanneer je wint (en niet zo teleurgesteld zijn wanneer je verliest). Was het resultaat boven verwachting, dan zal hun stemming helemaal goed zijn. Maar deed je team het minder dan verwacht, dan zal dit een negatieve invloed hebben op hun stemming. In de eerste competitierondes van het seizoen zal de reactie van je fans op de resultaten iets gematigder zijn.

Aan het begin van het seizoen is de verwachting voor een wedstrijd gebaseerd op de seizoensverwachting van de fans van beide teams. Gedurende het seizoen worden de plaats op de ranglijst en het puntenaantal van beide teams belangrijker. Bij Bekerwedstrijden zijn de verwachtingen alleen gebaseerd op de seizoensverwachtingen (inclusief divisieniveau) van de fans van beide teams.

Instelling van team en spaargeld beïnvloeden fans
Wanneer je je spelers de opdracht ‘speel het rustig’ of ‘wedstrijd van het seizoen’ meegeeft, dan zal dat invloed hebben op de reactie van de fans op het eindresultaat. Is het resultaat zoals verwacht (of beter) dan zal 'speel het rustig' het positieve effect verminderen, terwijl 'wedstrijd van het seizoen' het positieve effect vergroot.

Is het resultaat minder dan verwacht, dan zal 'speel het rustig' het negatieve effect vergroten. 'Wedstrijd van het seizoen' zal dan dit negatieve effect juist verminderen.

Als je veel geld in kas hebt, zijn je fans minder snel tevreden te stellen. Ze hebben immers het gevoel dat je geld genoeg hebt om te investeren in succes. Fans van rijke teams reageren daarom heftiger op nederlagen en zwakker op overwinningen dan fans van arme teams. Hoe meer geld je team heeft, hoe groter het belang van deze gevoelens.

Sponsors
Sponsors associëren zich graag met een club die een goed imago heeft. Hoe succesvoller je bent en hoe groter je fanclub is, hoe beter je imago zal zijn (en hoe meer sponsorinkomsten je krijgt). [...]

This is an extract from the Hattrick rules, Chapter 10
Je toeschouwersaantallen

Hoeveel toeschouwers je stadion bezoeken, hangt grotendeels af van je fans. De stemming van je fans en de grootte van je fanclub zijn de belangrijkste factoren voor de opkomst. Je huidige positie in de competitie en het verschil tussen jouw positie en die van je tegenstander zijn ook van belang (bij competitiewedstrijden).

Tot op zekere hoogte tellen de fans van je tegenstander (stemming en fanclub grootte) ook mee, omdat sommigen van hen ook willen komen. Het is goed om te weten dat mensen later in het seizoen meer interesse krijgen om je stadion te komen bezoeken. Aan het eind van het seizoen zul je over het algemeen meer toeschouwers trekken dan in het begin.

Het weer speelt natuurlijk ook een rol. Bij slecht weer zul je minder toeschouwers krijgen in je stadion, maar degenen die wel op komen dagen, zullen aan de andere kant meer interesse hebben in de duurdere kaartjes voor de overdekte plaatsen. Het is daarom mogelijk dat je totale inkomsten ongeveer hetzelfde zullen zijn onder alle weersomstandigheden, op voorwaarde dat er genoeg geschikte plaatsen beschikbaar zijn.

This is an extract from the Hattrick rules, Chapter 11
Woordvoerder: Verbetert houding van sponsors en supporters ten opzichte van de club.
This is an extract from the Hattrick rules, Chapter 20
Het winnen van de beker levert veel prestige op, en voor je fans is de beker net zo belangrijk als de competitie.

[...] Beker inkomen
[...] Over het algemeen zijn de fans niet erg geïnteresseerd in de eerste bekerrondes, maar hun interesse zal toenemen hoe verder je komt. Ook is het zo dat de fans van teams uit lagere divisies graag een wedstrijd bekijken tegen ploegen uit een hogere divisie, maar dat het omgekeerde niet het geval is.


Invloeden op de fan stemming

Volgens de handleiding zijn er verschillende factoren die de stemming van de fans en daarmee ook de opkomst bij wedstrijden en de groeisnelheid van de fanclub bepalen.

 • Hoe het team presteert vergeleken met de huidige seizoensverwachtingen;
 • Hoe het team presteert vergeleken met de wedstrijd verwachtingen in een specifieke competitie wedstrijd. Beker wedstrijden kunnen de fanclub hard raken vooral als hoger geranschikte clubs thuis verliezen van lager geranschikte clubs;
 • De team attitude in een specifieke wedstrijd (PIC of MOTS) en
 • De cash rezerves van een team.

Seizoensverwachtingen, ingevoerd in global seizoen 35, hangen af van de uitslag van het afgelopen seizoen. Fans van een net gepromoveerde club zullen minder verwachtingen hebben in de nieuwe reeks, terwijl fans van gedegradeerde teams eerder promotie zullen verwachten.

De wedstrijdverwachtingen, eveneens ingevoerd in global seizoen 35, hangen af van volgende factoren:

 • De seizoensverwachtingen (de invloed verminderd naarmate het seizoen vordert; dit is het enige belangrijke bij bekerwedstrijden);
 • De huidige positie in de reeks en divisie (in competitie wedstrijden van groter belang naarmate het seizoen vordert);
 • Het aantal punten van beide ploegen (in competitie wedstrijden van groter belang naarmate het seizoen vordert)
 • en of een wedstrijd thuis of op verplaatsing wordt gespeeld.

De huidige groei van de fanclub is beïnvloed door volgende factoren:

 • De stemming van de fans.
 • Als een club promoveert naar een hogere divisie zal de fanclub met 10% groeien. Anderzijds, als een club degradeert naar een lagere divisie zal het aantal fans in de fanclub met 10% dalen.
 • Als een team van naam of regio verandert, zullen 3% van de fans plots de fanclub verlaten.

Andere invloeden

De stemming van de fans beïnvloed de opkomst in elke wedstrijd. De grootte van de fanclub beïnvloed de stemming van de sponsors.

Reset

Er is geen neutraal niveau meer voor de fan stemming. Tijdens het tussenseizoen zal de fanstemming van elk team voor de helft naar het midden geplaatst worden.

Wedstrijd verwachtingen worden niet gereset, de seizoensverwchtingen voor het nieuwe seizoen worden bekend gemaakt van zodra de laatste competitie wedstrijd is gespeeld.

Gradaties

Gradaties van de stemming van de fans

Er zijn twaalf verschillende niveau's met bijhorend prentje:

Niveau Naam Prentje
12 sturen je liefdesgedichten Supporter mood level 12.png
11 in de zevende hemel Supporter mood level 11.PNG
10 in de wolken Supporter mood level 10.png
9 dolgelukkig Supporter mood level 9.PNG
8 tevreden Supporter mood level 8.png
7 content Supporter mood level 7.PNG
6 kalm Supporter mood level 6.png
5 teleurgesteld Supporter mood level 5.png
4 geïrriteerd Supporter mood level 4.png
3 boos Supporter mood level 3.png
2 woedend Supporter mood level 2.png
1 moorddadig Supporter mood level 1.png

Gradaties van wedstrijd verwachtingen

Er zijn elf verschillende niveaus van verwachtingen:

Niveau Naam
11 we rollen ze op
10 makkie!
9 we gaan winnen
8 wij zijn favoriet
7 wij zijn licht in het voordeel
6 we zijn aan elkaar gewaagd
5 zij zijn licht in het voordeel
4 zij zijn favoriet
3 we gaan verliezen
2 we worden overklast
1 we kunnen beter wegblijven!

Gradaties van seizoensverwachtingen

Er zijn acht verschillende niveaus van verwachtingen:

Niveau Naam
8 we zijn veel te goed voor deze divisie!
7 we moeten dit seizoen kampioen worden
6 we gaan voor de titel
5 we horen in de top 4 thuis
4 ergens in de middenmoot is prima
3 we moeten vechten om ons te handhaven
2 elke dag in deze divisie is een bonus
1 we zijn het niet waard om in deze divisie te spelen

Zie ook

Interne links

Externe links

 • Een studie van het aantal nieuwe fans vs. de huidige fanclubgrootte is uitgevoerd: Soft Cap Studie (niet in het Nederlands).