Nl/Regels

From Hattrick
Jump to navigationJump to search
  De laatste versie van de regels vind je altijd op hattrick

Introductie

Hattrick is een voetbalspel waarin je een virtueel team naar de top kunt leiden. Tegenstanders kun je over de hele wereld vinden. Je neemt alle taken van zowel de clubeigenaar als de manager op je. Je koopt en verkoopt spelers en je investeert je clubgeld in bijvoorbeeld de uitbreiding van je stadion of in je jeugdteam. Je selecteert een team uit je spelers die het best in vorm zijn, denkt tactieken uit voor de wedstrijd, kiest welke training nodig is en veel, veel meer… Je kunt altijd op de hoogte blijven van de situatie rond je team door op de Hattrick-site in te loggen. Je kunt daar bijv. wedstrijdverslagen lezen of nog even snel het laatste nieuws op de transfermarkt bekijken. Ook kun je hier je team nog wat laatste tactische foefjes doorgeven voor de volgende wedstrijd en beslis je welke training er volgende week wordt gehouden.

Aanmelden en Activeren

Zo krijg je een Hattrick-team: Het eerste wat je moet doen, is je aanmelden op de Hattrick-site. Hattrick heeft maar een beperkt aantal teams en had vroeger een zeer lange wachtlijst. Van tijd tot tijd zal er ook nu een lange wachtlijst zijn, maar dit komt veel sporadischer voor dan eerst.

Als er een Hattrick-team vrij is, wordt de aanvraag eerst bekeken door de GameMasters - dit proces zal een aantal dagen duren. We hebben de wachttijd om aanvragen te kunnen verwijderen van teams en eigenaren die al eens eerder zijn uitgesloten van het spel of eigenaren die een tweede team willen hebben. Dubbele en duidelijk niet-serieuze aanvragen worden ook verwijderd.

Bestaande eigenaren kunnen hun team kwijtraken, waardoor er ruimte ontstaat voor nieuwe spelers. Dit gebeurt als je bijvoorbeeld, ondanks herinneringen, maandenlang niets aan je team doet, door uitsluiting wegens cheaten of door een overtreding te maken op de "Huisregels".

Zodra je de leiding krijgt over een team, zal het oude elftal vervangen worden door een nieuw. De oude schulden worden kwijtgescholden en je krijgt een startkapitaal mee. Het stadion zal worden omgebouwd, zodat het beter bij je team past. Op veel punten zal je team anders zijn dan onder zijn oude eigenaar, maar je begint op een al bestaande plaats in de competitie. Omdat de oude eigenaar zijn team heeft verwaarloosd of is gepakt voor cheaten, zal het er in het begin misschien een beetje somber uitzien voor je team. Maar van de andere kant is daar al meteen je eerste uitdaging in Hattrick: Je team niet laten degraderen!

Alleen teams uit de twee laagste divisies kunnen gedurende het seizoen een nieuwe eigenaar krijgen. Als een hoger spelend team door zijn manager wordt verlaten, zal dit team net zolang blijven degraderen tot het laag genoeg staat om weer overgenomen te kunnen worden door een nieuwe eigenaar.

Je kunt je aanmelden door op de "Join/Aanmelden"-knop te klikken.

Je weg vinden in hattrick

De site

De website van Hattrick kan vergeleken worden met een kleine samenleving, waarin je voor je team zorgt, kunt communiceren met andere clubeigenaren, zaken doet en de wedstrijden live kunt volgen. De belangrijkste dingen op de site om te gebruiken, zijn het hoofdmenu en de submenu's voor je club, aan de linkerkant, waar je de de gegevens van je team kunt bijhouden en je wedstrijdorders plaatst.

Hattrick is een internationaal spel met competities in heel veel verschillende landen. Je zult altijd in één van deze competities worden geplaatst en als je inlogt met je Nederlandse team, zul je automatisch op het gedeelte van de Nederlandse competitie komen. Linksboven kun je zien welke competities er allemaal zijn, misschien om een buitenlands talent te scouten of om de Italiaanse bekerfinale te volgen.


Hoofdmenu - Mijn Hattrick

Mijn Hattrick is je persoonlijke nieuwspagina in de Hattrick-wereld. Deze pagina heeft twee hoofdfuncties. Allereerst verschijnen hier officiële berichten van het Hattrick-team aan alle spelers, zoals informatie over nieuwe mogelijkheden of updates over bugs en andere technische problemen. Maak er een gewoonte van deze pagina altijd te lezen; hier begin je zodra je hebt ingelogd. Verder is aan de rechterkant van Mijn Hattrick een nieuwspagina speciaal gewijd aan jouw club. Hier kun je zien of iemand je probeert te overbieden op de transfermarkt of er nieuwe biedingen zijn gedaan op jouw spelers of iemand je uitdaagt voor een vriendschappelijke wedstrijd of dat je sollicitatie in een federatie is geaccepteerd. Bovendien kun je er, hoewel dat ongebruikelijk is, persoonlijke berichten vinden van het Hattrick-team.

 • Diploma/E-mailbevestiging

Als je je net hebt opgegeven voor een Hattrick-account is de pagina voor je e-mailbevestiging de eerste die je ziet als je inlogt. We moeten je correcte e-mailadres hebben, omdat dat bijvoorbeeld nodig is om jou je wachtwoord te sturen als je dat mocht vergeten. Je kunt geen team krijgen voordat we je e-mailadres hebben kunnen bevestigen.

Om een volledig gediplomeerd Hattrick-manager te worden, moet je de Hattrick Manager Licence Challenge (MLC), die leidt tot het Managersdiploma, afwerken. In de loop daarvan leer je het spel. In totaal zijn er 24 opdrachten die je moet uitvoeren in de MLC en voor elke stap die je hebt voltooid ontvang je geld voor het spel. Ook krijg je toegang tot verdere delen van Hattrick naarmate je verder komt in de MLC.

Als je het spel al veel langer hebt gespeeld, zijn er maar 6 opdrachten om af te werken en heb je meteen volledige toegang tot elk deel van Hattrick.


Hoofdmenu - Je club

In het hoofdmenu vind je alle informatie over je competitie. Het is onderverdeeld in: "Mijn Hattrick", "Je club", "Je land", "Gereedschap" en "Help". We beginnen met het belangrijkste submenu: "Je club". Dit is een link met je verkorte teamnaam. Heet je team bijvoorbeeld 'Young Dutch Falcons', dan staat er 'Falcons'. Is je teamnaam '2more en meer', dan staat er dus '2more'.

 • Overzicht

Als je op de titel "De club" klikt, zie je automatisch alle informatie over je team. Dit is de officiële teampagina van je club, boordevol handige feiten over je team, wat interessant is voor jezelf en voor eigenaren van andere teams. Hier vind je in welke competitie het team speelt, wie de eigenaar is, wat de stadionnaam is en uit welke regio het team komt. Je komt altijd terug op deze pagina door op je teamnaam te klikken, ongeacht waar op de site je op dat moment bent.

 • Spelers

Dit is een lijst van de spelers en de coach van je club. De spelerslijst is de beste manier om een goed overzicht te krijgen van je team. Hier zie je vaardigheden, vorm, de TSI van spelers, leiderschap, ervaring en informatie over kaarten, schorsingen en blessures. Als je gedetailleerde informatie nodig hebt, klik je op de betreffende speler en dan kom je op zijn persoonlijke spelerspagina, waar je zijn salaris kunt zien, zijn persoonlijkheid en zijn scoringsstatistieken. Vanaf deze pagina geef je orders om een speler op de transferlijst te zetten en voor welke prijs je hem kwijt wilt. Je zult op vele plekken in Hattrick links zien naar de spelerspagina, bijv. in de wedstrijdverslagen en op de transfermarkt. Je tegenstanders kunnen maar een klein gedeelte van deze informatie zien, tenzij de speler op de transferlijst staat, want dan kan iedereen al zijn details opvragen.

 • Training

Het is belangrijk voor de ontwikkeling van je team om een goede strategie te ontwikkelen en training is hierbij het sleutelwoord. De trainingsupdate vindt plaats in de nacht van donderdag op vrijdag, vanaf 1:30 uur. Op dat moment moet je gekozen hebben welke training je team deze week krijgt. Lees meer over verschillende opties in het hoofdstuk "Training", verderop in deze handleiding. Op de pagina waar je je training kunt instellen, kun je ook de trainingsintenstiteit kiezen en de ervaring van je team in de verschillende speelwijzen zien. En als je niet gelukkig bent met je coach en hem wilt vervangen, moet je ook op deze pagina zijn.

 • Wedstrijden

Hier kun je de resultaten van eerder gespeelde wedstrijden zien en links vinden naar oude wedstrijdverslagen. Je kunt er ook de "Orders" bepalen voor toekomstige wedstrijden, waarbij je bepaalt wie een kans krijgt om te spelen en in welke formatie je team zal spelen.

 • Het stadion

Op deze pagina kun je misschien nog wel het belangrijkste van alles vinden wat betreft je team. Hier beslis je of je het aantal plaatsen in je stadion uitbreidt, iets wat een perfecte investering zou zijn als je veel uitverkochte wedstrijden hebt en verwacht dat je club dit seizoen gaat promoveren. Maar pas op: vaak uitbreiden resulteert vaak in grote schulden en het is lastig om daar uit te komen. Je kunt verder voor 4 000 € de naam van je stadion veranderen.

 • Economie

Het financiële gedeelte is erg belangrijk. Hier vind je het budget van deze week en de resultaten van vorige week.

 • De club

Hier kun je je personeel zien en de activiteiten van je jeugdteam. Je kunt assistent-trainers huren, maar ook keepertrainers, fysiotherapeuten, doktoren, economen, woordvoerders en psychologen; je kunt ze hier ook weer ontslaan. Je kunt hier verder keuzes maken met betrekking tot je jeugdteam, een duur project dat zich op de lange termijn zeker terugbetaalt. Tussen de seizoenen in krijg je de kans om de naam van je club te veranderen. Dit kost je dan wel 10 000 € en het zal je fanclub met een paar procent doen krimpen, omdat de meest conservatieve fans je club in afschuw verlaten...

 • Uitdagingen

Vriendschappelijke wedstrijden zijn een belangrijk onderdeel van het spel. Je kunt zo oefenwedstrijden organiseren tegen andere clubeigenaren. Je kunt ook even kijken of andere eigenaren jou misschien voor een wedstrijd hebben uitgedaagd, of dat je er al een hebt gepland voor deze week. Je kunt teams ook zelf uitdagen door op hun teampagina te kijken.

 • Orders

Dit kun je vinden onder het kopje "Orders", dat naast de nog te spelen wedstrijden staat. Als je al orders hebt gegeven voor een bepaalde wedstrijd, dan zul je er een rood vinkje naast zien. Zelfs als je je orders al hebt gegeven, kun je die altijd nog veranderen tot 15 minuten voor het begin van de wedstrijd. Je kunt je orders ook al voor diverse wedstrijden vooruit geven, wat handig is als het eruitziet dat je een tijdje weg zult zijn.

Het wedstrijdformulier lijkt een beetje op een voetbalveld. De standaardformatie van het team is 4-4-2. Je kunt kiezen wie op welke positie speelt met het scrollmenu onder de speler. Als je de juiste formatie hebt gevonden, kun je de spelers individuele orders geven. Je geeft hierbij aan of een speler bijvoorbeeld meer verdedigend of aanvallend zou moeten spelen. Je mag de spelers ook omzetten als je wilt, zoals bijvoorbeeld een vleugelverdediger die een extra middenvelder wordt of een extra aanvaller. Het team verandert dan naar een 3-5-2 of een 3-4-3 formatie. Dit kan een geweldige strategie zijn, afhankelijk van de ervaring die het team heeft met het spelen in deze formatie. In hoeverre je team gewend is aan de formatie, kan gevonden worden op de "Training"pagina.

 • Het wedstrijdverslag

Het wedstrijdverslag is in Hattrick de plek waar je het dichtste bij de geur van het gras en het rennen door de modder komt. Hier kan je niet alleen achteraf het verslag lezen, maar het ook live volgen, zodat je per minuut de laatste ontwikkelingen ziet. Het wedstrijdverslag is een geschreven verhaal, een soort van nieuwsbericht, waar je alleen de hoogtepunten van de wedstrijd te zien krijgt. Het beste eraan is dat het zich automatisch update, zodat je op wedstrijddagen extra plezier beleeft aan Hattrick.

De wedstrijdverslagen geven ook informatie over het weer, de toeschouwers en, uiteraard, wie tegen wie speelt en waar de wedstrijd wordt gehouden. Je kunt de wedstrijdverslagen in het wedstrijdschema vinden: onder de titel staat bijvoorbeeld "SV Hunze Valley speelt tegen SterreStorm".

Er valt, als je tussen de regels door leest, een hoop informatie te halen uit het wedstrijdverslag. Een speler die veel doelpunten maakt, is gewoonlijk een goede spits, maar het kan ook komen, omdat hij veel briljante passes krijgt van zijn medespelers.

 • Het wedstrijdrapport

Het wedstrijdverslag bevat een link naar het teamrapport, een beschrijving hoe elke speler heeft gepresteerd tijdens de wedstrijd. Hattrick heeft een open gradatie die begint met 0 en eigenlijk nergens eindigt. Een speler die een 0 krijgt, krijgt ook echt een 0, maar dit gebeurt maar zelden. De gradaties in Hattrick zijn in de vorm van "Hattricksterren" die in stappen van 0,5 komen.

Achter de waardering staat welke order of repositionering de speler deze wedstrijd heeft gekregen. Hiermee wordt bij het geven van de waardering rekening gehouden. Als een vleugelverdediger bijvoorbeeld aanvallend moet spelen, is zijn vleugelspelvaardigheid belangrijker en zijn zijn verdedigende vaardigheden minder belangrijk bij de waardering dan bij een vleugelverdediger die normaal staat opgesteld.

Het rapport laat enkel zien hoe de spelers individueel hebben gepresteerd en is daarom vooral bedoeld om spelers te vergelijken, niet om teams naast elkaar te leggen. Als de sfeer in het team bijvoorbeeld slecht is of een andere factor het hele team beïnvloedt, dan zal dit niet te zien zijn in het rapport. Om teams te vergelijken kun je de teamratings die je bij het wedstrijdverslag kunt vinden naast elkaar leggen.

Hoofdmenu - Gereedschap

Via "Zoeken" kom je op een pagina waar je een aantal zoekopties vindt om binnen het Hattricksysteem informatie te vinden. Je kunt hier zoeken op speler, eigenaar, club, regio, stadion of wedstrijd.

Via de "Transfers"-link kom je op de transferpagina, een belangrijke plek voor succesvolle of ambitieuze clubeigenaren. Omdat de Hattrick transfermarkt altijd enorm actief is, is het belangrijk om vooraf precies te weten wat voor soort speler je nu eigenlijk wilt en hoe je hem kunt vinden. De transfermarkt heeft daartoe een zoeksysteem, waarmee je o.a. kunt zoeken op leeftijd, TSI, positie, transferdeadline of andere eigenschappen.

Zodra je de speler hebt gevonden die je wilt, klik je op zijn naam om meer informatie te krijgen of een bod uit te brengen. Hattrick verplicht je om het voorafgaande bod met minstens 1000 € of minstens 2% te verhogen, afhankelijk welk van de twee het hoogste is. Natuurlijk mag je ook altijd meer bieden.

 • HT Live

HT Live is vrij recent toegevoegd aan Hattrick. Hiermee kun je tot 10 wedstrijden toevoegen om live te bekijken terwijl de wedstrijden worden gespeeld. Je kunt de wedstrijden van minuut tot minuut volgen door de automatische updates.

Hoofdmenu – "Je land"

Een succesvolle clubeigenaar houdt zichzelf altijd op de hoogte van het laatste Hattricknieuws. Wie is de volgende die naar een hogere divisie gaat? Welke tactiek gebruiken de topteams? Welke teams waren succesvol in de beker en hoe deden ze dat? Hoe hebben mijn vrienden het gedaan in de laatste speelronde?

De kop "Land", waar het land genoemd wordt waarin je speelt, wordt gebruikt om je weg te vinden in het landensysteem van Hattrick. De beginpagina is de nationale informatiepagina met een "Hall of Fame" en gebruikersstatistieken uit alle divisies. Je kunt ook de verschillende regio's van een land zien, bekijken hoeveel teams er uit een bepaalde regio komen en zien welk team in die regio het beste is. In het menu kun je via de link "Beker" de nationale beker volgen, terwijl de links "Nationaal Team" en "U20 Team" je naar informatie brengen over de teams die jouw land vertegenwoordigen.

Hoofdmenu - Internationaal

Hier kun je alles vinden over de nationale teams in Hattrick. Je kunt info vinden over zowel het nationale elftal als de U-20 (nationale elftal t/m 20 jaar), ook over hun geschiedenis. Er wordt elk seizoen een World Cup gespeeld, het ene seizoen voor de U-20 teams, het andere seizoen voor de nationale teams. Ook vind je hier informatie over de Hattrick Masters, het wereldkampioenschap voor clubs.


Hoofdmenu - Help

Dit zijn Hattricks informatiepagina’s, die nieuwe bezoekers van de site altijd te zien krijgen. Je zou kunnen stellen dat dit de andere kant is van Hattrick. Je kunt hier iets lezen over de mensen achter Hattrick, het bedrijf achter Hattrick en onze plannen voor de toekomst.

"Spelregels" en "Help" zijn ervoor om zelf je problemen te kunnen oplossen zonder een van onze toch al overwerkte GameMasters vragen te stellen. De vuistregel is: GameMasters helpen met de administratie, houden een oogje in het zeil wat betreft cheaters en helpen met verloren wachtwoorden. Ze zijn er niet om je te vertellen hoe je beter in het spel kunt worden. Dit is iets wat je zelf zult moeten uitzoeken of op een van onze forums moet vragen.

Contact met de staf

Zo nu en dan wil je wellicht contact opnemen met leden van de Hattrickstaf. Je kunt dit doen door in het hoofdmenu op ‘Help’ te klikken en vervolgens op de link ‘Contact’.


Het Gemeenschapmenu

De 'Gemeenschap'-pagina is een verzameling links naar andere homepages en Hattrick-gerelateerde sites. Veel teams hebben een eigen homepage, iets wat we ook toejuichen. Andere teams maken CHPP-programma's voor Hattrick, nieuwssites of zelfs hele roddelbladen. We kunnen niet genoeg zeggen hoe tevreden we hierover zijn!Voor een betere interactie tussen onze gebruikers zijn er verschillende mogelijkheden voor communicatie op onze site.

 • De postbus

Hattricks eigen mailsysteem geeft je de mogelijkheid om tactieken met je vrienden door te spreken of het zelfvertrouwen van een tegenstander te peilen zonder dat je daarvoor de site hoeft te verlaten. Je kunt andere clubeigenaren altijd een berichtje sturen door naar hun clubpagina te gaan. Elke mail die naar jou wordt gestuurd, vind je terug in je postbus.

 • Forums

Hattrick heeft een eigen forum voor ieder land, competitie en de verschillende federaties. Je bereikt deze door op "Forums" te klikken in het "Gemeenschap"-menu. Het zit tot de nok toe gevuld met vele ervaren Hattrickgebruikers, een plek die dan ook erg geschikt is voor diepgaande discussies. Er zijn forums in vele verschillende talen.


Laatste Nieuws

Het Laatste Nieuws is Hattricks eigen nieuwszender. Als je een Hattrick Supporter bent, wordt dit venster iedere minuut automatisch ververst. Je krijgt er direct een bericht te zien, zodra iemand je overbiedt of wanneer je nieuwe mail hebt.


Bovenste balk

In de zwarte balk bovenaan vind je snelkoppelingen naar je club, je competitie en je land - makkelijk als je in het buitenland bent. Verder zie je een klok die de plaatselijke tijd aangeeft, de datum en een teller die aangeeft hoeveel gebruikers er momenteel zijn ingelogd.

Jeugdspelers

Je kunt nieuwe spelers aan je A-team toevoegen door jeugdspelers te recruteren. Dat kan op twee verschillende manieren:

 • Een jeugdspeler van buiten direct in je hoofdteam opnemen via de bemiddeling van een zaakwaarnemer.
 • Een jeugdopleiding starten, talenten aannemen en deze verder ontwikkelen. Je kunt wedstrijden tegen andere jeugdteams spelen in openbare of besloten competities. Uiteindelijk promoveer je je talenten naar je hoofdteam.

Een jeugdspeler van buiten via de bemiddeling van een zaakwaarnemer rechtstreeks promoveren naar je hoofdteam is een simpele en effectieve manier om nieuwe spelers te krijgen. Een jeugdopleiding managen is een grotere uitdaging, maar kan je ook veel meer plezier geven.

Je kiest dus een speler rechtstreeks van buiten voor je hoofdteam of je zoekt een speler om te ontwikkelen in je jeugdopleiding. De mogelijkheid om voor allebei tegelijkertijd te betalen bestaat sinds kort niet meer.

Zaakwaarnemers

Je kunt elke week een nieuwe speler krijgen door een jonge speler via de bemiddeling van een zaakwaarnemer te promoveren naar je eerste team. Hoe beter je contacten met de zaakwaarnemers zijn, des te groter de kans dat je aangeboden speler doorbreekt. Er is geen enkele mogelijkheid om te bepalen wat voor speler je door de zaakwaarnemer aangeboden krijgt, behalve dat je kunt kiezen tussen een keeper en een veldspeler. Reken er niet op dat je elke week een topspeler krijgt; de meeste aangeboden spelers zullen de basiself nooit halen. Als er één of twee meteen in de basis kunnen, zul je al tevreden moeten zijn – bedenk maar eens hoe het in het echt gaat!

De meeste clubs pompen veel geld in hun contacten met zaakwaarnemers, maar er zijn er ook die minder investeren of helemaal niet en in plaats daarvan versterkingen kopen op de transfermarkt. Maar als je ervoor kiest een degelijk contact op te bouwen, moet je er wel op voorbereid zijn dat het wel even kan duren voordat je investeringen zich terugbetalen in de vorm van enigszins begaafde jonge spelers. Zo zal het over het algemeen weinig zin hebben om spelers via zaakwaarnemers aan te trekken wanneer de contacten "slecht" zijn.

Elke week heb je de keuze om een grote (20 000 €), middelmatige (10 000 €) of kleine (5 000 €) investering te doen in je contacten met zaakwaarnemers. Veel kleine investeringen zijn effectiever dan een paar grote. Met andere woorden: het is verstandig om plannen te maken voor de lange termijn – als je bereid bent om veel nog te verdienen geld in je contacten met zaakwaarnemers te stoppen, dan kunnen grote investeringen leiden tot een snellere vooruitgang. Als je een degelijke structuur wilt zonder daar veel geld aan uit te geven, dan maak je elke week een kleine investering. Het op niveau houden van je contacten met zaakwaarnemers kost je niet automatisch zomaar iets, maar als je er niet voor zorgt dat je een regelmatig bedrag geeft, dan zal de structuur slechter worden. Zodra het niveau van je contacten slechter wordt, zal het een hele tijd duren voordat hij weer omhoog gaat.

Je kunt hooguit één jonge speler per week via zaakwaarnemers naar je hoofdteam promoveren. Als je het bedrag niet verandert, wordt het bedrag dat je vorige week in je contacten met zaakwaarnemers hebt gestopt vanzelf ook deze week van je rekening worden afgeschreven.

Het kost de club 2 000 € om een jonge speler een kans te geven in je hoofdteam.

Informatie over je contacten met zaakwaarnemers kun je vinden in het "Je club"-menu, onder het kopje "De club". Hier bepaal je hoeveel geld je wilt investeren en op deze plek kun je ook elke week een jonge speler een kans geven.

Jeugdopleiding

Wanneer je een jeugdopleiding hebt, dan bestuur je je jeugdteam actief. Je huurt scouts, ontwerpt een trainingsschema en beslist zelf over de opstelling en de tactieken. Je jeugdteam neemt deel in jeugdcompetitie die je zelf gekozen hebt; je kunt bijvoorbeeld in een competitie spelen met je vrienden of collega's. Zo nu en dan kan je jeugdteam ook vriendschappelijke wedstrijden spelen tegen andere jeugdteams in de wereld.

Een jeugdopleiding starten

Je kunt je jeugdopleiding activeren door in het hoofdmenu onder je clubnaam te kiezen voor de optie 'De club' en de link aldaar te volgen. Je krijgt een trainer en een scout toegewezen voor je jeugdteam. Je start met een aantal jeugdspelers zodat je direct jeugdwedstrijden kunt spelen. Deze selectie is echter een samenraapsel van spelers die toevallig een balletje aan het trappen waren op het schoolplein. Ze zijn verre van getalenteerd.

De jeugdcompetitie

Je jeugdteam neemt deel aan een jeugdcompetitie die je zelf kiest, of je start er zelf eentje. Een jeugdcompetitie kan uit 4, 6, 8, 12 of 16 teams bestaan en kan besloten (de oprichter van de competitie nodigt leden uit) of openbaar (iedereen kan meedoen) zijn. Besloten competities en competities voor 12 en 16 teams kunnen alleen worden gestart door Supporters. De oprichter van de competitie kan ook bepalen op welk moment in de week de wedstrijden worden gespeeld. Op het moment dat een competitie met teams gevuld is, start deze automatisch.

De scouts

Wanneer je je jeugdopleiding activeert, wordt er direct een jeugdscout aan je team toegewezen. Je geeft aan welk land en in welke regio hij naar talentjes moet zoeken en je kunt hem ook opdracht geven om naar een specifiek type speler te zoeken. Wanneer je hem opdracht geeft om een bepaald type speler te scouten (bijvoorbeeld vleugelaanvallers), dan zal hij je ook meestal zo'n speler voorstellen. Ze zijn over het algemeen wel slechter. Aan de andere kant is er ook een grotere kans dat hij dat fantastische talent in een specifieke zoekopdracht voor je weet te scouten.

Je kunt ook nog extra scouts inhuren, maar je kunt er niet meer dan drie hebben (en niet minder dan één). Eens per week zal elke scout je een speler aanbieden nadat je hem hebt gebeld. Wanneer je te specifiek bent in je zoekopdracht bestaat echter de kans dat hij niemand heeft weten te vinden.

Wanneer je meer dan één scout hebt, dan kun je ook nog een tweede speler aangeboden krijgen (en zelfs een derde wanneer je drie scouts hebt) wanneer je je eerste aanbod afwijst. Maar bedenk goed: wanneer je een aanbod afwijst, kun je daar later niet meer op terugkomen. Wanneer je 'nee' hebt gezegd tegen een speler die een scout je heeft aangeboden, dan is dat definitief.

De spelers

Je kunt maximaal 16 spelers in je jeugdopleiding opnemen. Je spelers zijn op het moment dat ze gescout worden 15-17 jaar oud. Hun vaardigheden moet je nog ontdekken, dus je krijgt niet - zoals bij de spelers uit je A-team - hun vaardigheden en specialiteiten te zien. Om de capaciteiten van je spelers te ontdekken, moet je ze op verschillende posities opstellen om erachter te komen waar ze het beste tot hun recht komen. Als hulpmiddel daarbij heb je het sterrenoverzicht, de opmerkingen van de scout en de aantekeningen van je trainer. Je vindt ook aanvullende hints in het wedstrijdverslag.

Wedstrijden

Eens per week speelt je jeugdteam een competitiewedstrijd; elke derde week kun je ook een vriendschappelijke wedstrijd spelen. Net als bij de wedstrijden van je hoofdteam kies je ook bij je jeugdteam vooraf de wedstrijdorders en de tactiek.

Training

Jeugdspelers leren snel, afhankelijk van hun karakter. Ze kunnen zich focussen op twee trainingsvormen; de eerste en de tweede training. De eerste training heeft meer effect dan de tweede training. Je kunt er voor kiezen om dezelfde trainingsvorm (bijvoorbeeld verdedigen) in te stellen als eerste en tweede training, maar het totale effect zal groter zijn wanneer je twee verschillende trainingsvormen kiest.

De plek waar jeugdspelers hun laatste wedstrijd hebben gespeeld is net zo belangrijk voor hun training als voor de spelers van je A-team. Jeugdspelers kunnen training krijgen door competitiewedstrijden en vriendschappelijke wedstrijden, dus ze kunnen twee keer per week trainen. Het trainingseffect van vriendschappelijke wedstrijden is echter kleiner dan van competitiewedstrijden. Eén dag na elke wedstrijd krijg je van de trainer van jeugdteam een verslag van wat er is gebeurd in en met het team. Daaruit kun je veel hints halen over de voortgang van je spelers.

Promotie naar het hoofdteam

De overstap van het jeugdteam naar de A-selectie is voor elke speler moeilijk omdat ze het gevoel hebben de coach, de andere spelers en de toeschouwers te moeten imponeren met hun kwaliteiten. voor sommige talenten is het moeilijk om te gaan met deze druk, vooral wanneer ze al op jonge leeftijd zijn gepromoveerd of een slecht karakter hebben. Hierdoor bereiken ze wellicht niet hun volledige potentieel.

Een jeugdspeler moet minimaal 17 jaar oud zijn en minimaal een jaartje hebben 'gerijpt' in je jeugdopleiding voordat je hem kan promoveren naar je A-selectie. Je moet een speler promoveren voor zijn 19e verjaardag, anders gaat hij op zoek naar iets anders om te doen met zijn leven.

De kosten

Wanneer je één scout in je jeugdopleiding hebt dan kost je dat 10 000 € per week; voor elke volgende scout betaal je wekelijks 5 000 €. Je jeugdopleiding heeft geen specialisten in dienst. Er wordt verwacht dat ouders zich vrijwillig inzetten voor het vervoer van spelers, de behandeling van blessures, enzovoorts. Dat doen ze gelukkig ook, en het kost je geen cent. Op hetzelfde moment heb je ook geen inkomsten uit de jeugdopleiding. De toeschouwers bij de wedstrijden zijn vooral ouders en vrienden van je jeugdspelers.

Het promoveren van een jeugdspeler naar je A-selectie kost je 2 000 €. Los daarvan kun je alleen maar extra kosten hebben wanneer je je scout opdracht geeft om in een andere regio naar spelers te zoeken. In dat geval moet je misschien zijn vliegtickets betalen.

Specialisten

Je club heeft een groot aanbod van specialisten op de loonlijst. Ze helpen je met verschillende zaken, maar ze kosten je allemaal 1 800 € per week.

Er is geen limiet aan de hoeveelheid werknemers die je op één gebied kan hebben, maar het effect van elke extra specialist wordt telkens iets gereduceerd. Twee assistent-trainers zijn beter dan één, maar het effect zal zeker niet verdubbeld worden. Vier specialisten zijn weer iets beter dan twee, maar komen niet eens in de buurt van een verdubbeling van het effect. Er zijn de volgende specialisten:

 • Keeperstrainer - Verbetert de vorm van je keepers en de keepersvaardigheden, alsof je een hoger gekwalificeerde coach hebt.
 • Assistent-trainer - Net zoals met keepertrainers, hebben ze het zelfde effect als wanneer je een betere coach hebt. Dit houdt in dat de vorm van je veldspelers zal verbeteren en dat ze meer uit trainingen kunnen halen. De leiderschapvaardigheid van de trainer zal echter geen verandering ondergaan.
 • Psycholoog - Verhoogt het zelfvertrouwen en tot op zeker niveau de teamgeest.
 • Woordvoerder - Verbetert de houding van sponsors en supporters ten opzichte van je club.
 • Econoom - Als je veel schulden hebt of als je veel geld over hebt, dan kan je de econoom gebruiken om de rente te verlagen of om het overschot te investeren.
 • Fysiotherapeut - Verlaagt de kans op blessures.
 • Dokter - Maakt geblesseerde spelers sneller wedstrijdfit.


Het kost je 1 800 € om een specialist te ontslaan. Als je meer dan 10 specialisten van hetzelfde type hebt (assistent-trainers en keeperstrainers worden als één type specialist geteld), dan kunnen er onderlinge conflicten ontstaan, wat een negatieve invloed kan hebben op je teamgeest, op je economie - inclusief het verlies van training. Dit risico verhoogt zich met elke specialist die je extra boven de tien aanneemt.

Hoeveel specialisten je momenteel in dienst hebt, kan je zien onder "De Club" in het "Je team"-menu. Hier kun je ook specialisten aannemen en ontslaan.

Supporters & sponsors

Kijk, natuurlijk heb je een goede ploeg en een goed geleide club nodig. Maar zonder een vaste supportersgroep met de echte fanatieke fans heeft je club vrijwel geen toekomst. Uiteindelijk zal het supportersaantal een groot deel van je economie bepalen: de supporters zorgen voor inkomsten uit losse kaartverkoop en seizoenskaarten. Daarnaast zullen sponsors meer in je club investeren als je club meer supporters trekt en als je ze tevredenstelt.

De sfeer onder de supporters zal beter worden als je team wint (vooral de belangrijke wedstrijden) en een hoop doelpunten scoort. Daarentegen wordt een 0-3 verlies in eigen huis natuurlijk niet op prijs gesteld. De supporters zijn grillig. De ene week ben je hun held en de andere week kunnen ze je bloed wel drinken! Ten tweede is de grootte van je supportersclub belangrijk. Dit zijn de echte diehard fans. Zij zullen je team niet zomaar in de steek laten. Hoewel ook de grootte van de supportersclub wel afhankelijk is van je resultaten, telt dit voor hen veel minder dan bij al die 'normale' supporters. Een echte supportersclub wordt opgebouwd door de jaren heen. De topclubs die al jarenlang in de hoogste divisies meedraaien, hebben over het algemeen dan ook de grootste supportersclub.


Een belangrijke bron van inkomsten zijn je sponsors. Sponsors willen graag adverteren bij een ambitieuze club. Daarom krijg je meer geld als er meer fans zijn en als de resultaten van je club beter zijn dan voorheen. Ook één of meerdere woordvoerders kunnen het sponsorgeld verhogen.

Voordat een nieuw seizoen begint, zullen de fans "vergeten" zijn wat hun team vorig seizoen heeft gedaan. Hun gevoelens zijn aan het begin van elk seizoen dus weer neutraal, maar voor het nieuwe seizoen hebben ze hoge verwachtingen.

Je kunt de ontwikkeling van de stemming van je fans en sponsors volgen onder "Economie" in het "Je club"-menu.

Economie

Het moge duidelijk zijn: om een team te runnen heb je geld nodig. In de nacht van zaterdag op zondag worden alle uitgaven betaald en zullen alle inkomsten op je rekening worden bijgeschreven. Op de "Economie"-pagina kan je zien wat je budget voor de komende week is en hoe je het vorige week hebt gedaan met je geld. Let erop dat in de nacht van zaterdag op zondag geld af- en bijgeschreven zal worden. Als je bijvoorbeeld een speler koopt op de transfermarkt voor 10 000 €, dan kun je die speler direct inzetten. De "tijdelijke kosten" zullen met die 10 000 € verhoogd worden, maar je hebt die week dan wel nog het geld. Pas zondag zal het definitief worden afgeschreven. Bij competitiewedstrijden op zondag geldt dat het geld van de kaartverkoop pas de zondag erop zal worden bijgeschreven. Datzelfde geldt voor vriendschappelijke wedstrijden en de bekerwedstrijden op woensdag.

Niemand houdt je tegen om geld uit te geven, ook al bezit je nul euro. Je mag maximaal 500 000 € rood staan bij de bank, maar je moet daarover dan wel veel rente betalen. Als je meer dan 500 000 € schuld hebt bij de bank, krijg je een waarschuwing van faillissementsdreiging. Als je er vervolgens niet binnen twee weken na de waarschuwing in slaagt om je schuld te beperken tot minder dan 500 000 €, dan kun je uit Hattrick worden verwijderd als manager! Maar lang voordat je dat bedrag haalt, zullen de torenhoge rentekosten je al nekken. Dus blijf zoveel mogelijk uit de schulden! Bedenk ook dat je economen geen rente meer voor je regelen voorbij de 500 000 €, dus reken niet op hen om je te redden.

Daarnaast kun je geen spelers meer kopen als door de transfers je schuld boven de 200 000 € zou oplopen. Zodra je een bod wilt uitbrengen op een speler berekent Hattrick automatisch wat je in die week krijgt en uitgeeft aan transfers en telt dat allemaal bij elkaar op.

Met andere woorden: denk goed na voordat je jezelf in de schulden steekt!

Dit wordt bedoeld met het economie-overzicht:

 • Sponsorgeld – Houd je sponsors tevreden en je krijgt meer geld van ze.
 • Kaartverkoop – Heb je een thuiswedstrijd gespeeld en/of op woensdag gespeeld (beker/vriendschappelijk)? Voor meer informatie over inkomsten uit kaartverkoop, zie verderop in deze handleiding Het stadion.
 • Financieel voordeel - wanneer je een econoom op de loonlijst hebt staan, dan kun je rente ontvangen over je banksaldo of je betaalt minder rente wanneer je rood staat. De maximale wekelijkse rente is 100 000 €. Hou er wel rekening mee dat economen je niet van een bankroet kunnen redden wanneer je je te diep in de schulden steekt.
 • Tijdelijk inkomen – Sommige dingen geven je extra inkomen gedurende week. Bovenal de verkoop van spelers, maar ook de aanschaf van seizoenskaarten door nieuwe supportersclubleden (Die betalen dan 30 € per persoon).
 • Teamkosten – Elke week betaal je een bedrag voor elke speler. Dat betreft reiskosten, outfits e.d., maar bovenal het salaris van de speler. Dit kost je 500 € plus een bepaald percentage gebaseerd op zijn vaardigheden en leeftijd. Spelers uit het buitenland krijgen 20% extra bonus bij hun salaris.
 • Extra begeleiding – Specialisten kosten je 1 500 € per persoon per week.
 • Stadiononderhoud – Het onderhouden van je stadion (zie ook volgende hoofdstuk). Let erop dat je dit elke week betaalt, of je nu thuis of uit speelt.
 • Investeringen in je jeugdteam – geen, klein, middelmatig of groot.
 • Rente – Alleen als je in het rood staat bij de bank.
 • Tijdelijke kosten – Alles: het spelers kopen, van trainer wisselen, specialisten ontslaan, jeugdspelers promoveren, etc. kost geld. Alle eenmalige kosten van het team staan hier.

Aan het einde van elk seizoen geven de sponsors je nog extra geld als je het in hun ogen goed genoeg hebt gedaan. Er wordt geld uitgekeerd aan de eerste, tweede, derde en vierde plaats. Hoeveel hangt af van je positie en divisie:

Divisielevel 1 2 3 4
Hoogste divisie € 750 000 € 495 000 € 375 000 € 188 000
Tweede divisie € 550 000 € 360 000 € 270 000 € 135 000
Derde divisie € 375 000 € 240 000 € 180 000 € 90 000
Vierde divisie € 240 000 € 150 000 € 120 000 € 60 000
Vijfde divisie € 150 000 € 90 000 € 75 000 € 38 000
Zesde divisie € 90 000 € 60 000 € 45 000 € 23 000
Andere divisies € 60 000 € 45 000 € 30 000 € 15 000

Je krijgt ook nog eens een bonus van 10 000 € als de topscorer van een competitie in jouw team speelt. Het geld wordt na de laatste wedstrijd van het seizoen uitgekeerd. Indien twee spelers gelijk eindigen, zullen beide eigenaars de bonus ontvangen. Als twee spelers van jouw eigen team gelijk eindigen, zul je echter slechts eenmaal de bonus krijgen.

Nogmaals, je budget en alles wat met economie te maken heeft, is te vinden in het "Economie"-gedeelte in het "Je club"-menu.

Promotiebonus: Alle teams hebben een akkoord gesloten over promotiebonussen voor de teams die naar een hogere divisie promoveren. Als je vanaf divisie VI of hoger direct promoveert, krijg je meer bonus dan wanneer je jezelf eerst moet kwalificeren. Als jouw team zijn kwalificatiewedstrijd verliest en in de lagere divisie blijft, wordt in het geheel geen bonus uitbetaald. In de oneven genummerde divisies VII en lager krijgen zowel de kampioen als de nummer twee automatisch promotie, zonder kwalificatiewedstrijd te spelen. In de even genummerde divisies onder de VII krijgt alleen de kampioen promotie zonder kwalificatie; de nummers twee blijven hier in hun divisie. In divisies waaruit per competitie twee clubs promoveren, krijgt de kampioen een hogere bonus dan de nummer twee. Als er maar één club promoveert, krijgt de kampioen de hogere bonus, maar moet de nummer twee het zonder bonus stellen. Alle clubs die promoveren krijgen bovendien 10% extra fans als bonus, terwijl degraderende clubs hun fanclub 10% zullen zien inkrimpen.

Niveau Direct gepromoveerd Gepromoveerd na kwalificatie
Hoogste niveau € 525 000 -----
Niveau 2 € 380 000 € 120 000
Niveau 3 € 260 000 € 80 000
Niveau 4 € 170 000 € 50 000
Niveau 5 € 100 000 € 30 000
Niveau 6 € 60 000 € 20 000
Andere niveaus € 40 000 € 10 000

Hier een voorbeeld hoe het bonusstelsel eruit kan zien:

Club A wint zijn IVde divisie en promoveert zonder kwalificatie naar de III. Dat levert 240 000 € aan prijzengeld op voor het winnen van de IV plus 170 000 € als bonus voor de directe promotie. Totaal: 410 000 €.