Hu/Edzés

From Hattrick
(Redirected from Hu/Edzett játékos)
Jump to navigationJump to search

Az alábbi tartalmak Hattrick felhasználók által végzett kutatáson és/vagy tapasztalatain alapulnak — ami azt jelenti, hogy azok valódiságát és pontosságát még nem erősítette meg semmilyen hivatalos közlemény, ezért nem feltétlenül fedik a játék valós működését. Kérlek ezt vedd figyelembe!


Idézet a Hattrick Súgóból

Minden héten kiválaszthatod, hogy milyen fajta edzésre akarsz összpontosítani. A heti edzés eredményei mindig csütörtök este (17:45-től) válnak láthatóvá, tehát még ezelőtt kell kiválasztanod, milyen edzést szeretnél. A játékosok aktuális és rejtett formájában történő változások is ekkor történnek.

Edzett ifik kiválasztása

A megfelelő edzendő játékos kiválasztásához kiegyensúlyozott döntés szükséges. Négy tényezőt kell figyelembe venni:

Kevés nyereségünk lehet az olyan játékosok edzéséből, akiknek a főképessége nem éri el legalább a megfelelő szintet. Új menedzsereknek, akiknek még kevés a tőkéjük, 17 éves, legalább megfelelő főképességű játékosokban kellene gondolkozniuk. Egy megfelelő vagy játékos edzése nem olyan kifizetődő, mint egy remeké, de jelentősen olcsóbb megvenni őket. Ha szeretnéd, hogy fogalmad legyen a költség és a profit változásáról a különböző szintlépések között, nézd meg a HAM Transfer Price Evaluation-t.

Ahogy egy játékos öregszik, úgy csökken az ára (változatlan képességek mellett), így bölcs döntés lehet egy kicsit idősebb (pl. 18-19 éves) játékost venni, ha kevés a pénzünk.

Minél jobb másodlagos képességekkel bír, annál többet kell fizetned az ifiért, de a végső eladási ár szintén magasabb lesz.

Törekedjünk, hogy minden edzéshelyre legyen edzendő ifi játékos. Mivel kezdetben könnyű csődbe menni, kezdő menedzsereknek erősen ajánlott, hogy minden héten kössenek le barátságos mérkőzést, és a heti két meccsre más-más ifikkel töltsék fel az edzéshelyeket. Ez kezdetben bajnoki mérkőzések feladását jelenti, viszont sokkal jövedelmezőbb és hosszú távra biztosíthatja a csapat anyagi helyzetét.

Edzés sebessége

Idézet a Hattrick Súgóból

A fiatalabb játékosok általánosságban gyorsabban fejlődnek, mint idősebb társaik, de az, hogy egy játékos mennyit fejlődik egy edzéstől attól is függ, hogy milyen szinten van az adott képességből – minél alacsonyabb a képesség szintje, annál gyorsabban edzhető.

A sebességet befolyásoló tényezők:

 • Edzett poszton hány percet játszott a játékos a héten egy mérkőzésen.
 • Játékos életkora, minél idősebb, annál lassabb (kb. évenként 4%-al lassít, napok száma nem számít).
 • Edzett képesség aktuális szintje, minél magasabb, annál lassabb.
 • Alkalmazott edzés fajtája.
 • Edzésintenzitás (és erőnlét edzés) nagysága.
 • Segédedzők száma.
 • Az edző képességei.

A heti edzés alapfeltétele, hogy a játékos részt vegyen egy vagy több mérkőzésen a héten (a Hattrickben egy hét szombattól péntekig tart). Annyi edzést kap, ahány percet a pályán töltött (a heti mérkőzéseken összesen), de maximum 90 percnyit.

Az a csapat, aki egy meccsre nem állít legalább 9 játékost, elveszti az egész heti edzést. A vétlen csapatra ez nem vonatkozik, rendesen kap edzést, mintha 90 percet játszott volna.

Edzésfajták

Ha a héten a játékos több poszton is játszott, akkor azután a poszt után kapja meg az edzést, amitől a legjobban fejlődik. Példák:

 • Szombati mérkőzésen csatár poszton játszott, majd szerdán szélső poszton, miközben az edzés gólszerzés, akkor megkapja a csatárposzton töltött idő függvényében a gólszerzés edzést.
 • Egyik mérkőzésen 40 percet, a másikon 50 percet töltött csatár poszton, miközben gólszerzés edzés folyt, akkor megkapja a 90 percnyi gólszerzés edzést.
 • A mérkőzésen 60 percet középpályásként játszott, miután lecserélték. A másik mérkőzésen 90 percet töltött szélső poszton, az edzésnek pedig játékszervezés edzés van beállítva. Ez esetben előbb megkapja a 60 percnyi, középpályán töltött játékszervezés edzést, mivel szélső poszton fele olyan lassan fejlődik ettől az edzéstől és a maradék 30 percre a szélső poszt után járó, felezett játékszervezés fejlődést kapja.

Edzésfajta bármikor változtatható, az fog számítani, ami csütörtökön, az edzés frissítéskor be van állítva (nem úgy, mint az ifik edzésénél).

Edzésfajta Fejlesztett képesség Edzett posztok Edzésgyorsaság
Pontrúgás Pontrúgás Valamennyi pályára lépő játékos 1 hét
Védés Védés Kapus 2,7 hét
Szélsőjáték Szélsőjáték Szélsők, szélsőhátvédek(50%) 2,9 hét
Rövid passzok Átadás Belső középpályások, szélsők és csatárok 3,9 hét
Játékszervezés Játékszervezés Belső középpályások, szélsők(50%) 4,1 hét
Gólszerzés Gólszerzés Csatárok 4,3 hét
Támadásépítés Átadás Védők, belső középpályások és szélsők 4,6 hét
Védekezés Védekezés Védők 4,9 hét
Széleken támadás Szélsőjáték Csatárok és szélsők 4,9 hét
Kapuralövés Gólszerzés
Pontrúgás
Valamennyi pályára lépő játékos 7,17 hét
16 hét
Területvédekezés Védekezés Kapusok, védők, belső középpályások és szélsők 9,7 hét

Az Edzésgyorsaság adatai olyan 17 éves játékosok jóról remek szintre történő szintlépésére vonatkoznak, akiket 100%-os edzésintenzitással, 15%-os erőnlétarány mellett jó edzővel és 9 segédedzővel edzenek.

Töredékedzés

Azok a játékosok, akik nem edzet poszton játszottak, szintén kapnak egy keveset az edzésből, kb. az edzés 16%-át. Kivétel ez alól a védés edzés.

Erőnlét edzés

Idézet a Hattrick Súgóból

Erőnlétet minden héten kell edzeni a teljes edzés egy bizonyos százalékában. A hatékonysága magasabb intenzitás szinteken csökken – jobb minden héten egy keveset edzeni, mint néha sokat. Az idősebb játékosoknak több erőnlétedzésre van szükségük, hogy fent tudják tartani ugyanazt a szintet. Ez azt jelenti, hogy a menedzsereknek ki kell tapasztalniuk azt a részesedésszintet, ami megfelel a csapatuknak és az elképzeléseiknek.

 • Azok a játékosok, akik a hét folyamán legalább 90 percet játszottak, az erőnlétedzés arányának 100%-át megkapják.
 • A 90 percnél kevesebbet játszó játékosok (pl. a cserék) az erőnlétedzés arányának 75%-át, plusz a lejátszott percek után járó részét kapják meg.
 • Más, a csapatodban pályára nem lépett, de edzhető állapotban lévő (legfeljebb 1 hétre lesérült) csapattagok az erőnlétedzés arányának felét érdemlik csak ki.

Az erőnlétedzés negatív hatással van csapatod általános formájára; minél nagyobb arányban edzel erőnlétet, annál nagyobb a formára gyakorolt negatív hatása. Érdemes megjegyezni, hogy az erőnlétedzés csak az aktuális formát, nem pedig a háttérformát befolyásolja.

Az erőnlét edzés arányának megegyező eséllyel csökkenhet a látható forma.

Edzésintenzitás

Idézet a Hattrick Súgóból

Minél keményebben edzel, annál jobb lesz a csapat formája, és az edzés is annál hatékonyabb. Az edzés intenzitását egy 0 és 100 közötti számmal határozhatod meg. A magas intenzitású edzés hátránya a sérülések kockázatának növekedése.

Erősen ajánlott 100%-on tartani, a sérülések kockázata nem nő látványosan, de az edzés sebessége annál inkább és a forma se elhanyagolható.

Képlet

E = EI - (EI * (EE / 100))

E = tényleges edzés

EI = edzésintenzitás

EE = erőnlét edzés

Edzésintenzitás változtatásának hatásai

Idézet a Hattrick Súgóból

Az edzés hatásfokának jelentős csökkentésével a csapatszellem robbanásszerűen megemelkedik. Majd amikor újra megemeled, a csapatszellem érthető módon romlik. Ha módosítani akarod az edzés hatásfokát, felhívjuk a figyelmed, hogy a módosításra legkésőbb az edzés előtti legutolsó frissítésig sort kell kerítened.

Az edzésintenzitás változtatásának drasztikus, de néha életmentő hatásai vannak, ezért alaposan gondold át, ha hozzá akarsz nyúlni!

Edzésintenzitás csökkentése

 • Minden 25-30%-nyi csökkentés egy szint csapatszellem emelkedést eredményez.
 • A játékosok (rejtett) formája súlyos romlásnak indul, ami nem azonnal érezteti hatását, hanem lassan, de biztosan, kb. egy fél szezonnyi időre alacsony formákat okozva.
 • Természetesen ennyivel lassabb lesz az edzés.

Edzésintenzitás növelése

 • Minden 25-30%-nyi növelés egy szint csapatszellem csökkenést eredményez.

Képességromlás

Idézet a Hattrick Súgóból

Ahogy egy játékos egyre közelebb kerül a 30. évéhez, minden héten veszít egy keveset a képességeiből. A játékos kora és a képességének szintje határozza meg ennek mértékét. Minél magasabb a képesség szintje, annál többet veszít belőle. Továbbá az idősebb játékosok képességei gyorsabban romlanak.

Többségében nagyon kicsi csökkenések vannak egy 30 év körüli játékosnál, számottevően nagyobbak egy 35 év körülinél. Ugyanakkor nagyon magas képességek már fiatal játékosoknál is eshetnek. Ezek a képességek hétfőn csökkennek, nem pedig a csütörtöki edzés idején.

Egy közelítő képlet (nem számol pl. a korral): (Képesség - 1)7,5 * 0,000000000008. Másik képlet: (Képesség - 15)2 / 1000 + 0,005.


Ráadásul a különböző képességek nem egyforma gyorsan esnek.

Az erőnlét és az edzői képességek más szabályok szerint változnak.

Edzés jelentés

Minden csütörtök az edző az edzés után jelentést ad az esetleges szintlépésről (szinten belüli fejlődést nem említ meg) és formák alakulásáról. Támogatók külön jelentést kapnak az erőnlétek alakulásáról is, valamint megnézhetik a korábbi jelentéseket is.

Játékosvásárlás

Ha egy játékost eladnak egy másik csapatnak, akkor a korábbi csapatában a héten játszott percek nem számítanak a képességedzés szempontjából, viszont erőnlét és forma szempontjából igen.

Edzésprofit

Legtöbb esetben az edzett ifiket érdemes 21-22 éves koruk körül eladni, hogy maximalizáljuk a profitot. Ahogy egy játékos eléri a 21 éves kort, észrevehetően lassabban kezd fejlődni, mint egy fiatalabb. Magas képességű játékosoknál, különösen a válogatott játékosoknál az edzés továbbvihető, de az anyagi megtérülés 21 éves kor után csökken.

Érdemes megjegyezni, hogy lehetséges túledzeni egy játékost és ezzel fenntarthatatlanná tenni hosszú távon, köszönhetően a rendkívül magas bérének. Titáni szint felett már komoly bérnövelő hatása van a főképességeknek.

Egyéb profitszerző lehetőségek

 • Osmosis training - Profitot csinálni olyan játékosokból, akik nem az edzett poszton játszanak.
 • Skill trading - Azon játékosok megvételét, rövid edzését, majd szintlépés utáni eladását jelenti, akik közel állnak a következő szinthez valamelyik tulajdonságukból, ideális esetben maximum egy egész edzéstől szintet lépnek. A haszon kulcsa itt a piaci értékmeghatározás rossz hatékonysága a részben edzett játékosok terén. A szinten belüli helyzet későbbi meghatározása nehéz, leszámítva a védés képességet, ugyanis a játékos képességei és TSI-je között az összefüggés pontatlan.

Extra edzés

Sok odafigyeléssel és némi szerencsével plusz edzéshez lehet jutni, ha sikerül elérnünk, hogy hosszabbítással 90 percnél tovább tartson az edzőmérkőzés. Ehhez a következőkre kell odafigyelni:

 • A barátságos mérkőzést kupaszabályokkal kell lekötni.
 • A cél a döntetlen, ezért egyeztessünk ellenfelünkkel. Nem árt a fórumokon eleve olyan társat keresni, akinek szintén ez a célja.
 • Mindkét csapatnak Játéktördelés taktikát kell játszania.
 • A védelmet maximalizálni kell, a támadást minimalizálni. Hátvédek alap, szélsőhátvédek védekező utasítással játszanak. Középpályások védekezve, szélsők középre vagy védekezve, csatárok szintén védekezve vagy szélre tolva játszanak.
 • A Pontrúgó katasztrofális pontrúgással rendelkezzen, a cseréje szintén.
 • A különleges képességekkel rendelkező játékosok olyan posztokon legyenek, ahol nem válthatnak ki speciális eseményt.
 • Lehetőleg az a csapat birtokoljon, amelyiknek kevesebb az esélye gólt lőni.

Ne feledjük, hogy egy játékos csak 90 perc játékért kap edzést, ezért a 91. percben olyan játékos(oka)t cseréljünk be, akik még nem játszottak eleget a héten.

Egyéni utasítás

Mivel a képességek szintje meghatározza a fizetés nagyságát, ezért lehetőség van 3 játékost kizárni az edzésből, akkor is, ha edzett poszton voltak. A kizárt játékosok kizárólag erőnléti edzést kapnak, a megadott százalékban. Ezt abban az esetben célszerű megtenned, ha meg szeretnéd akadályozni a játékosok fizetésének túlzott emelkedését.

Eszközök

Lásd még

Referenciák